Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Relaties & seks 23 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Fotografe laat zien hoe onze wereld naakt zou zijn

„Als je er goed over nadenkt, zijn we onder onze kleren allemaal naakt.” Een quote van dichter Heinrich Heine die de Duitse fotografe Sophia Vogel inspireerde haar serie ‘With and Without’ te maken.

De in Berlijn woonachtige Sophia wil ons met haar foto’s laten nadenken over onszelf, over ons lichaam en over acceptatie. Eigenlijk over de manier waarop wij met naakt omgaan. Er is volgens haar zoveel afgunst ten opzichte van onze eigen lichamen en dat van anderen. Ze wil dat we lichamen accepteren zoals ze zijn. In alle soorten en maten.

https://twitter.com/PiperQuinn_/status/932439281334751232

Om dit te bereiken maakte ze een fotoserie. Het moest een naaktserie worden, maar zonder erotische boodschap. Iedereen was uitgenodigd om mee te werken, van welke leeftijd, welk geslacht of met welke huidskleur dan ook. Alle modellen werden twee keer vastgelegd in dezelfde situatie: een keer met kleren en een keer zonder.

Hobby’s

De fotografe vroeg haar modellen wat ze het liefst doen in hun vrije tijd. Bij de een was dat muziek luisteren, bij de ander koken. Vervolgens vraagt Vogel haar modellen precies dat te doen wat zij het leukst vinden. Ze schiet een foto en stelt dan de laatste vraag: zou je dit nu ook zonder kleding willen doen.

Het grootste ‘obstakel’ met naaktfotografie die niet erotisch moet overkomen, zijn toch wel de geslachtsdelen. Deze kunnen de foto onnodig of onbedoeld een seksuele lading geven, terwijl dit in deze serie niet de boodschap is. Daarom worden deze lichaamsdelen door de kunstenares uit zicht gehouden door bijvoorbeeld een lp of zelfs een huisdier.

Het kostte Vogel uiteindelijk meer dan een jaar om haar project ‘With or Without’ af te ronden maar het resultaat mag er zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.