Rotterdam

De aanval op Rotterdam van dag tot dag

Foto van 'Job Halkes'

13 MEI 2015

Iedere Rotterdammer weet dat op 14 mei 1940 de stad werd verwoest door een bombardement. De gevolgen daarvan waren gigantisch: 258 hectare is één grote, zwartgeblakerde ruïne, 25.000 woningen en 11.000 andere panden zijn verwoest, het bombardement eist naar schatting 850 dodelijke slachtoffers en maakt 80.000 Rotterdammers dakloos.

Maar de strijd duurde langer dan die ene dag. Al op 10 mei 1940 werd de stad aangevallen door Duitsers. Maar hoe verliep de strijd in die dagen? Rob Noordhoek van Museum Rotterdam maakte de onderstaande tijdlijn.

10 mei

Vliegveld Waalhaven met de Graf Zeppelin, 18 juni 1932
"Vliegveld Waalhaven 1932" door Original uploader was Hanhil at nl.wikipedia - Transferred from nl.wikipedia; transfered to Commons by User:GijsvdL using CommonsHelper. (Original text : Foto van 18 juni 1932). Licentie Publiek domein via Wikimedia Commons.

Ca. 03:30 uur
Vliegveld Waalhaven wordt aangevallen door Duitse vliegtuigen. Enkele G1 jachtvliegtuigen weten op te stijgen en gaan het gevecht met de Duitse overmacht aan. Ruim een uur later landen twaalf He 59D watervliegtuigen landen op de Nieuwe Maas. Ongeveer 90 Duitse soldaten gaan met rubberbootjes aan land om de Maasbruggen te bezetten. Iets later landen er ook parachutisten bij de Waalhaven en het Feyenoordstadion.ca 05:30 uur
De Duitsers nemen stelling aan beide kanten van de Willemsbrug en op het Noordereiland. Aan de boompjes nemen ze onder andere het Maashotel en de Nationale Levensverzekering-Bank in bezit.

ca 07:00 uur
Bij de Maashaven raken rond het Afrikaanderplein ingegraven Nederlandse soldaten met Duitsers die van Waalhaven komen in gevecht. Drie kwartier later weten de Duitsers door te breken, waardoor de weg naar het Noordereiland vrij komt. Een uur later vallen schepen van de Koninklijke Marine Duitse posities langs de Maas enkele malen aan. Na luchtaanvallen trekken ze zich terug.

Ca. 13:00 uur
De Duitsers op de Noordoever raken door diverse tegenacties van Nederlandse troepen in het nauw en hergroeperen zich in de Nationale Levensverzekering-bank om het bruggenhoofd te behouden. Een paar uur later geven Nederlandse troepen op het Afrikaanderplein zich over, omdat de munitie schaars wordt.

11 mei

ca. 10:30 uur
Britse Bommenwerpers zijn afgelopen nacht te hulp geschoten en hebben Vliegveld Waalhaven gebombardeerd. Nederlandse Fokker T-V bommenwerpers vallen in de loop van de ochtend de Maasbruggen aan. Hun bommen komen neer op het Noordereiland. Drie uur later waagt de luchtmacht een nieuwe poging, maar alle bommen missen hun doel. Ondertussen bezetten Duitsers het cruiseschip de SS Statendam aan de Wilhelminakade. Beschietingen over en weer veroorzaken brand op het schip van de Holland Amerika Lijn. De Luftwaffe begint met het bombarderen van militaire doelen.

12 mei

Archiefbeelden van de Diergaarde in 1939.

Ca.11:30 uur
De Luftwaffe blijft de verdedigers gericht bombarderen: station Delftsche Poort (DP), Beursstation, Maasstation en de Marinierskazerne aan het Oostplein worden getroffen. Bommen voor station DP raken de nabij gelegen (oude) Diergaarde en doden veel dieren. Om uitbraak bij verdere oorlogshandelingen te voorkomen worden de verscheurende beesten in de Diergaarde afgemaakt. Militairen schieten 7 leeuwen, 9 tijgers, 4 panters, 3 jaguars, een poema, 2 kraagberen en 2 bruine beren dood. Hun verzorgers staan er gelaten bij.

Ca. 17:00 uur
Op het Noordereiland zit de bevolking al sinds het begin van de strijd min of meer gegijzeld tussen de Duitse troepen. Ze mogen het eiland niet verlaten en de voedselsituatie wordt nijpend. De Duitsers dreigen plunderaars dood te schieten om de orde te bewaren. Ondertussen blijven de Britten en Nederlandsers vliegveld Waalhaven bombarderen. Het met kraters bezaaide vliegveld wordt door de Duitsers gesloten voor vliegverkeer.

13 mei

Ca. 00:00 uur
De Duitse hoofdmacht met de 9e pantserdivisie nadert de stad vanuit het zuiden. De Nederlandse legerleiding beveelt een uiterste poging de bruggen in te nemen en op te blazen.

Ca. 04:00 uur
De aanval van de Mariniers op de bruggen loopt snel vast in een kruisvuur vanaf het Noordereiland en vanuit de Nationale Levensverzekerings-Bank. Hevige gevechten breken uit. De Duitse soldaten in de Nationale staan op punt van overgave door gewonden en opraken van hun munitie, als de mariniers zich vanuit hun hopeloze positie onder mortiervuur terugtrekken.

Lees ook: Gijzeling bij de Willemsbrug

Ca. 14.30 uur
Twee burgers van het Noordereiland brengen op Duits aandringen onder witte vlag een verzoek tot capitulatie naar de stad. Ze worden teruggestuurd: er wordt alleen onderhandeld met vertegenwoordigers van het Duitse leger. De Duitse troepen in Rotterdam ontvangen later die middag het bevel de weerstand in Rotterdam met alle middelen te breken, zo nodig door dreiging en uitvoering van vernietiging van de stad. De Duitse leiding in Rotterdam maakt plannen voor een grootscheepse aanval op de stad met artillerie, tanks en stuka's.14 mei


Heinkel bommenwerper. / ANP

ca. 9:00 uur
Duitse onderhandelaars gaan de brug over met het ultimatum voor de Nederlanders: na ontvangst twee uur voor overgave der stad. De Nederlandse bevelhebber stuurt het niet ondertekende ultimatum twee uur later terug met de mededeling dat alleen een stuk met duidelijke hoge afzender kan overwogen worden. Hij zal een eigen onderhandelaar sturen.

Ca.12:00 uur
De Duitse bevelhebber stuurt een telegram om het bombardement uit te stellen. De inmiddels opgestegen Heinkel bommenwerpers ontvangen geen bericht. Een Nederlandse onderhandelaar komt aan op het Noordereiland. Een nieuw ultimatum wordt opgesteld en overhandigd.ca. 13:20 uur
Als de Nederlandse onderhandelaar terugkeert over de Willemsbrug zwelt vliegtuiggeronk aan… Bijna 100 Heinkel He 111 bommenwerpers laten hun dodelijke lading los boven de stad.

Ca. 14:00 uur
Branden die ontstaan door het bombardement breiden razendsnel uit. De brandweer merkt dat er geen waterdruk meer op de brandkranen staat. De stad is reddeloos.Een paar uur later wordt de onvoorwaardelijke overgave van Rotterdam getekend.

Mensen verzamelen zich op het Land van Hoboken terwijl de stad brandt
"Land van Hoboken" door Het Nieuwe Instituut - Architecture Collection - http://www.flickr.com/photos/47154409@N06/10571232056/. Via Wikimedia Commons.

Ca. 17.00 uur
Nadat ook Utrecht met een bombardement blijkt te zijn bedreigd, geeft de Nederlandse opperbevelhebber generaal Winkelman per telex zijn commandanten opdracht de strijd te staken. Een tweede bombardement blijkt onderweg naar de havenstad. De Duitse bevelhebber in Rotterdam weet dit wel af te laten blazen door het hoofdkwartier te melden dat er al Duitse eenheden in het noorden van de stad zijn.

Ca. 19.15 uur
Generaal Winkelman maakt over de radio zijn capitulatiebesluit algemeen bekend. De slag om Nederland is verloren. Vijf jaar bezetting begint.

Meer over de aanval op Rotterdam is te zien op de tentoonstelling 'De Aanval' in de RDM-Loods op Heijplaat. Nog tot 25 oktober is de tentoonstelling te bewonderen. Klik hier voor meer informatie.


Views

500+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

3k+

Foodhallen geopend in Rotterdam

Foodhallen geopend in Rotterdam

Foto van 'Tara Lewis'

GISTEREN

De Foodhallen in Pakhuismeesteren op de Wilhelminakade gingen vorige week stiekem al geruisloos open, maar vandaag is de officiële opening. Bij vijftien verschillende mini-restaurants kan een culinaire reis om de wereld worden gemaakt.

De Foodhallen zijn van dezelfde eigenaren als de succesvolle ‘Hallen’ in Amsterdam, maar, zo benadrukken de drie heren herhaaldelijk, het is zeker geen kopie. Van de vijftien standhouders is er één meegereisd vanuit Amsterdam, Taqueria Lima, waar je traditionele taco’s kunt eten, ‘in plaats van de tex-mex die de meeste mensen kennen’.

Hotdog van kreeft


Views

400+

Op je kleedje genieten van romantische muziek

Foto: Prisca Visser

Foto van 'Ilja Post'

16 AUG 2018

Het wordt al jaren gezien als één van de leukere festivals van de stad: De Dag van de Romantische Muziek, dat dit jaar alweer haar 32ste editie viert.

Hoepeljurken


Views

400+

Bamigooiers en bakfietsmama’s op Camping Crooswijk

Fun voor jong en oud(er) bij Camping Crooswijk. Foto: Evert Buitendijk

Foto van 'Ilja Post'

13 AUG 2018

Nog niet uitgekampeerd deze zomer? Mooi, want Camping Crooswijk komt terug. Deze tweede editie zelfs met drie volle dagen onvervalste Crooswijkse kitsch en camp.

NK Bamipan werpen


Views

500+

Volop gin tastings langs Schiedamse grachten

Foto van 'Ilja Post'

10 AUG 2018

Gin liefhebbers kunnen zaterdag 25 augustus hun lol op. In de Schiedamse binnenstad vindt dan het zomerfestival GinFever plaats. Het ‘zusje’ van het populaire Jeneverfestival, dat dit keer een jaartje overslaat vanwege renovatie van de Havenkerk.

GinCity


Views

800+

Deelnemers gezocht voor plastic dieet

Deelnemers gezocht voor plastic dieet

Foto van 'Tara Lewis'

9 AUG 2018

BlueCity zoekt Rotterdammers die in september mee willen doen aan het plastic dieet.

In BlueCity zijn verschillende ondernemers bezig met de circulaire economie, oftewel het hergebruiken van reststromen. Daarnaast initieert en ondersteund BlueCity zelf circulaire initiatieven, zoals het plastic dieet waarbij in de maand september zo min mogelijk plastic afval wordt gemaakt.

Festival


Views

500+

Rotterdamse bekent doden eigen zoontje

De Rotterdamse vrouw zou haar zoontje hebben gedood door een kussen op zijn hoofd te duwen. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

9 AUG 2018

Een 33-jarige vrouw uit Rotterdam heeft bekend dat zij in april dit jaar haar eigen zoontje heeft gedood. Het kind was pas zeven maanden oud. Het is niet bekend waarom Katiuscia R. haar eigen zoontje om het leven bracht.

De officier van justitie verdenkt R. van moord. Ze zou haar zoontje hebben gedood door een kussen op zijn hoofd te drukken. Terwijl ze dat deed, zou haar andere zoon ook aanwezig zijn geweest in de woning in Rotterdam. Hij zou er niets van hebben meegekregen.

Veel onduidelijkheid


Views

2k+

Ketels aan de Kade brengt het dorp naar Rotterdam

Ketels aan de Kade brengt het dorp naar Rotterdam

Foto van 'Tara Lewis'

9 AUG 2018

Ketels aan de Kade, het zomerse dorpsfeest inclusief streekmarkt in Historisch Delfshaven, bestaat dit weekeinde vijf jaar.

Het historische culinaire festival Ketels aan de Kade wil ervoor zorgen dat Rotterdam tenminste één keer per jaar stilstaat bij haar verleden. Organisator Rachid Benhammou: ,,Ketels aan de Kade is het enige historische festival in deze moderne stad, waar het vaak over het heden en de toekomst gaat.”

Gouden concept


Views

1k+

Dood aan het ‘groene monster’

Met een speciale maaimachine maaien bestrijders de duizendknoop weg. Het snoeisel wordt opgevangen en resten zorgvuldig verwijderd. Foto: gemeente Rotterdam

Foto van ''

8 AUG 2018

Echt lelijk is de plant nog geen eens. Probleem is meer dat de Japanse duizendknoop zó snel groeit dat hij alle andere soorten wegdrukt. Daarom bindt de gemeente nu de strijd aan met dit ‘groene monster’, dat zelfs dwars door steen en beton groeit.

Invasieve exoot


Views

600+

Boijmans zoekt nieuw kinderbestuur

Foto van ''

8 AUG 2018

Alle kinderen verzamelen. Museum Boijmans zoekt ook dit jaar weer basisscholieren om lid te worden van het kinderbestuur dat meedenkt over het beleid, de programmering en de identiteit van het museum. Solliciteren kan via de website van Boijmans van Beuningen.

Meer jonge bezoekers


Views

500+

Honderden extra fietsrekken voor Bergpolder

Foto van ''

8 AUG 2018

Goed nieuws voor fietseigenaren in de wijk Bergpolder. Vanaf 14 augustus plaatst de gemeente daar meer dan 600 extra fietsrekken. Handig voor wanneer je, zoals voor veel bewoners daar geldt, geen eigen berging hebt.

Actiepunt


Views

300+

Thuis na vakantie? Spoel je kranen goed door

Foto van ''

7 AUG 2018

Langere tijd van huis geweest? Spoel dan na thuiskomst alle kranen en leidingen één minuut door. In stilstaand water kan namelijk de ziekmakende legionellabacterie ontstaan.

Minuutje doorspoelen


Views

700+

Regen of zonneschijn voor Pleinbioscoop?

Foto: ANP/Ed Oudenaarden

Foto van ''

7 AUG 2018

Morgen begint dan eindelijk de Pleinbioscoop Rotterdam. Oftewel: negentien zomeravonden genieten van film in het Museumpark.

Neem je eigen stoeltje mee of huur er één voor een euro. En vergeet vooraf ook niet Buienradar te checken. Want na een aantal kurkdroge weken lijkt er vanaf morgen een flink pak regen op ons neer te dalen.


Views

500+

130 man orkest, koor en solisten op drijvend podium

Foto van ''

7 AUG 2018

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt zaterdag 25 augustus voor het eerst op het jaarlijkse Veerhavenconcert. Verwacht veel Italiaanse klassiekers, waaronder highlights uit de opera’s Nabucco en La Traviata van Verdi en Madame Butterfly van Puccini.

Drijvend podium


Views

300+

Kinderboerderijen doen sigaret in de ban

Een rookvrij-bordje op kinderboerderij De Blijde Wei. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van 'Ilja Post'

3 AUG 2018

Buiten een sigaretje opsteken, terwijl de kinderen de geitjes aaien? Vergeet het maar. Voortaan zijn alle terreinen van de educatieve tuinen en kinderboerderijen off-limits voor rokers.

Meeroken


Views

58

Tien jaar Duizel in het Park

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Bijzondere tijden voor de organisatie van Duizel in het Park. Maar ook voor haar bezoekers: een 10-jarig jubileum betekent immers een nóg betere line-up.

Magische wereld


Views

100+

Likeability of 5

Wavey Cartel gaat voor meer vrouwen in de dj-booth

Aaliyah (links van het midden) en Jacqueline (met het grote haar) temidden van een deel van hun girls. Foto: Lisa Elean Top

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Aaliyah van Stiphout (22) vindt het maar vreemd. Die scheve man-vrouwverhouding op de radio, festivalpodia en achter de draaitafels. Daarom richtte ze samen met Jacqueline Monteiro (23) Wavey Cartel op, een artiesten- en evenementbureau met een all-female bestand.

Niet meer van deze tijd


love
user_09d02d9aee097a4a20d130b18f3896a784d7af11_avatar

Views

800+

Opnieuw gaan stemmen op voor een Dance Parade 2.0

Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Rotterdam Festivals viert dit jaar haar 25-jarig jubileum en vraagt mensen te stemmen op hun leukste evenement van de afgelopen 25 jaar. Organisator JMR grijpt de verkiezing aan om de campagne om de Dance Parade weer tot leven te wekken een extra duwtje in de rug te geven.

Pompende dancemuziek


Views

100+

Geluidsoverlast nekt Sjatzi alsnog

Sjatzi in betere tijden, net voor de opening. Met helemaal rechts: Kris de Leeuw. Foto: Jan Kok | Boomerang Fotografie

Foto van 'Ilja Post'

31 JUL 2018

Aanhoudende klachten over geluidsoverlast hebben eigenaar Kris de Leeuw doen besluiten de deur van Sjatzi voorgoed op slot te doen. Na dit weekend is het over en uit voor de hippe ‘paaldans-bierstube’ in het Scheepvaartkwartier.

Voormalige animeerbar


Views

400+