‘De kunstdiefstal van de eeuw’ in een roman

Het boek dat Mira Feticu schreef over de ´kunstdiefstal van de eeuw´ is vanaf vandaag verkrijgbaar.

Foto van 'Marinka Wagemans'

Marinka Wagemans

21 MEI 2015

De ‘kunstdiefstal van de eeuw’, werd de roof van de zeven schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam ook wel genoemd. Schrijfster Mira Feticu interesseerde zich echter weinig in de schilderijen die vermoedelijk verbrand werden, maar meer in Natasha, de vriendin van de hoofdverdachte. Daarover schreef ze het boek: Tascha. De Roof uit de Kunsthal’.

Lees ook: Kunsthalrover op vrije voeten

De 19-jarige Tascha, 'het mooiste meisje van het dorpje Carcaliu', was namelijk het slachtoffer van illegale prostitutie. „In de Roemeense pers werd veel meer geschreven over het feit dat het meisje de prostitutie in werd gedwongen dan hier. In Nederland ging het vooral over de schilderijen. Zo raakte ik geïnteresseerd in het verhaal van Tascha", vertelt Mira.

‘De school van het leven’

Zelf is de schrijfster ook opgegroeid in een arm Roemeens dorp en kan ze zich inleven in Tascha, die 9 jaar jonger was dan haar vriend Radu D. „Ik heb er heel erg geluk mee gehad dat mijn vader per se wilde dat ik ging studeren, maar ik snap hoe je in zo’n situatie verzeild kan raken.” Toen Mira op de Facebookpagina keek van Tascha, zag ze daar bij ‘opleiding’ ingevuld staan: ‘de school van het leven’. „Dat is eigenlijk iets heel stoms, maar ik begreep het ook.”

Lees ook: Zes jaar en 8 maanden cel voor roof kunsthal

‘Soms voel ik mij Tascha’

Mira vertelt dat ze geen sympathie, maar wel empathie voor het meisje heeft. „Soms voel ik mij zelfs een beetje Tascha. Roemeens, knap, niet zo veel zin om te studeren…” Tascha moet nog voor de rechter verschijnen, maar Mira denkt dat dit niet met de kunstroof te maken heeft. „Ik denk dat ze getuige is in een zaak tegen illegale prostitutie."

‘Ik wilde Tascha een stem geven’

Het boek gaat vooral over de realisatie van Tascha over het feit dat ze gebruikt werd door Radu D. Voor haar verhaal heeft Mira met prostituees gesproken en mocht ze het Nederlandse politiedossier inzien toen zij in Boekarest was. „Ik wilde Tascha een stem geven. In het boek maakt ze een proces door, waar ze uiteindelijk achter de waarheid komt." De schrijfster hoopt dat dat ook echt het geval is. „Ik heb haar niet gesproken, en ik weet niet of ik dat zou willen, maar ik hoop dat ze zich door de kunstroof realiseerde dat ze gebruikt werd.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

ANP

Moskee wacht Wilders op met koffie en koekjes

ANP

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

48 MIN

Komt hij wel of komt hij niet? Dat was de afgelopen maanden de vraag in de Rotterdamse politiek. Maar Geert Wilders komt en maakt donderdag bekend wie de lijsttrekker is van de PVV Rotterdam in maart 2018. Hij doet dat op een pikante plek, namelijk tegenover de Essalam Moskee.

Lastig

Arno Bonte

‘Geef ambtenaar verlof bij geslachtsverandering’

Arno Bonte

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

GISTEREN

Rotterdamse ambtenaren die een sekseverandering willen ondergaan moeten daarvoor betaald verlof krijgen. Dat bepleit de fractie van GroenLinks in de Maasstad. De regeling moet vergelijkbaar zijn met die van zwangerschapsverlof.

ANP

Aboutaleb pakt criminele broers hun huis af

ANP

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Burgemeester Aboutaleb verbiedt twee gedetineerde op de Antillen geboren broers van 22 en 26 jaar terug te keren naar hun huis in Rotterdam-Zuid zodra ze weer vrij zijn. Reden is dat ze overlast voor de buurt veroorzaken op het adres omdat ze het door een groep hangjongeren laten gebruiken om criminele plannetjes te beramen.

Berovingen

Ondernemer blij met DinnerWheel naast Markthal

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

11 DEC 2017

Rotterdam krijgt in het nieuwe jaar weer een reuzenrad naast de Markthal. En dit keer niet voor een paar weken, maar voor minstens een jaar. Initiatiefnemer is ondernemer Perry Oerlemans, ook eigenaar van reuzenraden in Dubai en Scheveningen. In dit reuzenrad, het DinnerWheel, kun je eten en drinken terwijl je van het uitzicht geniet.

Een paar jaar terug had je het plan om een reuzenrad neer te zetten op de Leuvehaven, maar het is de Markthal geworden.
Klopt, het eerste plan was inderdaad de Leuvehaven. Daar zou een nieuwe boulevard komen, maar dat duurt langer dan gedacht. Een andere optie die we later hebben bekeken was het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug. Dat stuitte echter op weerstand bij de bewoners, die vanwege de komst van de Zalmhaventoren al genoeg op hun bordje hadden en dit er niet bij wilden hebben.
Mijn droomlocatie was altijd al naast de Markthal. Ik baalde dan ook wel een beetje toen een andere exploitant daar twee keer een maand mocht staan. Maar dat wij daar nu mogen gaan staan is geweldig. We gaan het wel iets anders doen. Het rad komt parallel te staan aan de Markthal en de Hoogstraat. Deels op het gras, deels op de stenen. De klacht was namelijk dat mensen vanuit het rad naar binnenkeken. Wij hebben berekend dat ons rad straks ruim 43 meter van de Markthal afstaat. Een minimum aan inkijk was ook een van de uitgangspunten die wethouder Joost Eerdmans ons meegaf.

Camera videoUitgebrande shishalounge onderwerp van onderzoek

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

6 DEC 2017

Forensische opsporing van de politie loopt af en aan naar busjes om materiaal te pakken. Mannen in speciale pakken struinen door de restanten van shishalounge Comptoir aan de Wijnhaven. De brand was zo heftig dat een aantal bovengelegen verdiepingen ook forse schade heeft opgelopen. Een aantal appartement is nog ontoegankelijk.

Sirenes

26 kogels afgevuurd op huis in Rotterdam-Spangen

Agenten vonden op straat kogelhulzen en zagen kogelinslagen in een ruit. Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

6 DEC 2017

In de Rotterdamse Van Lennepstraat is in de nacht van dinsdag op woensdag een woning beschoten. Agenten vonden op straat kogelhulzen en zagen kogelinslagen in een ruit. Ook is op straat een handgranaat gevonden.

De schietpartij vond plaats rond 03.00 's nachts. Volgens getuigen zou het gaan om een automatisch wapen, vermoedelijk een kalasjnikov. Er zou maar liefst 26 keer geschoten zijn op het huis in Rotterdam-Spangen. Ook is er waarschijnlijk geprobeerd om een granaat door het kapotte raam naar binnen te gooien, zo meldt RTV Rijnmond.

DJ April Grey aan het werk in Club Nora. Ze werd in september en oktober aangevallen door een nog onbekende man. / FOTO POLITIE ROTTERDAM

Veel steun voor aangevallen dj April Grey

DJ April Grey aan het werk in Club Nora. Ze werd in september en oktober aangevallen door een nog onbekende man. / FOTO POLITIE ROTTERDAM

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

6 DEC 2017

DJ April Grey (29) krijgt veel steun van collega’s en onbekenden nadat ze in Opsporing Verzocht dinsdag haar verhaal heeft gedaan. De Rotterdamse is de afgelopen maanden twee keer aangevallen en deed geëmotioneerd haar verhaal in de hoop dat de dader wordt gevonden.

Gek