Rotterdam

De aanval op Rotterdam van dag tot dag

Foto van 'Job Halkes'

13 MEI 2015

Iedere Rotterdammer weet dat op 14 mei 1940 de stad werd verwoest door een bombardement. De gevolgen daarvan waren gigantisch: 258 hectare is één grote, zwartgeblakerde ruïne, 25.000 woningen en 11.000 andere panden zijn verwoest, het bombardement eist naar schatting 850 dodelijke slachtoffers en maakt 80.000 Rotterdammers dakloos.

Maar de strijd duurde langer dan die ene dag. Al op 10 mei 1940 werd de stad aangevallen door Duitsers. Maar hoe verliep de strijd in die dagen? Rob Noordhoek van Museum Rotterdam maakte de onderstaande tijdlijn.

10 mei

Vliegveld Waalhaven met de Graf Zeppelin, 18 juni 1932
"Vliegveld Waalhaven 1932" door Original uploader was Hanhil at nl.wikipedia - Transferred from nl.wikipedia; transfered to Commons by User:GijsvdL using CommonsHelper. (Original text : Foto van 18 juni 1932). Licentie Publiek domein via Wikimedia Commons.

Ca. 03:30 uur
Vliegveld Waalhaven wordt aangevallen door Duitse vliegtuigen. Enkele G1 jachtvliegtuigen weten op te stijgen en gaan het gevecht met de Duitse overmacht aan. Ruim een uur later landen twaalf He 59D watervliegtuigen landen op de Nieuwe Maas. Ongeveer 90 Duitse soldaten gaan met rubberbootjes aan land om de Maasbruggen te bezetten. Iets later landen er ook parachutisten bij de Waalhaven en het Feyenoordstadion.ca 05:30 uur
De Duitsers nemen stelling aan beide kanten van de Willemsbrug en op het Noordereiland. Aan de boompjes nemen ze onder andere het Maashotel en de Nationale Levensverzekering-Bank in bezit.

ca 07:00 uur
Bij de Maashaven raken rond het Afrikaanderplein ingegraven Nederlandse soldaten met Duitsers die van Waalhaven komen in gevecht. Drie kwartier later weten de Duitsers door te breken, waardoor de weg naar het Noordereiland vrij komt. Een uur later vallen schepen van de Koninklijke Marine Duitse posities langs de Maas enkele malen aan. Na luchtaanvallen trekken ze zich terug.

Ca. 13:00 uur
De Duitsers op de Noordoever raken door diverse tegenacties van Nederlandse troepen in het nauw en hergroeperen zich in de Nationale Levensverzekering-bank om het bruggenhoofd te behouden. Een paar uur later geven Nederlandse troepen op het Afrikaanderplein zich over, omdat de munitie schaars wordt.

11 mei

ca. 10:30 uur
Britse Bommenwerpers zijn afgelopen nacht te hulp geschoten en hebben Vliegveld Waalhaven gebombardeerd. Nederlandse Fokker T-V bommenwerpers vallen in de loop van de ochtend de Maasbruggen aan. Hun bommen komen neer op het Noordereiland. Drie uur later waagt de luchtmacht een nieuwe poging, maar alle bommen missen hun doel. Ondertussen bezetten Duitsers het cruiseschip de SS Statendam aan de Wilhelminakade. Beschietingen over en weer veroorzaken brand op het schip van de Holland Amerika Lijn. De Luftwaffe begint met het bombarderen van militaire doelen.

12 mei

Archiefbeelden van de Diergaarde in 1939.

Ca.11:30 uur
De Luftwaffe blijft de verdedigers gericht bombarderen: station Delftsche Poort (DP), Beursstation, Maasstation en de Marinierskazerne aan het Oostplein worden getroffen. Bommen voor station DP raken de nabij gelegen (oude) Diergaarde en doden veel dieren. Om uitbraak bij verdere oorlogshandelingen te voorkomen worden de verscheurende beesten in de Diergaarde afgemaakt. Militairen schieten 7 leeuwen, 9 tijgers, 4 panters, 3 jaguars, een poema, 2 kraagberen en 2 bruine beren dood. Hun verzorgers staan er gelaten bij.

Ca. 17:00 uur
Op het Noordereiland zit de bevolking al sinds het begin van de strijd min of meer gegijzeld tussen de Duitse troepen. Ze mogen het eiland niet verlaten en de voedselsituatie wordt nijpend. De Duitsers dreigen plunderaars dood te schieten om de orde te bewaren. Ondertussen blijven de Britten en Nederlandsers vliegveld Waalhaven bombarderen. Het met kraters bezaaide vliegveld wordt door de Duitsers gesloten voor vliegverkeer.

13 mei

Ca. 00:00 uur
De Duitse hoofdmacht met de 9e pantserdivisie nadert de stad vanuit het zuiden. De Nederlandse legerleiding beveelt een uiterste poging de bruggen in te nemen en op te blazen.

Ca. 04:00 uur
De aanval van de Mariniers op de bruggen loopt snel vast in een kruisvuur vanaf het Noordereiland en vanuit de Nationale Levensverzekerings-Bank. Hevige gevechten breken uit. De Duitse soldaten in de Nationale staan op punt van overgave door gewonden en opraken van hun munitie, als de mariniers zich vanuit hun hopeloze positie onder mortiervuur terugtrekken.

Lees ook: Gijzeling bij de Willemsbrug

Ca. 14.30 uur
Twee burgers van het Noordereiland brengen op Duits aandringen onder witte vlag een verzoek tot capitulatie naar de stad. Ze worden teruggestuurd: er wordt alleen onderhandeld met vertegenwoordigers van het Duitse leger. De Duitse troepen in Rotterdam ontvangen later die middag het bevel de weerstand in Rotterdam met alle middelen te breken, zo nodig door dreiging en uitvoering van vernietiging van de stad. De Duitse leiding in Rotterdam maakt plannen voor een grootscheepse aanval op de stad met artillerie, tanks en stuka's.14 mei


Heinkel bommenwerper. / ANP

ca. 9:00 uur
Duitse onderhandelaars gaan de brug over met het ultimatum voor de Nederlanders: na ontvangst twee uur voor overgave der stad. De Nederlandse bevelhebber stuurt het niet ondertekende ultimatum twee uur later terug met de mededeling dat alleen een stuk met duidelijke hoge afzender kan overwogen worden. Hij zal een eigen onderhandelaar sturen.

Ca.12:00 uur
De Duitse bevelhebber stuurt een telegram om het bombardement uit te stellen. De inmiddels opgestegen Heinkel bommenwerpers ontvangen geen bericht. Een Nederlandse onderhandelaar komt aan op het Noordereiland. Een nieuw ultimatum wordt opgesteld en overhandigd.ca. 13:20 uur
Als de Nederlandse onderhandelaar terugkeert over de Willemsbrug zwelt vliegtuiggeronk aan… Bijna 100 Heinkel He 111 bommenwerpers laten hun dodelijke lading los boven de stad.

Ca. 14:00 uur
Branden die ontstaan door het bombardement breiden razendsnel uit. De brandweer merkt dat er geen waterdruk meer op de brandkranen staat. De stad is reddeloos.Een paar uur later wordt de onvoorwaardelijke overgave van Rotterdam getekend.

Mensen verzamelen zich op het Land van Hoboken terwijl de stad brandt
"Land van Hoboken" door Het Nieuwe Instituut - Architecture Collection - http://www.flickr.com/photos/47154409@N06/10571232056/. Via Wikimedia Commons.

Ca. 17.00 uur
Nadat ook Utrecht met een bombardement blijkt te zijn bedreigd, geeft de Nederlandse opperbevelhebber generaal Winkelman per telex zijn commandanten opdracht de strijd te staken. Een tweede bombardement blijkt onderweg naar de havenstad. De Duitse bevelhebber in Rotterdam weet dit wel af te laten blazen door het hoofdkwartier te melden dat er al Duitse eenheden in het noorden van de stad zijn.

Ca. 19.15 uur
Generaal Winkelman maakt over de radio zijn capitulatiebesluit algemeen bekend. De slag om Nederland is verloren. Vijf jaar bezetting begint.

Meer over de aanval op Rotterdam is te zien op de tentoonstelling 'De Aanval' in de RDM-Loods op Heijplaat. Nog tot 25 oktober is de tentoonstelling te bewonderen. Klik hier voor meer informatie.


Views

800+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

4k+

Murder ballads: koffietafelboek voor macabere mens

Foto: Vera Cornel

Foto van 'Ilja Post'

GISTEREN

Donkere popmuziek maakte hij al. Thomas, gitarist/pianist van de Rotterdamse ‘pop-noir’ band The Bullfight en eigenaar van platenlabel Brandy Alexander Recordings, houdt nu eenmaal van muziek die niet te zoetsappig is. Murder ballads, songs die verhalen over de donkere en destructieve kant van de liefde, niet zelden uitmondend in moord en doodslag, passen dan ook prima in zijn straatje.

Crime passionel


Views

400+

Haute cuisine voor maximaal tien: De Kade

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Foto van 'Tara Lewis'

GISTEREN

Vincent en Jan eten elke week samen saoto soep op de West-Kruiskade, voor een sessie kruisbestuiving en slap ouwehoeren.

Zo’n eens per week wandelen Jan Katsma en Vincent van Bruchem door de Gouvernestraat richting de West-Kruiskade om een saoto soep te eten bij De Kade. Beide heren werken in Buro, het bedrijfsverzamelgebouw boven Kino waar voornamelijk mensen uit de filmindustrie kantoor houden.


Views

500+

Illustrator Joni Kling bestormt de kunst-scene

Foto van 'Ilja Post'

13 OKT 2018

Ontmoet Joni Kling van Studio Kling. Een jonge, autonome kunstenaar en grafisch illustrator die inmiddels hoge ogen gooit in het Rotterdamse. Zien wat zij doet en maakt? Op 2 en 3 november exposeert ze in The Performance Bar aan de Boomgaardsstraat.

Liefste hobby


Views

1k+

Hoe Goslink zelfs muziek haalt uit een deurdrempel

Foto van 'Ilja Post'

13 OKT 2018

Ze zeggen weleens: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Als daar iets van waar is, dan is muzikant-kunstenaar-schilder-liedjesschrijver-tekenaar-instrumentbouwer Harm Goslink Kuiper precies het tegenovergestelde.

Visolieblik


Views

800+

Nieuw in het Liskwartier: Osteria Liz

Foto: Peter Baas

Foto van ''

12 OKT 2018

Op de hoek van de Berkelselaan en Bergselaan, waar voorheen café Van der Kolk zat en daarvoor DOEN, valt weer wat te drinken en te eten. Sinds een week huist Osteria Liz in het karakteristieke hoekpand.

Liskwartier


Views

1k+

Rotterdam op RTL4: ‘De Beste van Nederland’

Foto van ''

12 OKT 2018

RTL4 presenteert deze zondag 14 oktober om 16.00 uur een speciale uitzending van ‘De Beste van Nederland’. In deze uitzending, geproduceerd door het productiebedrijf Stay in Touch Media, komen de ‘hotspots’ van Rotterdam voorbij. Omdat Rotterdam razend populair is geworden in de afgelopen jaren, vindt het Rotterdamse productiebedrijf het de hoogste tijd om een eerbetoon aan deze bijzondere stad te geven.

Rotterdamse hotspots


Views

300+

Hatsikidee, met de bus naar Fabeltjesland

Foto van 'Ilja Post'

12 OKT 2018

Hoewel al jaren niet meer op de ‘kijkbuis’, is de Fabeltjeskrant opnieuw mateloos populair. Met een tentoonstelling in LP2, een vertelling over de oorsprong van het beroemde kinderprogramma in het Bibliotheekcollege op 19 oktober én een theatrale bustour naar de bakermat van Fabeltjesland, het Rotterdamse Vreewijk.

Gekamde haartjes


Views

700+

Op zoek naar De Belofte van Rotterdam

Juryleden Casper Knipscheer (Twist Agency), Jasper Cremers (Red Bull Music Studio’s) en Amir Charles (3FM Talent) voelen de genomineerden in aanloop naar de awardshow aan de tand betreffende hun toekomstplannen en carrièreperspectief. Foto: Marc Nolte

Foto van 'Ilja Post'

5 OKT 2018

De band Bourbon Avenue, singer-songwriter WARD, rapper Djesco en electro-artiest HighrFreeqncs; eerder wonnen ze elk in hun eigen categorie een mooie geldprijs en een belangrijk optreden tijdens de Sena Performers Grote Prijs Van Rotterdam. Bovendien maken ze 3 december kans om ‘De Belofte’ van 2019 te worden.

Battle tussen de best of the best


Views

900+

Chief Ouwe Dibbes, een Rotterdammer in Sierra Leone

Foto: Rick Nederstigt

Foto van 'Ilja Post'

3 OKT 2018

Sander de Kramer kan moeilijk tegen onrecht. Zo was hij als kind, als hoofdredacteur van de Rotterdamse daklozenkrant en zo is hij als aanjager van de Sunday Foundation; een stichting die hij in 2007 mede-oprichtte om het leed van oorlogswezen uit Sierra Leone een beetje te verzachten.

Slechtste plek op aarde


Views

1k+

The Dawn Brothers, twintigers met een sixties soul

Foto van 'Ilja Post'

28 SEP 2018

De Rotterdamse band The Dawn Brothers zit in de lift. Nog maar twee jaar oud gooien de twintigers hoge ogen met hun blues, gospel en sixties rock. Hun nieuwe, ouderwets goed klinkende album ‘Classic’ onthullen ze donderdag 11 oktober in een reeds uitverkocht Rotown.

Wisseloord Studios


Views

1k+

Echt Rotterdams Erfgoed

Echt Rotterdams Erfgoed Foto: Stacii Samidin

Foto van 'Tara Lewis'

26 SEP 2018

Museum Rotterdam organiseert van 28 september tot en met 6 oktober de week van het Echt Rotterdams Erfgoed.

Tien jaar geleden constateerde het historisch museum van Rotterdam, destijds gezeteld in het Schielandhuis, dat de collectie niet meer ging over veel Rotterdammers van nu. Met Echt Rotterdams Erfgoed heeft Museum Rotterdam nu een actieve collectie waarin alle Rotterdammers zich moeten kunnen herkennen. Nicole van Dijk is programmaleider Echt Rotterdams Erfgoed: “Wij waren een historisch museum, met tentoonstellingen over de historische collectie van de stad. We hebben een depot met meer dan 100.000 objecten over het dagelijks leven in de stad. Tien jaar geleden merkten we dat die collectie niet meer ging over alle Rotterdammers.”

Verhaal verzamelen


Views

1k+

Bedrijfsuitje: huizen bouwen in Guatamala

Foto van 'Ilja Post'

22 SEP 2018

Normaal houdt Driekus Heijsteeg zich bezig met heel andere zaken dan het goede doel. Als technisch consultant bij Legian optimaliseert hij de datanetwerken van onder andere raffinaderijen en energiecentrales. Heel iets anders dus dan huisjes bouwen in de tropen.

Habitat for Humanity


Views

1k+

Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Laurensius

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Nieuwspeper

21 SEP 2018

In Buurtbistrot Laurensius droomt fotograaf Vincent Mentzel van Europese terrassen, Rotterdamse schilders en geportretteerde schrijvers.

Door Tara Lewis

Vincent Mentzel herinnert zich nog goed de eerste keer dat hij neerstreek op het drukke terras van Laurensius. ,,Om me heen hoorde ik Frans en Italiaans. Als ik mijn ogen dichtdeed, of ik concentreerde alleen op dit hoekje en de bloemen, de lelijke nieuwbouw aan de overkant negerend, waande ik me even in het buitenland.” De ‘buurtbistrot’ zit op de hoek van de Saftleven- en Ochterveltstraat. ,,Allebei schilders uit Rotterdam! Dat lees ik hier net in mij straatnamen-app!” Mentzel, bekend geworden als staffotograaf van NRC Handelsblad, zetelt tegenwoordig onder meer in de straatnamencommissie, waar hij zich naar hartenlust kan laven aan zijn interesse voor stadsgeschiedenis.


Views

1k+

Amelandseplein #8: Zuider-sport-park

Amelandseplein #8: Zuider-sport-park Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Tara Lewis'

21 SEP 2018

Ellen Mannens woont sinds kort bij het Amelandseplein in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

“Maar je hebt toch het Zuiderpark?!”, zeggen mensen regelmatig als ik dat ene nadeel van m’n huisje op Zuid benoem: ik heb geen tuin. Een balkon van twee bij een. Daar moet ik het mee doen. Maar ik mag dus niet klagen, want ik heb het Zuiderpark. Op vijf minuten van mijn huis vind je al een van de uitlopers, compleet met hertenkamp en drie trotse pauwen. Dit Zuiderpark zou het alternatief moeten zijn voor mijn ontbrekende tuin.

Ho stop. Hier ga ik je corrigeren. Het Zuiderpark is geen tuin. Tenzij je lid bent van een van de vier volkstuinverenigingen. Maar als je de sleutel of code van hun hek niet hebt, is het Zuiderpark iets heel anders.


Views

600+

Rotterdam Foodsquare: place for foodlovers

Foto: Jan Kok

Foto van ''

19 SEP 2018

Wethouder Said Kasmi opende afgelopen dinsdag officieel Rotterdam Foodsquare. Het bruisende horecagebied grenst aan de Witte de Withstraat en bestaat uit negen horecagelegenheden met ieder een eigen foodbeleving en charme.

Borrel


Views

800+

De 'KROON'ers' maken oud gebouw weer tof

Foto van 'Ilja Post'

19 SEP 2018

Het pand lág altijd in de middle of nowhere. Geen enkele reden om die kant op te waaien dus. Voor je vertier had je er niets te zoeken. Behalve misschien wanneer je, struinend langs de kades van de Nieuwe Maas, nog iets van het oude Rotterdam op wilde snuiven.

Fruithavens


Views

1k+

Dance Parade officieel ‘Beste Rotterdamse festival’

Foto van ''

17 SEP 2018

De kogel is door de kerk. Na het tellen van alle stemmen mag de Dance Parade zich vanaf nu dan officieel het ‘Beste Rotterdamse Festival Aller Tijden’ noemen.

Pompende house


Views

500+

RET zoekt jonge mensen die Rotterdam mooier maken

Foto van ''

14 SEP 2018

Heb je een geweldig idee voor Rotterdam? En wil je dit idee echt realiseren? Dan kun je meedingen naar de Aardig Onderweg Award, de AOA. Met dit initiatief wil de RET jongeren uit de regio Rotterdam van 18 - 35 jaar bereiken. De RET zoekt mensen die met innovatieve, technische en duurzame creatieve oplossingen komen die de regio Rotterdam mooier, slimmer en duurzamer maken. De deelnemers krijgen deskundige begeleiding tijdens het uitwerken van de oplossing. De winnaar van de AOA 2018 wint tijdens de finale op 9 november 25.000 euro en mag op een vaste plek van Tedx Rotterdam maart 2019 rekenen.

Je kunt meedoen met de Aardig Onderweg Award door je uiterlijk 7 oktober a.s. aan te melden via www.aardigonderweg.nl.


Views

800+