Rotterdam

De aanval op Rotterdam van dag tot dag

Foto van 'Job Halkes'

13 MEI 2015

Iedere Rotterdammer weet dat op 14 mei 1940 de stad werd verwoest door een bombardement. De gevolgen daarvan waren gigantisch: 258 hectare is één grote, zwartgeblakerde ruïne, 25.000 woningen en 11.000 andere panden zijn verwoest, het bombardement eist naar schatting 850 dodelijke slachtoffers en maakt 80.000 Rotterdammers dakloos.

Maar de strijd duurde langer dan die ene dag. Al op 10 mei 1940 werd de stad aangevallen door Duitsers. Maar hoe verliep de strijd in die dagen? Rob Noordhoek van Museum Rotterdam maakte de onderstaande tijdlijn.

10 mei

Vliegveld Waalhaven met de Graf Zeppelin, 18 juni 1932
"Vliegveld Waalhaven 1932" door Original uploader was Hanhil at nl.wikipedia - Transferred from nl.wikipedia; transfered to Commons by User:GijsvdL using CommonsHelper. (Original text : Foto van 18 juni 1932). Licentie Publiek domein via Wikimedia Commons.

Ca. 03:30 uur
Vliegveld Waalhaven wordt aangevallen door Duitse vliegtuigen. Enkele G1 jachtvliegtuigen weten op te stijgen en gaan het gevecht met de Duitse overmacht aan. Ruim een uur later landen twaalf He 59D watervliegtuigen landen op de Nieuwe Maas. Ongeveer 90 Duitse soldaten gaan met rubberbootjes aan land om de Maasbruggen te bezetten. Iets later landen er ook parachutisten bij de Waalhaven en het Feyenoordstadion.

ca 05:30 uur
De Duitsers nemen stelling aan beide kanten van de Willemsbrug en op het Noordereiland. Aan de boompjes nemen ze onder andere het Maashotel en de Nationale Levensverzekering-Bank in bezit.

ca 07:00 uur
Bij de Maashaven raken rond het Afrikaanderplein ingegraven Nederlandse soldaten met Duitsers die van Waalhaven komen in gevecht. Drie kwartier later weten de Duitsers door te breken, waardoor de weg naar het Noordereiland vrij komt. Een uur later vallen schepen van de Koninklijke Marine Duitse posities langs de Maas enkele malen aan. Na luchtaanvallen trekken ze zich terug.

Ca. 13:00 uur
De Duitsers op de Noordoever raken door diverse tegenacties van Nederlandse troepen in het nauw en hergroeperen zich in de Nationale Levensverzekering-bank om het bruggenhoofd te behouden. Een paar uur later geven Nederlandse troepen op het Afrikaanderplein zich over, omdat de munitie schaars wordt.

11 mei

ca. 10:30 uur
Britse Bommenwerpers zijn afgelopen nacht te hulp geschoten en hebben Vliegveld Waalhaven gebombardeerd. Nederlandse Fokker T-V bommenwerpers vallen in de loop van de ochtend de Maasbruggen aan. Hun bommen komen neer op het Noordereiland. Drie uur later waagt de luchtmacht een nieuwe poging, maar alle bommen missen hun doel. Ondertussen bezetten Duitsers het cruiseschip de SS Statendam aan de Wilhelminakade. Beschietingen over en weer veroorzaken brand op het schip van de Holland Amerika Lijn. De Luftwaffe begint met het bombarderen van militaire doelen.

12 mei

Archiefbeelden van de Diergaarde in 1939.

Ca.11:30 uur
De Luftwaffe blijft de verdedigers gericht bombarderen: station Delftsche Poort (DP), Beursstation, Maasstation en de Marinierskazerne aan het Oostplein worden getroffen. Bommen voor station DP raken de nabij gelegen (oude) Diergaarde en doden veel dieren. Om uitbraak bij verdere oorlogshandelingen te voorkomen worden de verscheurende beesten in de Diergaarde afgemaakt. Militairen schieten 7 leeuwen, 9 tijgers, 4 panters, 3 jaguars, een poema, 2 kraagberen en 2 bruine beren dood. Hun verzorgers staan er gelaten bij.

Ca. 17:00 uur
Op het Noordereiland zit de bevolking al sinds het begin van de strijd min of meer gegijzeld tussen de Duitse troepen. Ze mogen het eiland niet verlaten en de voedselsituatie wordt nijpend. De Duitsers dreigen plunderaars dood te schieten om de orde te bewaren. Ondertussen blijven de Britten en Nederlandsers vliegveld Waalhaven bombarderen. Het met kraters bezaaide vliegveld wordt door de Duitsers gesloten voor vliegverkeer.

13 mei

Ca. 00:00 uur
De Duitse hoofdmacht met de 9e pantserdivisie nadert de stad vanuit het zuiden. De Nederlandse legerleiding beveelt een uiterste poging de bruggen in te nemen en op te blazen.

Ca. 04:00 uur
De aanval van de Mariniers op de bruggen loopt snel vast in een kruisvuur vanaf het Noordereiland en vanuit de Nationale Levensverzekerings-Bank. Hevige gevechten breken uit. De Duitse soldaten in de Nationale staan op punt van overgave door gewonden en opraken van hun munitie, als de mariniers zich vanuit hun hopeloze positie onder mortiervuur terugtrekken.

Lees ook: Gijzeling bij de Willemsbrug

Ca. 14.30 uur
Twee burgers van het Noordereiland brengen op Duits aandringen onder witte vlag een verzoek tot capitulatie naar de stad. Ze worden teruggestuurd: er wordt alleen onderhandeld met vertegenwoordigers van het Duitse leger. De Duitse troepen in Rotterdam ontvangen later die middag het bevel de weerstand in Rotterdam met alle middelen te breken, zo nodig door dreiging en uitvoering van vernietiging van de stad. De Duitse leiding in Rotterdam maakt plannen voor een grootscheepse aanval op de stad met artillerie, tanks en stuka's.

14 mei


Heinkel bommenwerper. / ANP

ca. 9:00 uur
Duitse onderhandelaars gaan de brug over met het ultimatum voor de Nederlanders: na ontvangst twee uur voor overgave der stad. De Nederlandse bevelhebber stuurt het niet ondertekende ultimatum twee uur later terug met de mededeling dat alleen een stuk met duidelijke hoge afzender kan overwogen worden. Hij zal een eigen onderhandelaar sturen.

Ca.12:00 uur
De Duitse bevelhebber stuurt een telegram om het bombardement uit te stellen. De inmiddels opgestegen Heinkel bommenwerpers ontvangen geen bericht. Een Nederlandse onderhandelaar komt aan op het Noordereiland. Een nieuw ultimatum wordt opgesteld en overhandigd.

ca. 13:20 uur
Als de Nederlandse onderhandelaar terugkeert over de Willemsbrug zwelt vliegtuiggeronk aan… Bijna 100 Heinkel He 111 bommenwerpers laten hun dodelijke lading los boven de stad.

Ca. 14:00 uur
Branden die ontstaan door het bombardement breiden razendsnel uit. De brandweer merkt dat er geen waterdruk meer op de brandkranen staat. De stad is reddeloos.Een paar uur later wordt de onvoorwaardelijke overgave van Rotterdam getekend.

Mensen verzamelen zich op het Land van Hoboken terwijl de stad brandt
"Land van Hoboken" door Het Nieuwe Instituut - Architecture Collection - http://www.flickr.com/photos/47154409@N06/10571232056/. Via Wikimedia Commons.

Ca. 17.00 uur
Nadat ook Utrecht met een bombardement blijkt te zijn bedreigd, geeft de Nederlandse opperbevelhebber generaal Winkelman per telex zijn commandanten opdracht de strijd te staken. Een tweede bombardement blijkt onderweg naar de havenstad. De Duitse bevelhebber in Rotterdam weet dit wel af te laten blazen door het hoofdkwartier te melden dat er al Duitse eenheden in het noorden van de stad zijn.

Ca. 19.15 uur
Generaal Winkelman maakt over de radio zijn capitulatiebesluit algemeen bekend. De slag om Nederland is verloren. Vijf jaar bezetting begint.

Meer over de aanval op Rotterdam is te zien op de tentoonstelling 'De Aanval' in de RDM-Loods op Heijplaat. Nog tot 25 oktober is de tentoonstelling te bewonderen. Klik hier voor meer informatie.


Views

84

Pittig nieuws uit Rotterdam

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

300+

Foodtrucks met een vegan twist

Foodtrucks met een vegan twist

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Doei broodje pulled pork, hallo vegetarische roti. Het Vegan Food & Drink Festival toont je allerlei smakelijke dier- en milieuvriendelijke alternatieven voor dat eeuwige vlees schransen.

Door Ilja Post

Nee, zelf is hij geen veganist, geeft organisator Kristian de Leeuw, bekend van BAR en Sjatzi, meteen maar toe. Een stukje vlees gaat er op z’n tijd nog best in. Maar, benadrukt hij tegelijk, dat gebeurt de laatste jaren steeds minder en minder. En áls hij dan eens zondigt, dan liefst zo biologisch en lokaal mogelijk.

Twist

Bij vrienden bespeurde hij dezelfde trend. ,,Vrijwel iedereen schrapt tegenwoordig één of meerdere dagen per week vlees of zuivel van het menu. In plaats daarvan gaan ze op zoek naar alternatieven, vaak gerechten met een vegan twist.”

Voor de gein

Om te kijken hoe populair die vegan leefstijl nu werkelijk is, besloot hij ‘voor de gein’ een event aan te maken op Facebook. Resultaat: na twee weken stond de teller al op 16.000 ‘geïnteresseerd’ of ‘gaat’. ,,Genoeg animo dus om dat Vegan Food & Drink Festival ook daadwerkelijk te gaan organiseren”, aldus De Leeuw.

Proeven

Samen met vijf andere, gelijkgestemde Rotterdamse ondernemers timmerde hij zo een smakelijk programma in elkaar. Met meer dan 35 stands, van vegetarische roti en falafel tot vegan ijs en een nieuw ‘plant based fastfood concept’, valt er in ieder geval genoeg te proeven.

Vegan wijn

Ook bijzonder: zelfs de bieren, frisdranken en wijnen die er geschonken worden, zijn veganistisch. De Leeuw: “Wist je bijvoorbeeld dat de meeste reguliere wijnen dierlijke producten bevatten? Ik aanvankelijk dus niet. Maar ook daarvan zijn natuurlijke alternatieven.

Lokaal

Het festival toont daarmee de ‘rijkheid en variatie in de veganistische keuken op een speelse, niet dwingende wijze’, zo stelt hij. ,,We werken vooral samen met kleine cateraars en foodtrucks, met een extra focus op lokaal. Zo staan er ook enkele kraampjes die direct uit de wijk komen, waaronder een Kaapverdiaanse en Surinaamse cateraar.”

Speeddaten

Naast eten en drinken zijn er een aantal stands met vegan producten, zoals kleding en huidverzorging. Ook is er een muziekprogramma, theater en vegan speeddaten. 24 Kitchen komt filmen voor hun kookprogramma, waarin BN’ers vegan gaan koken en strijden om het lekkerste menu. Rapper Lange Frans komt hiervoor speciaal naar Rotterdam.

Entree

Ook aanwezig op het event: een afvaardiging van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Zij ontvangen een deel van de 3 euro entreeprijs die gevraagd wordt voor het event dat op zaterdag 26 en zondag 27 mei plaatsvindt in het Wijkpark Oude Westen. Honger gekregen? Check voor meer informatie: www.veganfestivalrotterdam.nl

BEKIJK OOK


Views

300+

De IJssalon verkoopt speciaal ramadanijs

De IJssalon verkoopt speciaal ramadanijs

Foto van 'Tara Lewis'

22 MEI 2018

De IJssalon in Rotterdam verkoopt tijdelijk speciale smaken voor de ramadan, zoals pistache met doloma koekjes, yoghurt met vijgen, honing en dadels en baklava. De smaken zijn verkrijgbaar op donderdag, vrijdag en zaterdag, tijdens de uitgebreidere openingstijden. De ramadan, de islamitische vastenperiode is dit jaar van 16 mei tot en met 14 juni.

Doorscheppen

Het is het tweede jaar dat de ijszaak speciaal voor de ramadan langer open blijft en extra smaken heeft, vertelt Dalia Landsmark, mede-eigenaar van De IJssalon. ,,Mijn schoonzus, die eigenaar is van De IJssalon op de West-Kruiskade, is eigenlijk begonnen met langer openblijven. Vorig jaar was het een groot succes, er waren dagen dat we tot half drie door bleven scheppen. Eigenlijk is er 's nachts in de stad niet veel te doen voor mensen die meedoen aan de ramadan."

Langer open

Van donderdag tot en met zondag is De IJssalon aan de Meent tot twee uur 's nachts geopend. De vestiging aan de West-Kruiskade is die dagen tot één uur open. Beide zaken zijn op de andere dagen tot 12 uur geopend, zoals gewoonlijk.


Views

1k+

Kunstenaars vullen etalage Demonfuzz met Vinyl Art

Kunstenaars vullen etalage Demonfuzz met Vinyl Art Foto: Jan Kok

Foto van 'Tara Lewis'

22 MEI 2018

In de etalage van platenzaak Demonfuzz hangt sinds zaterdag een expositie van Vinyl Art. Zeven Rotterdamse kunstenaars bewerkten in totaal zesendertig platenhoezen tot een uniek ontwerp.

De Vinyl Art expositie is een initiatief van Erwin Zimmerman, eigenaar van Demonfuzz. Zimmerman: ,,Het idee is ontstaan omdat we vaak platen tegenkomen bij grote partijen platen die we inkopen waarbij de vorige eigenaar de hoes heeft bewerkt. Een snorretje op het hoofd van Prince, of een bril bij Diana Ross. Zo ontstond het idee om hoezen expres te bewerken, maar dan door kunstenaars.”

81e expositie

In de rechteretalage heeft de platenzaak altijd een themaexpositie van platenhoezen. ,,Daar ben ik altijd lang mee bezig, dit is inmiddels de eenentachtigste. Van hypnotiserende hoezen waar je wordt ingezogen, tot billen. Soms is het ook heel specifiek, zoals mensen die vóór een auto staan. Als we hoezen tegenkomen die nog goed zijn, maar de plaat ontbreekt, bewaren we deze altijd, zodat we slechte hoezen kunnen vervangen. Dat werden er op een gegeven moment honderden.”

Lastplak

Zo ontstond, inmiddels voor de tweede keer, de mogelijkheid om een expositie van bewerkte hoezen te maken. Via het collectief straatkunstenaars Lastplak werden zeven kunstenaars benaderd om mee te werken aan de expositie: Doodkonijn, Trompette de la Mort, Marcel Ruijters, Robert van der Kroft, Richard Cosh, Oxie Alien en Dace Satre Sietina. Zimmerman: ,, Het zijn allemaal Rotterdamse kunstenaars die je misschien wel kent van een tekening links of rechts in de stad. Robert van der Kroft had ik al een paar keer gesproken over een samenwerking, dus die deed ook mee. Hij is echt een jeugdheld van mij. Ik had niet kunnen voorstellen dat de tekenaar van Sjors en Sjimmie in mijn platenzaak tekeningen zou maken. Hij staat nu zelfs buiten te draaien. Terwijl dit vroeger een apotheek was waar ik snoepjes kwam halen.”

Sjors en Sjimmie

Twee maanden geleden verzamelden de kunstenaars in de platenzaak om hoezen uit te zoeken. Voor Robert van der Kroft was het een leuke variatie op zijn werk als striptekenaar (Sjors & Sjimmie, Claire). ,,Het is leuk om uitstapjes te maken zoals dit. Daarnaast zijn het allemaal vrienden van me, dus het is leuk om samen iets te kunnen doen.” Hij zocht in totaal vijftien hoezen uit. ,,Van tevoren was ik van plan om mee te nemen wat me inspireerde, maar dat was uiteindelijk wel bij iedere hoes.”

Overtrekvel

De technische kant was volgens Van der Kroft nog het lastigst. ,,De meeste platenhoezen zijn afgewerkt met een plastic laagje, daar blijft de verf niet meteen goed op plakken.” Richard Cosh gebruikte een combinatie van spuitbussen, acrylverf en stiften voor zijn ontwerp. ,,Maar eerst schetste ik op een overtrekvel of wat ik voor ogen had mogelijk was en goed uitkwam. Het is geen vel papier, dus het moet in één keer goed zijn.”

Grease

Wat betreft Michael Engelaan, mede-eigenaar van Demonfuzz is de hoes van Grease op dit moment zijn favoriet. ,,Maar dat kan per dag verschillen. Ik vind ze allemaal prachtig geworden.” Voor hem zijn de exposities, die hij samen met Zimmerman maakt, een creatieve uitlaatklep. ,,Het is een van de leuke bijkomstigheden van het handelen in platen en een rode draad geworden in het uitzoekwerk.”

Andy Warhol

De hoezen blijven zo’n twee maanden hangen. Zimmerman: ,,Daarna is het weer tijd voor iets nieuws. In de zomer verkleuren ze ook sneller.” Vanaf volgende week zijn de hoezen te koop. ,,Als Andy Warhol ooit een platenhoes had bewerkt geven ze daar nu een godsvermogen voor, puur omdat het een Warhol is. Door gerenommeerde artiesten te vragen een hoes te bewerken krijgen, stijgt hij dus in waarde.”

BEKIJK OOK


Views

600+

Plakactie met ‘pasfotokunst’

Ko de Kok met één van de bewuste ‘mysterieuze’ pasfotokunst-posters. Foto: Iris Bergman

Foto van 'metronieuws'

17 MEI 2018

Rotterdammer Ko de Kok tekent gevonden pasfoto's na met kleurpotlood op papier, inclusief beschadigingen. Nu is hij op zoek naar de mensen achter de foto.

Door Ilja Post

Die zoektocht duurt inmiddels al zo’n twee jaar. Eerder beplakte De Kok de stad al met allerlei kopieën van zijn fotorealistische potloodtekeningen op schilderijformaat. Ze hingen in Spangen, op Zuidplein, het Museumpark. Helaas zonder succes. Niemand meldde zich. Dus besloot De Kok onlangs een nieuwe plakactie te starten.

Geheimzinnig

Of hij dit keer meer succes heeft bij het vinden van zijn muzen valt echter te betwijfelen. Op de geheimzinnige posters staat enkel de beeltenis van de geportretteerde man, vrouw of kind in kwestie. Telefoonnummer of website ontbreken. Weinig kans dus om met de maker in contact te komen.

De reden om er niks bij te zetten, is echter geen foutje. De Kok heeft zijn gegevens bewust weggelaten. “Ik wil deze posters blijven plakken tot het begint op te vallen en mensen erover beginnen te praten. Het liefst creëer ik er een soort mythe omheen.”

Pasfoto-kunst

Een groot geheim dat hij de man achter de pasfotokunst is, is het echter ook weer niet. Sterker, via zijn website roept hij een ieder op mee te zoeken naar de mensen achter de foto’s die vrijwel allemaal gevonden zijn in of om Rotterdam.

“Bij de kassa, de incheckpoortjes van tram of metro of gewoon ergens random op straat”, aldus De Kok die inmiddels over de honderd van dergelijke pasfoto’s in zijn bezit heeft. “Vrienden weten nu dat ik ze spaar, dus de collectie groeit nog steeds.”

Expositie

Eenmaal gevonden hoopt hij de geportretteerden te verleiden nogmaals een pasfoto af te staan die hij dan weer kan natekenen. Of zelfs om een kleine bio te schrijven dat iets meer over hen prijsgeeft. Sowieso zijn er plannen voor een expositie. Alleen de titel heeft hij nog niet paraat.

“Het zou tof zijn als ik de expo ‘Found!’ kan noemen. Maar dat werkt alleen wanneer die mensen ook echt gevonden worden. Allemaal goed zoeken dus maar.”

Ben je of ken je één van de geportretteerden? Meld je dan op www.kodekok.nl.

BEKIJK OOK


Views

700+

Grootste schip ter wereld terug in Rotterdam

Grootste schip ter wereld terug in Rotterdam. Foto: Nadine Vos

Foto van 'Tara Lewis'

16 MEI 2018

Even na middernacht arriveert donderdagochtend de Pioneering Spirit – het grootste schip ter wereld – in de Prinses Alexiahaven. Daarmee krijgt FutureLand dit pinksterweekend er een extra attractie bij. Het informatiecentrum over de haven van Rotterdam is dan ook het hele weekend (inclusief maandag) open.

Megaklus

De Pioneering Spirit is vanaf 17 mei tijdelijk terug op haar ligplaats in de Prinses Alexiahaven, na een megaklus in de Zwarte Zee. Daarmee is het grootste schip ter wereld weer te bezichtigen vanaf de rondvaart met de FutureLand Ferry. Tijdens dit pinksterweekend gooit de rondvaartboot dagelijks de trossen los om 12.00, 14.00 en 15.30 uur. Reserveren van rondvaarten kan via futureland.nl. De offshore-gigant blijft tot 27 mei liggen.

Kunstje

De Pioneering Spirit kent een kunstje dat geen enkel ander vaartuig beheerst: complete boorplatforms in één keer uit zee tillen en meenemen. De catamaran beschikt daarvoor over 65 meter lange hefbalken die 48.000 ton kunnen liften. Daarmee is dit hefschip de sterkste en grootste krachtpatser ter wereld. Daarnaast beschikt het over een ‘lasfabriek’, waar 24 meter lange pijpstukken aan elkaar gesmeed worden. Op die manier kan het schip zes tot acht kilometer pijpleiding per dag op de zeebodem leggen, tot een diepte van wel 3500 meter. De Pioneering Spirit is 382 meter lang en 124 meter breed. Dat is vergelijkbaar met acht voetbalvelden naast elkaar.

FutureLand is 19, 20 en 21 mei geopend van 11.00 tot 17.00 uur.


Views

2k+

Dikke Mannen Race tijdens Ronde van Katendrecht

Dikke Mannen Race tijdens Ronde van Katendrecht

Nieuwspeper

15 MEI 2018

In het weekend van 26 en 27 mei staat de Ronde van Katendrecht weer op de agenda, voor wielerprofs en -amateurs, fietsliefhebbers en cultuurminnende niet-fietsers. In het programma worden wielerwedstrijden voor alle niveaus gecombineerd met tal van culturele en sportieve activiteiten. Voor ieder wat wils tijdens dit ‘Feest van de Fiets’.

Dikke Mannen Race

Op zaterdag 26 mei zal de Sportklasse het koersprogramma aftrappen, met later op de middag de ‘NL Crit Series Fixed Gear’ en een koppelkoers voor oud-beroepsrenners, met onder meer Michael Boogerd, Steven Rooks en Rob Harmeling. Daarnaast worden er Dikke Banden Races verreden en is er een 10km hardloopwedstrijd. Voor de recreatieve renner (die ook nog eens boven de 95 kilo weegt) is er een nieuw programmaonderdeel: de Dikke Mannen Race.

Programma

De Ronde van Katendrecht heeft een divers cultureel programma. Op zaterdag geven onder meer DJ Roccalberti, Tim Hartog, the Ukuladies en the Phantom Four ft. Silver Sufering Rudeboy acte de presence. In het nabij gelegen Lantarenvenster op de Wilhelminapier worden korte wielerfilms getoond tijdens Rotterdams Open Doek en in Verhalenhuis Belvédère vertellen onder andere Rien de Roon en Mels de Kievit hun mooiste wielerverhalen. Oud-wielerkok Erwin Grijsen vertelt niet alleen, hij maakt ook een echte wielermaaltijd klaar.

Zondag

Op de zondagochtend worden voor de start van het koersprogramma clinics gegeven. Oud-profs Henk Lubberding (voor de mannen) en Vera Koedooder (voor de vrouwen) bieden een leerzame les voor de fietsvaardigheid. Daarna de Katendrechts Kampioenschappen voor Zondagsfietsers. Later die middag volgt de Rotterdamse erewedstrijd Grote Prijs Walhalla.

The Kik

Op het Deliplein trapt zondag DJ Roccalberti af, met daarna Che Cirque, Mustang Medicine en de Nederlandse beatband The Kik die om 16:30 uur terugkeert op de Kaap. Ook worden zondagavond weer korte wielerfilms getoond van de Ronde van Katendrecht in Lantarenvenster.

Italiaanse fietsavond

De afsluiting van de Ronde van Katendrecht is een speciaal theaterprogramma: ‘Een Italiaanse fietsavond’ in LantarenVenster. Gastheer Wilfried de Jong maakt hierbij samen met onder meer Joop Zoetemelk, Frank Heinen, Johan van der Velde en Rick de Leeuw een geschiedenisreis door de rijke Italiaanse wielercultuur.


Views

1k+