Rotterdam

Weer coffeeshop in centrum dicht

Het zwarte rolluik van coffeeshop Pluto op de Nieuwe Binnenweg ging na 18 april niet meer open

Foto van 'Lucette Mascini'

7 MEI 2015

En alweer is er een coffeeshop op de Nieuwe Binnenweg dicht gegaan. Op 18 april ging het rolluik van wiethandel Pluto ineens niet meer omhoog.

Door de gaatjes van het geperforeerde scherm heen viel te lezen dat er sprake was van ongelukkige familieomstandigheden. Maar nu, drie weken later, blijkt er heel iets anders aan de hand te zijn.

Onderzoek naar crimineel geld

De eigenaar van Pluto moest een nieuwe vergunning aanvragen. De oude liep namelijk op 18 april af.

Maar gedurende de procedure besloot de gemeente de gangen van de eigenaar van Pluto aan een uitvoerig onderzoek te onderwerpen. Zo lichten medewerkers van justitie de boekhandel van de wiethandelaar door om te checken of er sprake is van crimineel geld.

„Dat hoort allemaal bij het onderzoek van de gemeente waaraan deze ondernemer onderworpen is", zegt gebiedsvoorzitter Suardus Ebbinge (D66).

'Mensen staan buiten in de rij''

Ebbinge is het restrictieve beleid van de burgemeester zat. „We hebben niet eens gehoord dat Pluto dicht ging. Waarom eigenlijk niet?"

De enige coffeeshop die in dat deel van de Nieuwe Binnenweg nog open is, is Skyhigh. „Daar zien we nu geregeld mensen buiten in een rij staan. Die moeten wachten tot ze naar binnen mogen. Anders wordt het te vol."

Lees ook: Rotterdamse coffeeshops willen langer open

Elke keer dat er een coffeeshop dicht gaat krijgt Ebbinge meer klachten dat de drugshandel op straat welig tiert. „Ze staan nu zelfs al op de Rochussenstraat te handelen", zegt Ebbinge.

Dat betekent dat de handel uitbreidt. Tot nu toe waren er vooral klachten over drugshandel in uitgaansstraten zoals de Witte de Withstraat.

'Straatdealers op Rochussenstraat'

Eerder klaagden bewoners en ondernemers van de Nieuwe Binnenweg al dat ze in de buurt van hun winkel of huis worden aangesproken door handelaren die hen vragen of ze drugs willen kopen.

De overlast is volgens hen toegenomen na de sluiting van coffeeshop Nemo. Dat was een van de grootste coffeeshops van de stad die zat op de hoek van de Nieuwe Binnenweg en de 's Gravendijkwal.

De politie trof daar eind januari 120 kilo wiet aan na een anonieme tip dat er een vuurwapen zou liggen. Terwijl de gedooghoeveelheid op een halve kilo per vestiging ligt.

De rechter besloot echter dat Nemo weer open mocht zolang de gemeente het bezwaar van de eigenaar tegen de sluiting niet afgehandeld heeft. Maar toch bleef de zaak dicht. Zijn vergunning om er wiet te mogen verkopen, liep namelijk af.

Het zou te weinig nut hebben om de zaak voor enkele maanden te heropenen.

'Coffeeshops moeten tot middernacht open'

Ebbinge wil nu dat burgemeester Aboutaleb zijn drugsbeleid drastisch bijstelt en is van plan om in actie te komen om dat voor elkaar te krijgen. „We gaan als gebiedscommissie van het centrum een advies aan de gemeenteraad en het stadbestuur schrijven. We willen dat alle coffeeshops in het centrum tot twaalf uur 's nachts open mogen blijven."

De meesten moeten nu namelijk om tien uur 's avonds al dicht. „Dat veroorzaakt overlast op straat van dealers. Daar willen we vanaf."


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

VANDAAG, 10:57

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

VANDAAG, 09:16

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

VANDAAG, 08:48

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

GISTEREN

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

GISTEREN

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats