Relatie&Seks

Online dater? Januari is jouw feestmaand!

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

9 JAN 2018

Dacht jij dat de feestdagen voorbij waren? Voor online daters begint het feestje nu pas! Uit onderzoek van Match.com blijkt januari namelijk de beste maand om via het web een partner te vinden.

Waarom in januari vraag je? Bela Gandhi, oprichter van de 'Smart Dating Academy' en dating-expert van Match vertelt: „Met de 'nieuw jaar, nieuwe ik'-gedachte staat verliefd worden bij veel vrijgezellen hoog op het lijstje." December is net voorbij, je hebt voor de zoveelste keer als enige single van de familie aan een enorme tafel met verliefde mensen gezeten en je bent het zat. Dit jaar ga jij ook de liefde van je leven vinden.

Zondagdipje

Op Tinder. Of welke datingsite dan ook. De meeste mensen blijken dit te doen op zondag 7 januari, dus wellicht heb jij afgelopen weekend wel een leuke date gescoord. Dat de piek in online dating op deze zondag ligt, is volgens Gandhi simpel te verklaren: „Als je single bent ga je op vrijdagavond vaak uit. Zaterdag werk je misschien of heb je andere afspraken. Zaterdagavond ben je weer uit, wellicht met een date. En dan zondag hetzelfde verhaal. Als het dan eenmaal zondagavond is en de kater slaat in, denken mensen 'oké, ik heb een beetje een down-momentje'. Er is niet heel veel wat ons op dat moment bezighoudt, dus gaan mensen online."

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Online op zoek naar een beetje afleiding, vermaak of wellicht bevestiging dat die ene knappe man/vrouw jouw profiel ook leuk vindt. Een gelikt profiel is volgens de expert het allerbelangrijkste onderdeel in de jacht naar een nieuwjaarsliefde. Volgens haar schuilt maar liefst 90 procent van je online succes in een goed profiel. En een goed profiel, dat heeft een goede set foto's.

Vijf à zes

Volgens Gandhi zouden vijf a zes foto's op je profiel het beste werken. Op minimaal één van deze foto's moet je gewoon recht in de camera kijken en lachen. Ook werkt het beter als de foto's van goede kwaliteit zijn, scherp. Niet wazig. Ze zegt daarover: „Kijk, als je iemand in het echte leven ontmoet heb je 30 seconden tot 3 minuten om een goede eerste indruk te maken. Maar op een datingapp waar je twintig verschillende afbeeldingen in milliseconden ziet en er doorheen swipet, heb je veel minder tijd."

De eerste foto die mensen van jou te zien krijgen is dus super belangrijk, de andere foto's noemt Gandhi 'backup'. Afbeeldingen om geïnteresseerden meer van jou te laten zien. Vandaag de dag zou je volgens haar niet meer wegkomen met één foto op je profiel, omdat iedereen dan denkt dat je iets te verbergen hebt.

Hoogseizoen

Het hoogseizoen voor online daters loopt nog tot ongeveer 14 februari. Die romantische dag lijken we de hoop gezamenlijk weer op te geven, of zijn we allemaal op date. Tussen eind december en begin februari gaan er volgens Match.com ongeveer 50 miljoen berichten heen en weer tussen potentiële lovers. Was een ervan van jou?

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

59

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Jongeren liever op social media dan tussen de lakens

Jongeren beginnen later met seks

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Jongeren beginnen later met seks dan vijf jaar geleden omdat social media hun manier van contact met elkaar hebben heeft veranderd. Dat heeft Stichting Rutgers na onderzoek bekendgemaakt.

In november 2017 publiceerde Rutgers een onderzoek waaruit bleek dat jongeren later aan seks beginnen. Waar jongeren vijf jaar geleden gemiddeld op de leeftijd van 17,1 seks hadden voor de eerste keer, was dat in november vorig jaar 18,6. Een vervolgonderzoek van het kenniscentrum laat zien dat vooral de opkomst van sociale media daar een rol in spelen.

Eerste keer seks

Ook valt het op dat jongeren vaak waarde hechten aan de eerste keer seks. Als laatste speelt de verhoging van de leeftijd waarop je alcohol kunt krijgen een rol. Rutgers sprak 47 jongeren tussen de 16 en 25 over het onderwerp.

Social media versus echt contact

Het blijkt dat jongeren vooral zien dat sociale media de offline wereld hebben vervangen. Via deze weg hebben ze contact met elkaar. En ook opvallend: ze gebruiken apps als Instagram en Whatsapp om zich te profileren. Dan gaat het vooral om laten zien hoe mooi, sexy en populair ze zijn.

Ook maken de apps het makkelijker om te flirten en uit te vinden hoe je 'in de markt ligt'. Bijkomend voordeel is het gebrek aan ongemakkelijke stiltes en het risico op afwijzing is minder. Seks is daar uiteindelijk niet vaak het gevolg van omdat op iemand afstappen toch nog een drempel blijkt.

Seks na het uitgaan

De alcoholleeftijd die omhoog is gegaan in 2014 speelt een belangrijke rol. Sommige jongeren beginnen hun seksuele zoektocht tijdens het uitgaan. Omdat de leeftijdsgrens voor alcohol omhoog is, gaat een deel van deze groep ook later uit. Laagopgeleide jongeren geven aan dat het voor hen minder speelt; zij geven aan dat ze toch wel aan drank komen en zelf feestjes geven. Daar wordt dan volop gezoend.

Als er dan uiteindelijk wordt geëxperimenteerd, gebeurt dat wel voorzichtig. Door sociale media is veel zichtbaarder wat je doet. Met name meisjes geven aan dat ze bang zijn dat ze ‘exposed’ worden, dat er beelden of informatie over hen online komen. Dat maakt ze extra voorzichtig.

Druk om perfect te zijn

De ondervraagde jongeren laten ook weten dat ze de druk voelen perfect te zijn. Deze druk om de juiste keuzes te maken en succesvol te zijn, wordt vooral opgelegd door ouders en de maatschappij. Dat speelt ook mee in seks: onzekerheid en faalangst zorgen dat tieners langer wachten. Over het algemeen op iemand met wie het speciaal is en waarmee ze verkering hebben.

Bij homo- en biseksuele jongeren in het onderzoek speelde angst voor blikken van de omgeving een rol in het wachten met zoenen en seks. Lesbische meisjes lopen minder risico op reacties dan homoseksuele jongens.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

48

Steeds minder jonge vrouwen gebruiken de pil

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

21 MAA 2018

Steeds minder vrouwen kiezen voor een hormonale variant van anticonceptie. In 2017 is het aantal gebruiksters met 8,5 procent gedaald ten opzichte van 2015. Het zijn vooral de twintigers die de pil de deur uit doen, schrijft de Stichting Farmaceutische Kerngetallen.

Onder hormonale anticonceptiva vallen heel veel soorten anticonceptiemiddelen. Zo gaat het om de pil, de Nuvaring, hormoonspiralen, prikpillen en een staafje in de bovenarm: de Implanon. Vooral in de afgelopen twee jaar daalde het aantal gebruiksters relatief sterk. Het aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd – de SFK koos voor 15 tot en met 48 jaar – dat hormonale anticonceptiva gebruikt, daalt van ongeveer 480 per duizend vrouwen in 2015 tot 430 per duizend in 2017. Dat komt neer op een daling van 8,5%.

Bron: SFK

De grootste afname in het aantal pilgebruiksters zit in de leeftijdsgroep 21 tot en met 31 jaar. In 2015 gebruikten nog 640 van van de duizend vrouwen in deze leeftijdsgroep een hormonaal anticonceptiemiddel, in 2017 waren dat er 570. Dat staat gelijk aan een daling van elf procent.

Minder pillen

De allergrootste mindering ziet het SFK in het gebruik van orale hormonale anticonceptiva, oftewel hormoonpillen die je slikt. De meest gebruikte pil is degene met een combinatie van oestrogeen ethinylestradiol met het progestageen levonorgestrel. Via openbare apotheken haalden 7,5 procent minder vrouwen deze pil op. Waarom het gebruik van de pil zo afneemt, is niet uit dit onderzoek naar voren gekomen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Kwart Nederlanders droomt erotisch over collega's

Kwart Nederlanders droomt erotisch over collega's

Flirt jij weleens met een collega? Foto: Rawpixel

Foto van 'Sofie Smulders'

21 MAA 2018

Je brengt het grootste gedeelte van je week met ze door, dus het kan weleens voorkomen dat je ’s nachts over ze droomt: je collega’s. Een kwart van de Nederlanders heeft weleens een erotische droom gehad over een collega.

Van de mannen heeft 31 procent weleens een seksueel getinte droom gehad over een collega, bij de vrouwen is dit 18 procent. Vince Franke van Acties.nl, uitvoerder van een onderzoek onder 1.068 werkende Nederlanders, noemt het „opmerkelijk dat zoveel Nederlanders dromen over hun collega’s.”

Flirten met collega's

Op de werkvloer wordt praten over seks overigens niet geschuwd. Bijna een kwart van de Nederlanders vindt het geen probleem dit onderwerp aan te snijden in gesprekken met collega’s. Een klein percentage (7 procent) van de ondervraagde mensen heeft weleens zijn charmes in de strijd gegooid voor een beter salaris of promotie.

En gebeurt er nog weleens echt wat tussen collega’s? Absoluut. Een vijfde van de ondervraagden heeft ooit het bed gedeeld met een andere werknemer.

De #MeToo-discussie heeft bij een klein gedeelte van de ondervraagden invloed op de manier waarop ze zich gedragen op hun werk. Franke: „Het lijkt erop dat mannen, als het gaat om seks en intimiteit, veel minder vaak een blad voor de mond nemen dan vrouwen. De #MeToo-discussie heeft echter laten zien dat dit niet altijd op prijs wordt gesteld.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Slimme mannen stappen eerder in het huwelijksbootje
Likeability of 5

Slimme mannen stappen vaker in het huwelijksbootje

Voor mannen met hoge verbale intelligentie is de kans nog groter Foto: Pexels / Leah Kelley

Foto van 'metronieuws'

20 MAA 2018

Ben jij in je vriendengroep de man van de woordgrappen? Dan heb je een grotere kans om te gaan trouwen dan andere mannen en ook om te getrouwd te blijven.

Een team van wetenschappers uit Finland en de VS legde de gegevens van 190.000 mannen onder de loep. De onderzoekers keken naar sociale status, rijkdom en drie elementen van intelligentie: verbaal, logisch en numeriek.

Ze concludeerden dat jonge mannen die bovengemiddeld intelligent zijn, meer kans hebben om in het huwelijksbootje te stappen dan mannelijke leeftijdsgenoten die minder intelligent zijn. Bij heren met een hoge verbale intelligentie is die kans nog groter.

Verbale intelligentie

Als je verbaal intelligent bent, heb je een goed geheugen en denk je veel in woorden: je hebt veel gevoel voor taal, denkt snel en hebt een ruime woordenschat.

Naast de verhoogde kans om te trouwen blijven intelligente mannen ook langer getrouwd. Intelligentie is echter niet de enige factor in het huwelijksverhaal. Ook mannen met veel geld trouwen sneller.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


like
user_4e66448def0f96d84c20201f75792da5c7969782_avatar

Views

100+

Likeability of 5

Camera videoHoe de Asus ZenBook de flexwerklaptop werd

In samenwerking met Asus

21 MAA 2018

Een mooi ogende notebook die - zonder snoertje - de hele werkdag meegaat. Dat is in een paar woorden de Asus ZenBook, de laptop die je op menig flexwerkplek ongetwijfeld opengeklapt op tafel hebt gezien.

Metro is samen met Asus (zie onderaan) via een columnwedstrijd op zoek naar mooie verhalen over goede flexwerkplekken. Hoe zit dat toch, dat dit apparaat uit zoveel werktassen tevoorschijn wordt getoverd?

Asus is van oudsher een tech-company en in 1989 ooit begonnen met moederborden en grafische kaarten. „Dat is ons hart en de reden waarom gamers en super-techy mensen ons kennen en van ons houden”, vertelt Farley Cicilia van Asus. „We staan voor innovatie en design. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zelf je pc wilt bouwen. Ja, we zijn een powerhouse voor componenten en hardware.”

Nu voor iedereen

Langzamerhand begon Asus ook pc’s en laptops te bouwen. Niet alleen voor ‘die gamers en supertechy mensen’, maar voor iedereen. En zo was daar in 2011 het - zo bleek later - bedrijfspareltje voor de gewone man, de Asus Zenbook. Met name de huidige ‘UX430’ is uitgegroeid tot een populair apparaat. Kenmerkend zijn het grotere scherm (door dunne randen) en het draaggemak.

Cicilia: „Onze ZenBookserie is het neusje van de zalm geworden, onze trots. De ZenBook is een superelegante premium laptop van uitstekende materialen. Het design van de ZenBook is de afgelopen drie jaar heel belangrijk geworden. We hebben ons als Asus afgevraagd hoe de ZenBook mee kon met de tijd. Dat resulteerde erin dat je tegenwoordig met de Zenbook gezien wilt worden.”

Wow-factor

Dat blijkt. Loop een koffietentje in en je ontdekt wel iemand die zit te flexwerken met een ZenBook. „Als je je laptoptas opent zorgt dat bijna voor de wow-factor”, zegt Cicilia met een grote lach. Dan een beetje relativerend: „Het is gewoon echt een mooi en onderscheidende notebook.”

Opvallend design of niet, je moet er natuurlijk vooral goed mee kunnen werken. Cicilia: „Uiteraard, maar wees gerust. De Zenbook heeft genoeg paardenkracht om ook grote, zware programma’s te kunnen draaien. Mensen uit de grafische wereld en ook personen die moeten editen, kunnen er prima mee overweg.”

Dat je zoveel ZenBooks op openbare plekken ziet, komt omdat het bepaald geen log en zwaar apparaat is. Integendeel, de laptop weegt maar 1,25 kilo. Hij is reisvriendelijk, sommige ZenBooks passen zelfs in een vrouwenhandtas. En voor de sloddervossen onder ons, die stelselmatig hun oplader vergeten: de ZenBook heeft een optimale batterij, waardoor hij een uurtje of negen à tien meegaat. De melding die je vreest, ‘nog 10 procent’, blijft lekker lang uit. Superhandig voor de flexwerker dus. En, niet geheel onbelangrijk, voor 700 tot 800 euro heb je een ZenBook in huis.

Schrijven en stemmen

De ervaringen van die flexwerker, daar zijn Asus en Metro zoals gezegd naar op zoek. Wie graag in een café of op een rustig plekje in een bibliotheek werkt en daar een goed verhaal bij heeft: schrijf gerust een column van 400 woorden en stuur deze in naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Wat het mooiste verhaal oplevert? Een plek in de papieren Metro en, uiteraard, een Asus Zenbook.

Schrijf je geen column, maar wil je wel meebepalen wie de winnaar wordt? Je stem uitbrengen - door middel van een emoji - kan hier. Wel een beetje naar beneden scrollen, dan vind je de 'lezerscolumns flexwerkplek'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
‘Heterovrouwen komen niet klaar door penisobsessie’

‘Heterovrouwen komen niet klaar door penisobsessie’

Foto: Colourbox

Foto van 'E.Westland'

18 MAA 2018

Vrouwen die seks hebben met andere vrouwen, zouden veel vaker klaarkomen dan heterovrouwen. De reden: mannen zijn veel te obsessief bezig met hun eigen penis, concluderen wetenschappers.

Dat blijkt uit onderzoek van The University of Arkansas„Als er tijdens het vrijen meer wordt gevarieerd, resulteert dat erin dat vrouwen vaker een orgasme ervaren”, concludeert hoofdonderzoeker Kristen Jozkowski in The Sun.

Voor het onderzoek ondervroegen de wetenschappers 1.988 vrouwen in een heterorelatie en 308 vrouwen in een lesbische relatie. De laatste groep bereikte opvallend vaker een hoogtepunt: 55 keer per maand. Ter vergelijking: de heteroseksuele vrouwen kregen slechts zeven keer per maand een orgasme.

En dat heeft dus allemaal te maken met de mannelijke obsessie voor hun penis, aldus de wetenschappers. Heterokoppels zouden teveel gefocust zijn op penetratie, en dat is niet bevorderlijk voor het orgasme.

Een tip voor de heterostellen hebben de onderzoekers dan ook wel. „Mannen moeten niet te snel enthousiast worden en overgaan op penetratie. Een vrouw heeft zeker 45 minuten lang voorspel nodig.”


Views

500+

Zijn relaties gedoemd te sneuvelen in de lente?

Zijn relaties gedoemd te sneuvelen in de lente?

Foto: Pixabay

Foto van 'E.Westland'

17 MAA 2018

Soms zijn er periodes waarin iedereen het geluk gevonden lijkt te hebben en zelfs de meest verstokte vrijgezel van de vriendengroep het over ‘huisje, tuintje, kindje’ heeft. Daar tegenover staan juist de ‘break-up’-seasons: periodes waarin zelfs de beste relaties stranden en jij voor altijd het geloof in de liefde verliest.

Zo’n laatste periode kunnen we met het aanbreken van de lente weer verwachten, voorspelt psycholoog en sociaal werker Danielle Forshee in Cosmopolitan.

In de winter zouden mensen – door een gebrek aan zonlicht en warmte – behoefte hebben aan een partner. „Het lichaam maakt meer melatonine aan, een hormoon waardoor je sneller moe wordt en minder serotonine produceert – het hormoon waar je juist gelukkig van wordt”, aldus Forshee.

Maar nu het lente wordt, een tijd waarin het (normaal gesproken) juist wat warmer is, gebeurt het tegenovergestelde. Uncuffing season, noemt Cosmopolitan het. „Als er meer zonlicht is, maken je hersenen minder melatonine en meer serotonine aan. Daardoor word je vrolijker en kan het zijn dat je minder behoefte hebt om iemand om je heen te hebben die je een goed gevoel geeft.”

Dus mocht je relatie nu net over zijn? Niet getreurd, wellicht komt het geluk in de winter op jouw pad.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+