Rotterdam

Stadsbestuur wil futuristisch depot in Museumpark

MVRDV

Foto van 'Job Halkes'

16 APR 2015

Als het aan het Rotterdamse stadsbestuur ligt verrijst er in het Museumpart een futuristisch depot van Museum Boijmans van Beuningen. Het bouwwerk, dat de iets weg heeft van een bloempot, moet over een paar jaar af zijn. De kosten voor het pand bedragen 50 miljoen euro. Wel moet de gemeenteraad nog akkoord gaan.

Lees ook: Boijmans kijkt uit naar komst collectiegebouw
Lees ook: Een collectiegebouw... Wat is dat?

Volgens de wethouders Adriaan Visser (Cultuur en Financiën) en Ronald Schneider (Bouwen en Wonen) was het besluit unaniem. „Het wordt een publieke schakamer in een groene omgeving”, aldus Visser. „Dit unieke gebouw gaat leiden tot meer bezoekers en dat is goed voor de stad.” Schneider noemt het een nieuw icoon voor de stad. „Rotterdam heeft laten zien met De Markthal en European City of the Year waar het toe in staat is.”

Zoektocht

Maar de twee wethouders moeten nog wel aan de slag om een meerderheid te vinden in de raad. Want een deel van de fractie van coalitiepartij Leefbaar Rotterdam is tegen. „Dat gaat nog een hele klus worden”, erkent Visser. „Maar we hebben er niets over afgesproken in het coalitieakkoord, dus we moeten op zoek naar een meerderheid in de raad.” Om dat te bewerkstelligen neemt het stadsbestuur de tijd. „We moeten goed uitleggen dat we geen 35 miljoen euro weggeven, maar uitlenen. We doen niets minder, want het geld komt terug.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Pittig nieuws uit Rotterdam

Foto van 'Metro'

14 MAA 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

0

Xander van Dijck zoekt ranzige uitwassen van punk op

Xander van Dijck zoekt ranzige uitwassen van punk op.

Foto van 'Tara Lewis'

GISTEREN

In de Baroeg is zondag 25 maart de eerste editie van het nieuwe Black Denim Festival, een festival dat 'de ranzige uitwassen van punk opzoekt'.

Thuisbasis

Organisator Xander van Dijck wil met het nieuwe initiatief Rotterdam een nieuwe thuisbasis geven voor de hardere rockgenres. „Ik ben zelf opgegroeid in Alphen aan den Rijn en ging vroeger toen ik een jaar of 15 was altijd naar het kraakpandje in de buurt. Hier kwam ik in aanraking met alternatieve subculturen en zag ik dat mensen alles zelf deden, zowel muziek spelen als concerten organiseren.” Dat inspireerde hem om op jonge leeftijd zijn eigen bedrijf te starten, booking agency Cloudhead, waarmee hij meerdere bands representeert.

Subcultuur

Omdat in Rotterdam steeds minder podia voor stevige rock zijn, besloot hij het heft in eigen handen te nemen en zijn eigen festival te beginnen. „Ik vind het heel erg jammer dat veel initiatieven en plekken om deze scene een kans te geven de kop in zijn gedrukt. Ik vind dat deze subcultuur nooit mag verdwijnen dus heeft Black Denim Festival headliners als het legendarische Subhumans en Disorder uit de UK. Ik heb dit gecombineerd met een divers Nederlands (lokaal) programma.”

Black Denim begint om 15 uur, kaarten kosten 14 tot 15 euro.


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Twintig jaar Cor Karaoke in Rotterdam

Twintig jaar Cor Karaoke in Rotterdam. Foto: Jaap van Rijn

Nieuwspeper

GISTEREN

Karaoke is terug van nooit helemaal weggeweest. Zwartkijkers die vermoeden dat de samenleving uit elkaar valt, moeten verplicht zo’n songmarathon meemaken. Bijvoorbeeld in Cafe Aan Zet, waar een messcherpe dwarsdoorsnede van Delfshaven zich elke vrijdagavond laaft aan de karaoke-machine van Cor. Muziek verbroedert, vooral wanneer iedereen uit volle borst meezingt.

Aan Zet

De laatste sneeuw van de winter houdt de liefhebber van karaoke niet thuis. Rond tienen is Aan Zet al aardig gevuld. Cor Karaoke weet met country twee wat oudere dames te motiveren tot een opvallend soepel uitgevoerde dans. Daarna vertrouwt een bezoeker zijn liefde voor Rotterdam de microfoon toe. De zaak raakt met opzwepende intermezzo’s verder op stoom. Mede dankzij Cor die dankzij twee decennia ervaring als ceremoniemeester weet hoe je een avond stuurt.

Laserdisk

Cor Tomas (63) is als Cor Karaoke een ware legende in Rotterdam. Zo’n 20 jaar geleden begon hij in Café Tarantella in de Zwartjanstraat. Cor draaide vanaf dag één de zaak plat met zijn laserdiskinstallatie. De rest is geschiedenis.

Cor: „Tot dan organiseerde ik avonden thuis, als er wat te vieren was. Na die eerste avond vroegen meer cafés of ik langs wilde komen. En zo is het gegroeid. In die tijd werkte ik met beeldplaten, daar heb ik er nog steeds 10.000 van. Destijds was ik een van de eersten die overstapten op de laptop. Dat werkt stukken sneller. Als jij Jolene van Dolly Parton wil zingen, hoef ik alleen maar ‘Jo’ in te typen en dan springt-ie al tevoorschijn. Vroeger was ik een heel nummer lang op zoek naar de juiste plaat.

Bubbling

„Voor de rest is karaoke sindsdien maar weinig veranderd. Er kwam wel meer concurrentie bij, dus ik verdien minder dan vroeger. De muziek verandert natuurlijk wel, maar dat vind ik juist leuk.” Cors favoriete genres zijn Nederlandstalig en dance. Hij houdt vooral van alles dat swingt: salsa, meringue, bubbling, dat werk. Deze muziekstijlen komen regelmatig voorbij in het volkse Café Aan Zet in Delfshaven. Daar ‘draait’ hij al acht jaar elke vrijdagavond.

Ingekort

Cor: „Alles komt daar binnen, de hele wijk en genoeg mensen van daarbuiten. Elke week is anders.” Soms gaan liedjes hem vervelen. “Paradise by the Dashboard Light, veel te lang! Maar ook For the Good Times van Al Green. Dat nummer duurt bijna zeven minuten en wordt elke week gezongen. Ik heb die plaat onlangs ingekort tot drie minuten.”

Feyenoord

Cor wil niet dat mensen te veel ballads achter elkaar zingen. „De boel moet af en toe even lekker opgeschud worden. Gelukkig willen mensen regelmatig Rotterdam- en Feyenoord-liedjes zingen. En worden er op een avond geen Feyenoord-liedjes aangevraagd, dan doe ik het zelf wel. Het is mijn cluppie!”

Salon Tropica

Het valt Cor Karoake op dat jonge mensen een voorliefde voor oudere muziek hebben. „Het gaat om de periode van pak ’m beet van de jaren 70 tot 90.” Cor Karaoke ziet dat mensen voor zijn aanpak vallen en regelmatig terugkomen. „Ik heb net een nieuwe installatie, alles klinkt weer helemaal perfect. Dat vinden bezoekers ook fijn.” Op dinsdag of donderdag gaat Cor regelmatig zelf zingen in Salon Tropica in het Oude Noorden. „Daar probeer ik dan nieuwe nummers uit. Zo zie je maar, ik heb echt van mijn hobby mijn werk gemaakt.”

Cor Karaoke, elke vrijdag vanaf 22.00 uur in Café Aan Zet (Schiedamseweg 1) en elke zaterdag in Café The Buccaneer (Doklaan 43)

LEES OOK


Views

1

Hokjesvrije karaoke in BAR

Hokjesvrije karaoke in BAR

Nieuwspeper

21 MAA 2018

Na een paar weken te zijn ingevallen als karaoke-host in BAR bleek Jurriën Bergman zijn roeping te hebben gevonden.

Tegeltje

‘Muziek is de taal die iedereen spreekt. Dat klinkt alsof het zo op een tegeltje zou kunnen, maar het is gewoon echt waar”, zegt Jurriën Bergman (26). Hij ervaart dat elke woensdag als host van de karaokeavond in BAR, aan de Schiekade. ,,Aan ons publiek is niet echt een label aan te hangen, het is van alles door elkaar heen. Maar omdat een deel bijna altijd wel internationaal is presenteer ik de avond in het Engels.”

Zingende Japanners

Het zijn voor een deel buitenlandse studenten, maar ook toeristen die in het nabijgelegen hostel slapen. ,,Een van de hoogtepunten voor mij was een groep van vijftien Japanners die een liedje in hun eigen taal zongen, inclusief bijbehorend dansje. Zo proef je veel verschillende culturen, gewoon hier in Rotterdam.”

Per toeval

Bergman host de avond nu ruim twee jaar. ,,Ik kwam hier per toeval een keer terecht omdat ik doordeweeks samen met een vriend op zoek was naar iets leuks om te doen. We werden hier ontvangen door een groep mensen die allemaal voor hetzelfde komen: zingen, dat schept meteen een band.” Het merendeel van het publiek komt wekelijks terug en zo werd ook hij een trouwe bezoeker.

Aan de knoppen

Omdat de host een paar weken op vakantie ging, vroeg hij Bergman om hem te vervangen. ,,Omdat ik hier toch elke week was en ik altijd al aan de knoppen stond te draaien. Toen hij na een paar weken terugkwam was voor hem wel duidelijk dat ik het liefste door wilde gaan.”

Blijdorp Festival

In het dagelijks leven doet Bergman een opleiding tot ondernemen aan de Hogeschool Rotterdam en geeft hij gitaarles. ,,Ik heb bedacht dat ik van karaoke echt een onderneming wil maken, dus ik sta al ingeschreven bij de KvK. Binnenkort sta ik bijvoorbeeld op het Blijdorp Festival.” Eigenlijk is zijn passie voor muziek groter dan per se het zingen. ,,Maar toch sta ik op zo’n avond zo’n twee uur te zingen. Ik heb mijn eigen microfoon dus meestal zing ik met mensen mee of doe ik een nummer samen met vrienden.” Under the Bridge, van de Red Hot Chili Peppers, is wat dat betreft een van de favorieten.

Wachtlijst

Het enthousiasme van de bezoekers om te zingen is niet te stuiten, vertelt hij. ,,Vaak heb ik binnen een uur een wachtlijst van zo’n zestig nummers. Mensen staan letterlijk in de rij om te vragen wanneer ze aan de beurt zijn. Laatst kwam iemand naar me toe die zei dat hij nog nooit zo leuk was uit geweest in Rotterdam, dat zijn fijne complimenten.” Volgens Bergman komt dat omdat de sfeer in BAR zo open en vrij is. ,,Het maakt echt niet uit of je kunt zingen, juist met enthousiasme en inzet kun je het publiek meekrijgen.”

Karaokebar is elke woensdag vanaf 21 uur in BAR aan de Schiekade.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

3

Woontorens gaan officieel 'Lee Towers' heten

Torens gaan officieel 'Lee Towers' heten

Foto van 'Tara Lewis'

21 MAA 2018

De ‘Lee Towers’, is de nieuwe naam van de woontorens in de Merwe-Vierhavens. De twee torens zijn iconisch onderdeel van het Marconiplein in Delfshaven, op de rand met Schiedam. In elke leegstaande toren wordt 40.000 m2 vloeroppervlakte omgebouwd tot woningen. In totaal leveren de twee torens 860 nieuwe huizen op.

Lee & Lee

De Lee Towers dragen de naam van de beroemde zanger. Lee Foolen, van de ontwikkelaar City Pads speelde al lang met de gedachte van de vernoeming: "Lee Towers was verrast door mijn vraag om zijn naam te verbinden aan de torens en dacht in eerste instantie aan een grap. Maar het idee voor de Lee Towers lag -vooral door de ongewone voornaam die we samen delen- al veel langer bij ons op de plank. Dat we ze nu juist in Rotterdam mogen maken, is natuurlijk extra mooi.”

Penthouses

Op de 22ste en 23ste verdieping worden in de ene toren 20 penthouses gebouwd. Dan andere toren krijgt op die plek een hotel, restaurant of horecagelegenheid met rooftop bar. De bovenste verdieping wordt dakterras voor de bewoners van de torens.

Kaarsrecht

De Lee Towers bepalen al sinds begin jaren ‘70 de skyline van het Merwe-Vierhavens gebied. Elke toren is 95 meter hoog en heeft 24 verdiepingen. De torens zijn op elke verdieping naar boven enkele centimeters breder, waardoor de torens een kaarsrechte indruk maken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

4

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Opkomst Rotterdam hoger dan vorige verkiezingen

Opkomst Rotterdam hoger dan vorige verkiezingen

Foto van 'Tara Lewis'

21 MAA 2018

Ondanks berichtgeving in sommige media is de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam hoger dan vier jaar geleden. In 2014 was de opkomst om 16 uur 23,7 procent, nu was deze op dezelfde tijd 24,3 procent.

Analyse

John Bijl van het Periklesinstituut, een kenniscentrum voor de representatieve democratie, geeft zijn analyse van de verkiezingen tot nu toe. ,,Omdat er meer mobiele stembureaus zijn, stemmen mensen steeds vaker ’s avonds. Dan zie je vaak een sterke toename van het opkomstpercentage.”

Leefbaar grootste

Hij verwacht verder geen grote verrassingen wat betreft opkomst. ,,Wel bij de uitslag vanavond in de Burgerzaal op het stadhuis, al zal Leefbaar gewoon de grootste worden.” Tot nu toe is de opkomst voor de gemeenteraad lager dan voor het referendum. Bijl: ,,Mensen die hier nu vijf jaar wonen mogen stemmen voor de raad, dus die zijn nog niet naar de stembus geweest, dat verklaart het verschil.”

Schaduw

De formatie hoeft, ondanks de verwachte politieke versplintering, geen probleem te worden volgens hem. ,,Als mensen over hun eigen schaduw heen kunnen springen zijn er dingen mogelijk, als wethouders bijvoorbeeld namens meerdere fracties worden voorgedragen.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

8

30-plusfeest: 'Om half tien staat de dansvloer vol'

30-plusfeest: 'Om half tien staat de dansvloer vol'

Foto van 'Tara Lewis'

20 MAA 2018

Broodroosterfeest groeide in de Cruise Terminal uit naar een feest voor 3000 bezoekers in drie zalen. Zaterdag 24 maart viert het feest voor dertig plussers haar twintigste verjaardag.

Hobby

René Cieremans, eigenaar van restaurant Zotte in Hillegersberg, is één van de organisatoren. ,,Samen met mijn compagnon zijn we in 2011 begonnen in Off_Corso. We kenden elkaar via onze vrouwen en hielden allebei van uitgaan, een wijntje drinken. We kwamen al snel tot de conclusie dat we samen maar eens een feestje moesten geven. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby."

Andere vibe

Er bleek genoeg animo te bestaan voor een avond die zich specifiek op dertig plussers richt. Wat begon als een een evenement voor 500 mensen trekt inmiddels zo'n 3000 bezoekers. ,,We beginnen om negen uur en om half tien staat de dansvloer al vol. Je hebt een andere vibe als mensen allemaal dertig plus zijn. We stoppen om drie uur, onze doelgroep wil vaak toch de volgende dag een beetje fris zijn."

In drie zalen is house, tech house en disco te horen. Daarnaast onderscheidt het feest zich door te beloven dat bij de garderobe en bar geen rij staat. De entree is 34,75 euro.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

0