‘Een echte klik ontdek je niet via een datingapp’

‘Een echte klik ontdek je niet via een datingapp’

Met enkel chatten wek je een illusie van vertrouwen Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

10 FEB 2018

Het stikt tegenwoordig van de datingapps. Tinder, Happn, Bumble en OkCupid zijn een paar bekende namen in het enorme aanbod. Datingapps bieden een laagdrempelige manier om in contact te komen met misschien wel je potentiële huwelijkspartner. Maar kun je al swipend door al die foto’s van vrijgezelle mannen of vrouwen nu echt de liefde vinden?

Het antwoord op die vraag is natuurlijk ‘ja, dat kan’. Je kent, al dan niet via via, vast wel iemand die nu een relatie heeft met een persoon die in eerste instantie uit niets meer bestond dan enkel een foto en een paar regeltjes tekst. Maar, zegt relatiecoach Caroline Franssen: „een app als Tinder wordt toch wel voornamelijk ingezet voor seksdates. Dat je er een relatie aan over houdt is bijzonder, maar het gebeurt.”

Stel je verwachtingen bij

Franssen benadrukt het belang van verwachtingen. „Ik denk dat jij moet weten met welk doel je zo’n app gebruikt en waarom je een date met iemand hebt.” Maar de bedoelingen van degene met wie je uiteindelijk afspreekt zijn misschien nog wel belangrijker, zeker als het om een mag gaat. „Op dit moment vinden mannen het minder een probleem om enkel voor de seks te daten. Natuurlijk zijn er ook vrouwen die zo denken, maar toch hebben zij meer dat verlangen naar een relatie.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Te snel seks hebben loopt volgens Franssen voor vrouwen vaak uit op een teleurstelling. Daarom pleit ze ervoor om hier minstens een maand mee te wachten. Tijdens het daten werkt een wat ouderwetse taakverdeling het beste volgens Franssen: laat de man moeite voor jou doen, laat hem initiatieven nemen en het verste reizen, vindt ze. „Je kunt als vrouw zeggen dat je de date leuk vond en dat je de man best nog een keer wilt zien, je laat de man het initiatief nemen voor een nieuwe date. Vrouwen lopen achter mannen aan alsof ze ballen van goud hebben. Laat hem zijn best voor je doen.”

Stop met chatten en spreek met elkaar af

Op de vraag of je enkel met behulp van een snelle dating app kunt weten of iemand bij je past, antwoordt Franssen ‘nee’. Je kunt niet op basis van een paar eigenschappen, hobby’s en foto’s toetsen of iemand relatiemateriaal is. „Je moet voor jezelf bepalen wat je aantrekkelijk vindt, welke eigenschappen je zelf hebt en waar je naar zoekt.” En om erachter te komen of je met iemand matcht, moet je elkaar meerdere keren ontmoeten en een vriendschap opbouwen. „Het gekke is dat zonder dat je het weet negatieve eigenschappen net zo aantrekkelijk zijn als positieve eigenschappen. Dat zit diep in je ‘script’ verwerkt en komt voort uit je opvoeding”, legt Franssen uit. „Een ander kan aantrekkelijk zijn, omdat die je precies niet geeft wat je vader en je moeder je ook niet gaven."

Een echte klik ontdek je niet op de app, maar doordat we zo goed kunnen chatten, houden we onszelf dat soms wel voor. Franssen adviseert dan ook om geen ellenlange chatgesprekken te gaan voeren op een datingapp. „Ik ben er ontzettend voor om niet te gaan zitten chatten, daarmee wordt een illusie van vertrouwdheid gewekt. Je gedraagt je alsof je al een relatie hebt en dan gaat het mis. Wat mij betreft werkt daten zo: je chat kort met iemand, misschien een uur. Bevalt dat en merk je dat de ander oprecht geïnteresseerd in jou is, dan ga je met elkaar bellen. Als dat klikt, kun je met elkaar afspreken. Ga bijvoorbeeld even een uur koffiedrinken en ga daarna weer naar huis. Denk je: dat was leuk, dat zou ik nog wel een keer willen, dan kun je weer afspreken.”

Houd je hoofd koel

Bekijk het per moment, zegt Franssen hiermee eigenlijk. Dat geldt ook als je inmiddels toe bent aan een tweede of derde date. Op deze manier houd je te hoge verwachtingen in toom en voorkom je grote teleurstellingen. „Als je een relatie wil, moet je langer daten. De dates moeten leuk zijn, maar het gedrag tussen de dates in moet ook leuk zijn. Wees eerlijk tegen jezelf en houd je hoofd koel. Wil je weten of iemand bij je past? Dan moet je wachten, want dat toetsmoment komt pas in een latere fase.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Tinder laat vrouw kiezen of ze gesprek wil starten
Likeability of 3

Tinder laat vrouw kiezen of ze gesprek wil starten

Datingapp Tinder Foto: EPA

Foto van 'Sofie Smulders'

15 FEB 2018

Als vrouw er zelf voor kiezen of je wel of niet met je online match wilt praten? Tinder gaat die functie in de toekomst introduceren.

Het is een handige optie voor dames die overspoeld worden door berichten van potentiële lovers, maar daar niet op zitten te wachten. Het is dus aan de vrouw om de eerste stap te zetten.

Keuze

„Vrouwen willen meestal niet de druk voelen om het gesprek te starten, maar als ze dat wel willen, is dat geweldig”, aldus Mandy Ginsberg van Match Group, het bedrijf waar naast Tinder onder meer ook OkCupid en Match.com onder vallen, tegen Marketwatch.

Ginsberg benadrukt dat ze bij Tinder „constant moeten luisteren naar wat vrouwen willen.” Ze laten het aan de vrouw of ze de functie uit of aan zet: „Het verschil is dat je mensen de keuze geeft en niet vertelt hoe ze anderen moeten benaderen.”

Overigens is Tinder niet de eerste datingservice die een dergelijke functie toevoegt. Gebruikers van datingapp Bumble zijn al bekend met deze ‘vrouwvriendelijke’ manier van matchen. Mannen kunnen pas reageren op een match als ze binnen 24 uur een bericht van de vrouw in kwestie hebben ontvangen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


dislike
user_bf470001daf785496b4aeccda54e415471fe8219_avatar

Views

100+

Verliefd op het meisje achter de kassa

Verliefd op het meisje achter de kassa

In de supermarkt wordt er wat af geflirt Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

14 FEB 2018

De supermarkt is een kweekvijver voor de liefde. Romances in de rij voor de kassa, geflirt bij de groente-afdeling en ook tussen medewerkers bloeit er regelmatig iets op. Noël en Dave, Yta en Allard en Esther en Matteo kunnen er over meepraten.

Noël (42) en Dave (43): In de Aldi kom je de mooiste mensen tegen

Noël woonde met haar dochtertje in Nijmegen. „Ik maakte dagelijks een wandelingetje naar de Aldi, wat ik altijd heel leuk vond. Waarom ik dat zo leuk vond, had ik nooit bedacht.” Door Dave dus, de snelste kassamedewerker van de winkel. Tussen de twee kwam het langzaam op gang. „Ik stond altijd bij hem in de rij en we wisselden weleens een woordje. Na weken vroegen we elkaar op hetzelfde moment: ‘hoe heet je eigenlijk?’”

Toen Dave een keer om een dropje vroeg uit een zak die Noël afrekende, kwam er schot in de zaak. Ze gingen een biertje drinken. „Om 5 uur op een zaterdagmiddag. Ik had helemaal niet in mijn hoofd: dit is een date, dus ik had mijn dochter meegenomen. Wist ik veel.” Dat biertje werd eten en dat eten werd een drankje met vrienden van Dave - Noël had inmiddels oppas weten te regelen. „Het was een heel gezellige avond. Nadat de kroeg sloot, hebben we bij mij thuis nog zitten kletsen. Om 5 uur ‘s ochtends bij het afscheid gaf Dave me een knuffel. Toen pas had ik in de gaten dat ik hem leuk vond.”

Zes kinderen

Zoals dat gaat, besprak Noël de avond een dag later uitgebreid met haar beste vriendin. „Ik zei tegen haar: ‘hij is het, ik ga met hem trouwen.’” Bij Dave was het kwartje nog niet gevallen. Hij wist dat Noël hem leuk vond, maar ging voor zes weken naar Canada. De insteek was: daarna zien we wel weer. „Na drie weken viel er echter een kaart in de bus en kreeg ik een belletje: hij miste me.” Eenmaal terug in Nederland scharrelden Dave en Noël verder, maar een relatie mocht het niet heten. Dit duurde een half jaar, tot zij er genoeg van had.

Noël en Dave

„Ik was wel klaar met die benaming en ik had natuurlijk een kindje. Zij vroeg: ‘is Dave mijn nieuwe papa? Ik maakte hem duidelijk dat ik klaar was voor het serieuze werk: ‘Ik wil samenwonen, ik wil zes kinderen, dit is wat je krijgt.’ Hierop volgden Daves gouden woorden: laten we het maar proberen. Dat zijn we nu nog steeds aan het doen.” Op hun bruiloft werd het verhaal nagespeeld met een Aldi-karretje. „Iedereen die ons kent, weet van ons bijzondere verhaal.” En die zes kinderen? “Die zijn er echt gekomen.”

Yta (31) en Allard (37): Onze kinderen hebben blauw bloed

„Ik kwam werken bij Albert Heijn Brugstraat in Groningen, Allard werkte daar al”, vertelt Yta. „We zaten allebei achter de kassa, hij bij de infobalie, ik als caissière.” Yta had destijds nog een vriendje, maar Allard liet wel duidelijk merken dat hij haar zag zitten. „De eerste vonk sprong over tijdens het kerstdiner.”

Hierna werkten de twee een poos niet samen, maar in die zomer daarop stonden ze regelmatig samen in de winkel: “Samen openen, samen sluiten, de klik was er duidelijk.” Niet lang daarna ging het uit met Yta’s verkering en bloeide het op tussen haar en Allard. „We gingen samen wielrennen en een keer picknicken.” Het was aan.

Yta en Allard

„Het blijft een leuk verhaal om te vertellen, een Albert Heijn-relatie. We komen samen nog regelmatig langs de winkel waar het allemaal begon.” Als je bij Albert Heijn werkt, wordt er gezegd dat je ‘blauw bloed’ hebt. „Oud-collega’s grappen dat dat bij onze kinderen door de aderen stroomt.”

Esther (22) en Matteo (28): Gek op het meisje van de Poiesz

Matteo liep meestal zo rond het middaguur door supermarkt Poiesz in het Friese Balk, waar Esther als caissière werkte. „Ik werkte daar in de weekenden en altijd stond diezelfde jongen om een uur of 12 bij mijn kassa. Hij knipoogde vaak naar me.”

Behalve die knipoog werd er ook openlijk gesjanst, geeft Esther toe. „Af en toe maakten we een babbeltje over de dag en flirtten we wat, maar dat was het wel. Dat wilde ik ook niet echt doen vanuit mijn positie.” Buiten de supermarkt vonden de twee elkaar alsnog.

Eerste kus

„Met een vriendinnetje ging ik op stap. We zaten in de kroeg en hij liep opeens binnen. Stomtoevallig. ‘He, dat is dat lekkere ding van de Poiesz’. Ik trok de stoute schoenen aan en liep op hem af.” Esther nodigde Matteo uit voor een drankje. Dat werden er meer en ook de eerste kus kwam al vrij snel.

„We hebben daarna een paar keer gedatet. Na een maand was het aan. We vonden elkaar eigenlijk meteen heel leuk en nu nog steeds”, lacht Esther. Iedereen weet overigens waar Esther en Matteo elkaar ontmoet hebben, iets waar ze ook op hun bruiloft in september 2015 niet omheen konden: „Hij is gek op het meisje van de Poiesz.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Condoom op voorraad? De helft gebruikt 'm niet eens

40 procent heeft 'm soms niet voorraad/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 FEB 2018

Vlak voordat we op Valentijnsdag elkaar de liefde verklaren, is het dinsdag International Condom Day. Lekker strategisch. Op de dag wordt er namelijk aandacht gevraagd voor het belang van veilige seks en de preventie van soa’s, hiv en ongewenste zwangerschappen. Metro zet daarom wat cijferfeitjes over condooms op een rij.

Wel of geen condoom?

Het hebben van een one night stand is niet per se een reden voor Nederlanders om een condoom te gebruiken, dat blijkt uit cijfers Kenniscentrum seksualiteit Rutgers. Van de mannen geeft 58 procent aan dit bij zijn laatste one night stand te hebben gedaan, bij vrouwen gaat het om 45.

Niet op voorraad

Dat komt voor een groot deel waarschijnlijk omdat niet iedereen voorbereid op pad gaat. Veertig procent van de jongeren (14-35 jaar) komt nog wel eens in de situatie dat er geen condoom aanwezig blijkt op het moment dat dat wel gewenst is. Overigens betekent niet direct dat er dan besloten wordt om alsnog seks te hebben.

Derde plaats

Onder vrouwen (18-49 jaar) is de condoom het derde anticonceptiemiddel. Vrouwen grijpen daarvoor eerder naar de pil of het spiraaltje. Slechts tien procent van hen gebruikt condooms puur voor anticonceptie.

37 cent

Je betaalt er in de winkel uiteraard ietsje meer voor, maar de productie van een condoom kost alles bij elkaar 37 eurocent.

Olympic Island

Van sommige grote evenementen is er ook bekend hoeveel condooms er voor het geval dat beschikbaar zijn. Zo zijn er op de Olympische Spelen nu zo'n 110.000 condooms verspreid onder de atleten. Naar de opnames van Temptation Island gingen er 1.000 condooms mee het vliegtuig in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+

Valentijnscadeau kopen we op het laatste moment

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

10 FEB 2018

Aankomende woensdag is het weer zo ver: Valentijnsdag. Voor de één de dag van de romantiek, voor de ander pure onzin. Wat je er ook van vindt, degenen die cadeautjes kopen, doen dit in ieder geval op het allerlaatste moment.

Het weekend voor Valentijnsdag is natuurlijk hét moment om alvast een cadeautje in huis te halen. Maar nu blijkt dat bloemisten en webwinkels er juist rekening mee houden dat zij op 14 februari (op het allerlaatste moment dus) nog even keihard aan de bak moeten.

Piek

„Alleen een appje sturen is not done'', zegt Michel van Slingerland, marketing- en salesmanager van bloemenbestelsite Fleurop. „Vorig jaar lieten mensen massaal boeketten bezorgen, wat leidde tot een forse omzetstijging. Wij verwachten dat deze trend dit jaar doorzet.''

Webwinkel Bol.com voorziet vooral een stijging van het aantal ‘Vandaag Bezorgd’-bestellingen. Cijfers van eerdere jaren laten zien dat valentijnsaankopen vaak op het laatste moment plaatsvinden. Bol.com zag vorig jaar al een enorme piek in de bestellingen op de avond voor of de ochtend van Valentijnsdag, waarbij opvallend vaak gebruik werd gemaakt van de bezorgservices ‘Vandaag Bezorgd’ en ‘Vandaag Ophalen’.

Twijfel over cadeau

Volgens Bol.com kan dit ook met twijfel te maken hebben. De meeste Nederlanders vinden Valentijnsdag in eerste instantie „opgelegd, te zoet en onnodig''. Maar naarmate de dag echt dichterbij komt, gaan veel mensen toch twijfelen. Ze worden bang dat hun partner straks opeens wel met een verrassing komt, terwijl zij met lege handen staan. Dan wordt er vaak uiteindelijk toch wat gekocht.

Ook het bedrag dat we uitgeven aan een liefdesgeschenk loopt op. Vorig jaar ging het om 29 euro, in 2014 was dat nog 27 euro. Opvallend detail: mannen geven gemiddeld zo'n 7 euro meer uit dan vrouwen.

Bloemisten

Vanzelfsprekend zijn bloemisten in ons land heel blij met de dag der liefde. Bloemenveiling Royal Flora Holland noemt aankomende week één van de drukste weken van het jaar. Deze keer worden er waarschijnlijk 300 miljoen bloemen en ruim 25 miljoen planten verhandeld. Dat is bijna dubbel zoveel als in een normale week.


Views

64

Is het erg dat we onze partner vaak niet begrijpen?

Is het erg dat we onze partner vaak niet begrijpen?

Koppels begrijpen elkaar vaker niet dan wel, blijkt uit onderzoek. Foto: Colourbox.

Foto van 'Amarins de Boer'

9 FEB 2018

We begrijpen elkaar in een relatie vaker niet dan wel, ook al zijn we al jaren samen. Slechts twintig procent van wat onze partner denkt en voelt, schatten we juist in. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent.

Onderzoekster en klinisch psychologe Céline Hinnekens liet 150 Vlaamse stellen twaalf minuten ruziemaken voor de camera. De koppels moesten discussiëren over herkenbare onderwerpen die vaker voor een conflict zorgen in hun relatie, zoals geld of de balans tussen werk en privé.

Is het erg dat we onze partner vaak niet begrijpen?

Herkenbare thema zorgen in elke relatie wel voor spanningen, aldus de onderzoekster. Foto: Colourbox.

Na de sessie moesten de koppels vragen over hun partners beantwoorden. Zo werd gekeken of ze de gedachten en gevoelens van hun partners konden inschatten. Conclusie: we weten niet goed wat er omgaat in de ander.

Hoog tempo

Dat komt volgens de onderzoekster omdat we tijdens een discussie vooral op onze eigen gedachten gefocust zijn. Daarnaast ligt het tempo in een discussie erg hoog. Je moet snel denken en reageren en hebt daardoor geen tijd om alles in overweging te brengen.

Relatiedeskundige Paulien Timmer kijkt niet vreemd op van de uitkomsten. „Voor dit onderzoek is geobserveerd in een ruziesituatie. Dan ga je anders met elkaar om dan in een gewone situatie, want tijdens een ruzie staat je lichaam in een soort overlevingsstand.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen veel grotere doemdenkers zijn als het gaat over de gedachten van hun partner, dan omgekeerd. Vrouwen schatten de gedachten van hun man vaak te negatief in. „Voor mannen zijn ruzies vaak veel heftiger”, legt Timmer uit. „Dat komt omdat vrouwen al van jongs af aan leren om hun emoties te verwerken, namelijk op momenten dat ze praten over een moeilijke kwestie.”

Mannen slaan dicht

Daarom is het goed om tijdens een ruzie even twintig minuten bij elkaar weg te gaan, adviseert Timmer. „Anders krijgen mannen een overflow aan emoties die ze niet kunnen verwerken.” Het gevolg: ze slaan dicht. En als mannen moeilijker uit hun woorden kunnen komen, denken vrouwen negatiever over hun partner dan nodig is. „Dat mannen op zulke moment iets moeilijker onder woorden kunnen brengen, heeft ermee te maken dat mannen het vaak niet zo snel kunnen verwerken." Over het algemeen denken mannen niet zo veel tijdens een ruzie. „Alleen maar: wanneer kan dit stoppen?”

De hersenen van mannen en vrouwen werken gewoon echt anders, gaat de expert verder. „Mannen denken veel meer in hokjes. Bij vrouwen loopt alles meer door elkaar. Die verschillen zorgen soms voor onbegrip.”

Magische relatie

Toch hoeft het niet erg te zijn dat we elkaar niet altijd begrijpen, zegt Timmer. „Als je elkaar maar probeert te begrijpen en daar moeite voor doet.” En, zo benadrukt ze, investeer in de positieve dingen. „Een magische relatie heeft een verhouding 20:1. Als je elkaar op één punt niet begrijpt, probeer elkaar dan op twintig andere dingen wél te begrijpen.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Singles opgelet: huur een vriendje met Valentijnsdag

Singles opgelet: huur een vriendje met Valentijnsdag

Barman Victor van First Dates Videostill: BNN-VARA

Foto van 'Sofie Smulders'

9 FEB 2018

Vrijgezelle vrouwen die met Valentijnsdag niet alleen willen zijn, kunnen op 14 februari eenmalig een lover inhuren. De dames kunnen kiezen uit acht mannen, onder wie een paar BN’ers.

Een van hen is Oh Oh Cherso’s Sterretje, oftewel Tony Wyczynski. De ander is niemand minder dan barman Victor van het populaire programma First Dates. Juist ja, die met die felblauwe ogen. Naast Tony en Victor zijn er nog zes mannen uit wie een keuze kan worden gemaakt.

Overgewaaid uit Tokio

Het idee is overgewaaid uit Japan. Hier is het voor single vrouwen helemaal niet vreemd om een vriendje in te huren. “Toen we op de site schreven over het concept in Tokio kregen we tienduizenden likes en reacties. Toen dachten we, hier gaan we wat mee doen”, aldus Lotte Nijborg van Beautify, het platform dat de actie op touw zette.

Nu is het helaas niet zo dat als jij Victor tot je Valentijn bombardeert, je de volgende dag naast hem wakker wordt. Wat je wel kunt verwachten is in ieder geval een videoboodschap en een aantal romantische berichten. Wat er precies gebeurt, is nog een verrassing. Zo hoort het ook met Valentijn.

Je kunt gratis meedoen aan de actie en je tot en met 12 februari aanmelden via de website van Beautify.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Vind je prins(es) met roze mandje in de supermarkt

Vind je prins(es) met roze mandje in de supermarkt

Jumbo in Scheveningen Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

7 FEB 2018

Volgende week woensdag is het Valentijnsdag. Bij Jumbo in Woerden helpen ze hun vrijgezelle klanten op ludieke wijze een eindje op weg richting een romantische 14 februari: met roze mandjes.

Het gaat om precies te zijn om Jumbo Polanen. In deze supermarkt kies je bij de ingang voor een gewoon geel of een speciaal roze mandje. De actie is woensdag van start gegaan en zal een week duren.

Op Facebook roept de supermarkt vrijgezellen op om langs te komen en met het roze mandje langs de schappen te wandelen. „Als je single bent, kun je jouw prins of prinses vinden door middel van deze kleurrijke mandjes! Dan hoef je Valentijnsdag niet alleen te vieren!”

Er is tot nog toe vooral heel veel media-aandacht voor de actie en nog niet zoveel pril geluk, laat een woordvoerder van de Woerdense Jumbo weten aan het AD. Maar dat kan over een week natuurlijk heel anders zijn.

Het is overigens niet de eerste keer dat Jumbo Polanen de Valentijnsactie houdt, vorig jaar doken de roze mandjes ook al op in februari.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+