Redactie Metro
Redactie Metro Relaties & seks 23 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Jongeren liever op social media dan tussen de lakens

Jongeren beginnen later met seks dan vijf jaar geleden omdat social media hun manier van contact met elkaar hebben heeft veranderd. Dat heeft Stichting Rutgers na onderzoek bekendgemaakt.

In november 2017 publiceerde Rutgers een onderzoek waaruit bleek dat jongeren later aan seks beginnen. Waar jongeren vijf jaar geleden gemiddeld op de leeftijd van 17,1 seks hadden voor de eerste keer, was dat in november vorig jaar 18,6. Een vervolgonderzoek van het kenniscentrum laat zien dat vooral de opkomst van sociale media daar een rol in spelen.

Eerste keer seks

Ook valt het op dat jongeren vaak waarde hechten aan de eerste keer seks. Als laatste speelt de verhoging van de leeftijd waarop je alcohol kunt krijgen een rol. Rutgers sprak 47 jongeren tussen de 16 en 25 over het onderwerp.

Social media versus echt contact

Het blijkt dat jongeren vooral zien dat sociale media de offline wereld hebben vervangen. Via deze weg hebben ze contact met elkaar. En ook opvallend: ze gebruiken apps als Instagram en Whatsapp om zich te profileren. Dan gaat het vooral om laten zien hoe mooi, sexy en populair ze zijn.

Ook maken de apps het makkelijker om te flirten en uit te vinden hoe je ‘in de markt ligt’. Bijkomend voordeel is het gebrek aan ongemakkelijke stiltes en het risico op afwijzing is minder. Seks is daar uiteindelijk niet vaak het gevolg van omdat op iemand afstappen toch nog een drempel blijkt.

Seks na het uitgaan

De alcoholleeftijd die omhoog is gegaan in 2014 speelt een belangrijke rol. Sommige jongeren beginnen hun seksuele zoektocht tijdens het uitgaan. Omdat de leeftijdsgrens voor alcohol omhoog is, gaat een deel van deze groep ook later uit. Laagopgeleide jongeren geven aan dat het voor hen minder speelt; zij geven aan dat ze toch wel aan drank komen en zelf feestjes geven. Daar wordt dan volop gezoend.

Als er dan uiteindelijk wordt geëxperimenteerd, gebeurt dat wel voorzichtig. Door sociale media is veel zichtbaarder wat je doet. Met name meisjes geven aan dat ze bang zijn dat ze ‘exposed’ worden, dat er beelden of informatie over hen online komen. Dat maakt ze extra voorzichtig.

Druk om perfect te zijn

De ondervraagde jongeren laten ook weten dat ze de druk voelen perfect te zijn. Deze druk om de juiste keuzes te maken en succesvol te zijn, wordt vooral opgelegd door ouders en de maatschappij. Dat speelt ook mee in seks: onzekerheid en faalangst zorgen dat tieners langer wachten. Over het algemeen op iemand met wie het speciaal is en waarmee ze verkering hebben.

Bij homo- en biseksuele jongeren in het onderzoek speelde angst voor blikken van de omgeving een rol in het wachten met zoenen en seks. Lesbische meisjes lopen minder risico op reacties dan homoseksuele jongens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.