Rotterdam

De aanval op Rotterdam van dag tot dag

Foto van 'Job Halkes'

13 MEI 2015

Iedere Rotterdammer weet dat op 14 mei 1940 de stad werd verwoest door een bombardement. De gevolgen daarvan waren gigantisch: 258 hectare is één grote, zwartgeblakerde ruïne, 25.000 woningen en 11.000 andere panden zijn verwoest, het bombardement eist naar schatting 850 dodelijke slachtoffers en maakt 80.000 Rotterdammers dakloos.

Maar de strijd duurde langer dan die ene dag. Al op 10 mei 1940 werd de stad aangevallen door Duitsers. Maar hoe verliep de strijd in die dagen? Rob Noordhoek van Museum Rotterdam maakte de onderstaande tijdlijn.

10 mei

Vliegveld Waalhaven met de Graf Zeppelin, 18 juni 1932
"Vliegveld Waalhaven 1932" door Original uploader was Hanhil at nl.wikipedia - Transferred from nl.wikipedia; transfered to Commons by User:GijsvdL using CommonsHelper. (Original text : Foto van 18 juni 1932). Licentie Publiek domein via Wikimedia Commons.

Ca. 03:30 uur
Vliegveld Waalhaven wordt aangevallen door Duitse vliegtuigen. Enkele G1 jachtvliegtuigen weten op te stijgen en gaan het gevecht met de Duitse overmacht aan. Ruim een uur later landen twaalf He 59D watervliegtuigen landen op de Nieuwe Maas. Ongeveer 90 Duitse soldaten gaan met rubberbootjes aan land om de Maasbruggen te bezetten. Iets later landen er ook parachutisten bij de Waalhaven en het Feyenoordstadion.ca 05:30 uur
De Duitsers nemen stelling aan beide kanten van de Willemsbrug en op het Noordereiland. Aan de boompjes nemen ze onder andere het Maashotel en de Nationale Levensverzekering-Bank in bezit.

ca 07:00 uur
Bij de Maashaven raken rond het Afrikaanderplein ingegraven Nederlandse soldaten met Duitsers die van Waalhaven komen in gevecht. Drie kwartier later weten de Duitsers door te breken, waardoor de weg naar het Noordereiland vrij komt. Een uur later vallen schepen van de Koninklijke Marine Duitse posities langs de Maas enkele malen aan. Na luchtaanvallen trekken ze zich terug.

Ca. 13:00 uur
De Duitsers op de Noordoever raken door diverse tegenacties van Nederlandse troepen in het nauw en hergroeperen zich in de Nationale Levensverzekering-bank om het bruggenhoofd te behouden. Een paar uur later geven Nederlandse troepen op het Afrikaanderplein zich over, omdat de munitie schaars wordt.

11 mei

ca. 10:30 uur
Britse Bommenwerpers zijn afgelopen nacht te hulp geschoten en hebben Vliegveld Waalhaven gebombardeerd. Nederlandse Fokker T-V bommenwerpers vallen in de loop van de ochtend de Maasbruggen aan. Hun bommen komen neer op het Noordereiland. Drie uur later waagt de luchtmacht een nieuwe poging, maar alle bommen missen hun doel. Ondertussen bezetten Duitsers het cruiseschip de SS Statendam aan de Wilhelminakade. Beschietingen over en weer veroorzaken brand op het schip van de Holland Amerika Lijn. De Luftwaffe begint met het bombarderen van militaire doelen.

12 mei

Archiefbeelden van de Diergaarde in 1939.

Ca.11:30 uur
De Luftwaffe blijft de verdedigers gericht bombarderen: station Delftsche Poort (DP), Beursstation, Maasstation en de Marinierskazerne aan het Oostplein worden getroffen. Bommen voor station DP raken de nabij gelegen (oude) Diergaarde en doden veel dieren. Om uitbraak bij verdere oorlogshandelingen te voorkomen worden de verscheurende beesten in de Diergaarde afgemaakt. Militairen schieten 7 leeuwen, 9 tijgers, 4 panters, 3 jaguars, een poema, 2 kraagberen en 2 bruine beren dood. Hun verzorgers staan er gelaten bij.

Ca. 17:00 uur
Op het Noordereiland zit de bevolking al sinds het begin van de strijd min of meer gegijzeld tussen de Duitse troepen. Ze mogen het eiland niet verlaten en de voedselsituatie wordt nijpend. De Duitsers dreigen plunderaars dood te schieten om de orde te bewaren. Ondertussen blijven de Britten en Nederlandsers vliegveld Waalhaven bombarderen. Het met kraters bezaaide vliegveld wordt door de Duitsers gesloten voor vliegverkeer.

13 mei

Ca. 00:00 uur
De Duitse hoofdmacht met de 9e pantserdivisie nadert de stad vanuit het zuiden. De Nederlandse legerleiding beveelt een uiterste poging de bruggen in te nemen en op te blazen.

Ca. 04:00 uur
De aanval van de Mariniers op de bruggen loopt snel vast in een kruisvuur vanaf het Noordereiland en vanuit de Nationale Levensverzekerings-Bank. Hevige gevechten breken uit. De Duitse soldaten in de Nationale staan op punt van overgave door gewonden en opraken van hun munitie, als de mariniers zich vanuit hun hopeloze positie onder mortiervuur terugtrekken.

Lees ook: Gijzeling bij de Willemsbrug

Ca. 14.30 uur
Twee burgers van het Noordereiland brengen op Duits aandringen onder witte vlag een verzoek tot capitulatie naar de stad. Ze worden teruggestuurd: er wordt alleen onderhandeld met vertegenwoordigers van het Duitse leger. De Duitse troepen in Rotterdam ontvangen later die middag het bevel de weerstand in Rotterdam met alle middelen te breken, zo nodig door dreiging en uitvoering van vernietiging van de stad. De Duitse leiding in Rotterdam maakt plannen voor een grootscheepse aanval op de stad met artillerie, tanks en stuka's.14 mei


Heinkel bommenwerper. / ANP

ca. 9:00 uur
Duitse onderhandelaars gaan de brug over met het ultimatum voor de Nederlanders: na ontvangst twee uur voor overgave der stad. De Nederlandse bevelhebber stuurt het niet ondertekende ultimatum twee uur later terug met de mededeling dat alleen een stuk met duidelijke hoge afzender kan overwogen worden. Hij zal een eigen onderhandelaar sturen.

Ca.12:00 uur
De Duitse bevelhebber stuurt een telegram om het bombardement uit te stellen. De inmiddels opgestegen Heinkel bommenwerpers ontvangen geen bericht. Een Nederlandse onderhandelaar komt aan op het Noordereiland. Een nieuw ultimatum wordt opgesteld en overhandigd.ca. 13:20 uur
Als de Nederlandse onderhandelaar terugkeert over de Willemsbrug zwelt vliegtuiggeronk aan… Bijna 100 Heinkel He 111 bommenwerpers laten hun dodelijke lading los boven de stad.

Ca. 14:00 uur
Branden die ontstaan door het bombardement breiden razendsnel uit. De brandweer merkt dat er geen waterdruk meer op de brandkranen staat. De stad is reddeloos.Een paar uur later wordt de onvoorwaardelijke overgave van Rotterdam getekend.

Mensen verzamelen zich op het Land van Hoboken terwijl de stad brandt
"Land van Hoboken" door Het Nieuwe Instituut - Architecture Collection - http://www.flickr.com/photos/47154409@N06/10571232056/. Via Wikimedia Commons.

Ca. 17.00 uur
Nadat ook Utrecht met een bombardement blijkt te zijn bedreigd, geeft de Nederlandse opperbevelhebber generaal Winkelman per telex zijn commandanten opdracht de strijd te staken. Een tweede bombardement blijkt onderweg naar de havenstad. De Duitse bevelhebber in Rotterdam weet dit wel af te laten blazen door het hoofdkwartier te melden dat er al Duitse eenheden in het noorden van de stad zijn.

Ca. 19.15 uur
Generaal Winkelman maakt over de radio zijn capitulatiebesluit algemeen bekend. De slag om Nederland is verloren. Vijf jaar bezetting begint.

Meer over de aanval op Rotterdam is te zien op de tentoonstelling 'De Aanval' in de RDM-Loods op Heijplaat. Nog tot 25 oktober is de tentoonstelling te bewonderen. Klik hier voor meer informatie.


Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Schaats de Blue Monday blues van je af

Foto van ''

3 UUR

Schaatsbaan Rotterdam organiseert op maandag 21 januari de allereerste Blue Monday Skate. Alle bezoekers kunnen zo de Blue Monday blues overwinnen op het lekkerste ijs van Rotterdam.

Meest deprimerende dag


Koren zingen miljoen bij elkaar voor goede doel

Foto: Choir4Hope

Foto van ''

14 JAN 2019

Een knappe prestatie. Koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope zongen afgelopen jaar 171.500 euro bij elkaar voor onderzoek naar een betere behandeling van alvleesklierkanker.

Support Casper


AOW-tegoed voor oudere minima met huisdier

Foto van ''

14 JAN 2019

Sinds een jaar kunnen 8.000 Rotterdamse senioren die onder het bestaansminimum leven met een financiële regeling benodigdheden voor hun huisdier kopen. Inmiddels is hier al ruim 300 keer gebruik van gemaakt.

Geluksgevoel


Blijdorp-welpen hebben een naam gekregen

De familie van de winnares van de namenwedstijd, Ilona van Es samen met verzorgster Linda Paul. Foto: Diergaarde Blijdorp

Foto van ''

14 JAN 2019

De Aziatische leeuwenwelpjes in Diergaarde Blijdorp hebben een naam: Asha en Reena. Een derde welpje heette al Mette. De winnaar van de namenwedstrijd die hiervoor werd uitgeschreven, is Ilona van Es uit Benthuizen.

3200 potentiële namen


Nieuwe vis- en wijnbar BEET Rotterdam geopend

Foto van ''

10 JAN 2019

Visliefhebbers opgelet. Aan de Rodezand vond gisteren de feestelijke opening van BEET Rotterdam plaats. Een nieuwe vis- en wijnbar, powered by Schmidt Zeevis

Gouden confettiregen


Beau Zwart: ‘Vernieuwing inherent aan clubcultuur'

Beau Zwart: ‘Vernieuwing inherent aan clubcultuur'. Foto: Luc Schol

NIEUWSPEPER

9 JAN 2019

Voor iemand van drieëntwintig heeft Beau Zwart al redelijk wat muzikale fases achter de rug. Van klassieke piano in het orkest, naar achter de draaitafels op het schoolfeest, tot het schrijven van filmmuziek. De meeste mensen kennen hem echter uit het Rotterdamse nachtleven, als artiest en DJ.

Door Tara Lewis

In het Rotterdamse uitgaansleven is Beau Zwart (23) een naam die al wat jaren de ronde doet. Hij maakt ondertussen al elf jaar zelf muziek. “Vanaf mijn achtste speelde ik klassieke piano in orkesten, soms ook op festivals. Tegen de tijd dat ik tien was begon ik klassiek wat saai te vinden dus vanaf mijn twaalfde ben ik zelf elektronische muziek en jazz gaan maken.” De geboren Rotterdammer zat op het Montessori Lyceum toen hij voor het eerst zijn geluk als DJ beproefde op schoolfeesten. “Eerst op mijn eigen school en daarna op de feesten van het Erasmiaans Gymnasium waar veel van mijn vrienden op zaten. Zo kwam ik op mijn zestiende in clubs te draaien als Off Corso en de Maassilo, met serieuze apparatuur.”


Love is in the air, op het dak van de Laurenstoren

Foto: Rio-Sarah Nederveen-Ouborg

Foto van ''

9 JAN 2019

Wil je deze Valentijnsdag nu écht een keer indruk maken op je geliefde, let dan nu even op. In het kader van de dag van de Liefde organiseert de Laurenskerk een bijzondere en romantische Valentijns-actie. De Laurenskerk verloot een exclusief proostmoment op 14 februari 2019 op het dak van de Laurenstoren onder het genot van een hapje en glaasje bubbels.

Romantische aanzoeken


Werkzoekenden matchen met werkgevers

Foto van ''

9 JAN 2019

Werkzoekenden en werkgevers in Rotterdam kunnen nu online direct met elkaar in contact komen via het nieuwe platform HalloWerk. Daarbij zijn motivatie en talenten belangrijker dan diploma’s en werkervaring. Een soort Tinder voor wie een baan zoekt in plaats van liefde.

Pilotfase


Mike Redman draait vaker in Japan dan in Rotterdam

Mike Redman draait vaker in Japan dan in Rotterdam

NIEUWSPEPER

9 JAN 2019

Mike Redman staat al meer dan een kwart eeuw achter de draaitafels. Halverwege de jaren negentig begon hij in Nighttown en stond daarmee aan de wieg van een bruisende periode in het Rotterdamse nachtleven. Inmiddels draait hij meer dan ooit, maar vaker in Japan dan in zijn woonplaats.

Door Tara Lewis

Of je nu in de jaren negentig vaak naar Nighttown ging, of in de jaren nul naar Waterfront. Mike Redman (40) was een vaste waarde op het podium als DJ of MC. Zag je hem niet, dan was de kans groot dat hij ergens op de achtergrond betrokken was. “Ik ben mid jaren negentig begonnen met draaien. Daarvoor was ik actief als producer en zelf muziek aan het maken. Het was niet mijn ambitie om DJ te worden, maar het is erin geslopen en het bleek aan te slaan.”


Dit is 'm dan, de natural Happiness.

Ter Marsch & Co komt met ‘100% plant, 0% cow’ burger

Foto van ''

9 JAN 2019

Ter Marsch & Co viert haar 5-jarig bestaan met een Nederlandse primeur, de introductie van een 100% plantaardige burger. Vanaf zaterdag 12 januari kun je er je tanden zetten in de ‘Natural Happiness’.

Volle prijzenkast


Solovoorstelling van Rajae El Mouhandiz

Foto: Apituley & De Schepper.

Foto van ''

9 JAN 2019

Momenteel tourt zangeres, componiste, film- en theatermaker Rajae El Mouhandiz door het land met haar solovoorstelling Thuis, Ontheemd #2. Een ontwapenende muziektheatervoorstelling over de ruimte die een vrouw mag en kan innemen, met storytelling, muziek en video.

Voorbij de cultuurclash


Niki Terpstra pakt onverwacht de eindzege

Foto: Stephan Tellier

Foto van ''

9 JAN 2019

Het publiek ging massaal staan in de laatste paar ronden van de 37ste Wooning Zesdaagse. Tussen de zeven- en achtduizend wielerfans keken hun ogen uit nadat Niki Terpstra met zijn compagnon Thomas Boudat als onverwachte leiders de koppelkoers waren ingegaan. Maar liefst vijf vluchtpogingen van Yoeri Havik en Wim Stroetinga sloeg het Flanderijn-koppel met verve af. Het publiek genoot met volle teugen en de organisatie was meer dan tevreden.

Bloedvorm

Aan het begin van de laatste avond zorgden de renners die op de weg voor het Franse Direct Energie rijden al voor een flinke stunt door een ronde en extra punten te pakken, zodat een bonusronde werd binnengehaald. Daardoor gingen Terpstra/Boudat opeens als favorieten de laatste koppelkoers in. De Denen Hansen/Hester voerden de ranglijst dagenlang aan, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met het zilver, terwijl Havik/Stroetinga op punten geklopt de derde plaats behaalden. De ‘gele kanaries’ zorgden vijf maal voor een spectaculaire ontsnapping, maar de Vlasman-coureurs werden telkens op grootse en imposante wijze teruggepakt door Terpstra die werkelijk in bloedvorm was en zo zijn vierde zege in Ahoy behaalde.  ,,Hier geniet ik echt van, Rotterdam heeft een fantastisch publiek. Dit is voor mij de ideale voorbereiding op de weg. Zie ook vorig jaar toen ik de Ronde van Vlaanderen won. Hier leer je sturen.”


World Press Photo keert terug naar Rotterdam

Foto: Reinaldo Schemidt

Foto van ''

8 JAN 2019

Van 19 januari tot en met 10 februari 2019 keert de nieuwe World Press Photo tentoonstelling terug naar Rotterdam. De tentoonstelling verhuist van de Laurenskerk naar het World Trade Center Rotterdam.

De World Press Photo Exhibition 2018 toont de meest spraakmakende en indrukwekkende persfoto’s van het afgelopen jaar. Naast de tentoonstelling staan er ook interessante lezingen en events op het programma. De online kaartverkoop is reeds van start gegaan.


Laatste week tentoonstelling Fabeltjesland

Foto: Roy Beusker

Foto van ''

8 JAN 2019

De grote overzichtstentoonstelling Fabeltjesland, 50 jaar Fabeltjeskrant in LP2, gaat de laatste week in. De tentoonstelling is nog tot en met zondag 13 januari te bezoeken.

Positieve reacties


Bieb krijgt eigen makerspace

Foto van ''

8 JAN 2019

Bibliotheek Rotterdam haar eigen makerspace: Maakplaats010. Een werkplaats voor beginnende makers die nieuwsgierig zijn naar 3D-printen, lasersnijden, robotica en andere maaktechnieken.

3D-printers


Groen licht voor drijvend zonnepark

Foto van ''

8 JAN 2019

De gemeente Rotterdam en BV Sunny Site Up hebben onlangs een intentieovereenkomst gesloten voor de realisatie van een drijvend zonnepark in de Rijnhaven of omgeving. In het water komen 3.770 zonnepanelen te liggen, die samen voldoende stroom opwekken om 285 huishoudens van schone energie te voorzien.

Schone energie


Tante Nel favoriet onder Deliveroo-bezorgers

Foto van ''

8 JAN 2019

Deliveroo reikte onlangs de eerste Rider Awards van Nederland uit. Het platform heeft een enquête onder bezorgers uitgezet om hun favoriete restaurants te kiezen in elke stad waar de maaltijdbezorgservice actief is.

In totaal hebben meer dan 290 bezorgers gestemd op de restaurants waarmee ze graag samenwerken en zijn landelijk 14 prijzen (één per stad) uitgereikt. De winnaar in Rotterdam: Tante Nel.

Favoriete restaurants


Winkelcentrum Zuidplein krijgt flinke make-over

Foto: Impressie door TConcept

Foto van ''

8 JAN 2019

Kijk nog maar eens goed rond wanneer je binnenkort gaat shoppen op Zuidplein. Het overdekte winkelcentrum krijgt over iets meer dan een jaar namelijk een fikse make-over.

Tijdens de algemene ledenvergadering heeft een overgrote meerderheid van de Vereniging van Eigenaren van Winkelcentrum Zuidplein te Rotterdam ingestemd met een upgrading van het winkelcentrum. Hiermee is een investering gemoeid van bijna 20 miljoen euro.