Relatie&Seks

Likeability of 3

Eerlijke jongeren hebben minder seks dan egoïsten

Foto: Pixabay

Foto van 'Cerise van Vliet'

8 JAN 2018

Jongeren die bereid zijn anderen uit te buiten voor hun eigen gewin hebben vaker seks dan leeftijdgenoten die hoog scoren op eerlijkheid en bescheidenheid. Dat blijkt uit onderzoek van dokter Daniel Provenzano van 'the University of Windsor' in Canada. Hij publiceerde zijn onderzoek in het blad Evolutionary Psychological Science.

De jongeren die geen probleem hebben met het gebruiken van anderen voor eigen winst, zijn vaker pestkoppen. En pesten is volgens Provenzano en zijn team meer dan gewoon 'onaangenaam gedrag'. Pesten zou door de jaren heen zijn geëvolueerd als een manier voor mannen om dominantie en kracht uit te stralen. Een signaal voor de vrouwen dat deze sterke, dominante mannen goed zijn voor de voortplanting van onze soort.

Bescherming

Dit specifieke type man kan het nageslacht goed beschermen en zijn vrouw en kinderen voorzien in hun behoeften. Vanuit evolutionair perspectief gezien kan de dominantie van een man hem zowel aantrekkelijker maken voor potentiële seksuele partners en tegelijkertijd schrikt het eventuele rivalen af. Win-win voor de egocentrische, dominante pestkoppen.

Provenzano en zijn collega's bestudeerden voor dit onderzoek verschillende karaktereigenschappen die ervoor zouden kunnen zorgen dat je bereid bent pesttactieken toe te passen, als je in strijd bent voor een seksuele partner. De proefpersonen werden in twee groepen verdeeld. 144 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 18,3 jaar en een groep van 396 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 14,6 jaar.

Seks en pesten

Allemaal moesten ze een vragenlijst invullen over hun seksleven. De onderzoekers stelden vragen over het aantal seksuele partners, maar ook of de proefpersonen weleens iemand gepest hebben. Met een tweede vragenlijst gingen de wetenschappers verder in op de persoonlijkheden van de jongeren. Ze onderzochten zes verschillende karaktereigenschappen, zoals bijvoorbeeld de bereidheid tot samenwerking maar ook de bereidheid anderen uit te buiten.

Hierbij werd goed gekeken naar hoe de proefpersonen emotioneel in elkaar zitten en hoe eerlijk en bescheiden zij zijn. Degenen die niet hoog scoorden op de laatste twee eigenschappen, waren vaak pestkoppen. De jongere mensen die laag scoorden op de eerlijkheid en bescheidenheid gebruikten nog vaker pesttechnieken om een seksuele partner te vinden dan de anderen.

Strategisch manipuleren

„Jonge pubers die laag scoren op eerlijkheid en bescheidenheid", vertelt Provenzano aan Science Daily „zouden anderen daarom strategisch manipuleren om ervoor te zorgen dat ze zelf meer seksuele partners krijgen."

„Onze uitkomsten suggereren indirect dat jongeren die anderen uitbuiten meer seksuele partners zouden hebben als ze in staat zijn hun uitbuitgedrag strategisch te gebruiken, bijvoorbeeld door zwakkere individuen weg te pesten." Degenen die laag scoren op eerlijkheid zouden dit pestgedrag gebruiken als een seksuele strategie om hun eigenschappen zoals kracht en dominantie aan het andere geslacht te laten zien. Hiermee zouden ze de ander aantrekken. Ook kunnen ze de pesterijen gebruiken om rivalen in een slecht daglicht te zetten.


dislike
user_f66921e3166092d5bac0433aa72dc9a12bf5c4ac_avatar

Views

400+

Verplicht toestemming voor seks ook in Nederland?

Verplicht toestemming voor seks ook in Nederland?

„Bij veel verkrachtingen zien we dat een slachtoffer verlamd is van schrik. Dan verzet het slachtoffer zich niet en is dwang dus niet nodig." Colourbox

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

19 JUL 2018

Duidelijk ja zeggen voor seks, anders is het verkrachting. Deskundigen willen dat het in Nederland - naar Zweeds en Spaans voorbeeld - verplicht wordt om vóóraf toestemming te geven voor seks.

Heb je geen duidelijke toestemming gegeven voor een sekspartij? Dan is er sprake van een strafbaar feit en kan iemand worden veroordeeld voor verkrachting. Dat meldt het AD.

Verlamd


Views

2k+

# 52: 'Sam, wat heb jij nou gedaan?'

Sam was in een impulsieve bui en heeft een zomerse verrassing voor Maud. Foto: Pexels

Foto van 'Maud'

GISTEREN

Na een bezoek aan de UB is het ICT-held Tom (en ex-beste vriend van Levi) gelukt om de bestanden van Jessie haar schoolopdracht terug te krijgen. Tom verteld dat hij eigenlijk geen contact meer heeft met Levi: “hij heeft duidelijk een alcoholprobleem en ik ben zijn agressieve gedrag zat.” Maud is blij dat haar beste vriendin haar schoolopdracht terug heeft, maar vreest nog altijd een beetje voor de seksvideo die ook op de harde schijf van Jessie stond. Nadat ze met Jessie een wijntje heeft gedaan bij Hannekes Boom fietst ze naar huis en denkt ze na over de mannen die de afgelopen tijd in haar leven zijn geweest. Fredje, Jelle en Levi hebben allemaal een probleem. Totaal in gedachten verzonken stapt ze haar kamer in Amsterdam binnen. Sam staat in haar kamer en Maud schrikt zich helemaal het apelazarus. Zoiets heeft ze nog nooit gezien… 

Het lijkt wel alsof ik op de set van een romantische Hollywood film sta! Ik weet niet waar ik kijken moet. Mijn hele kamer staat vol met bloemen. Rode rozen, roze rozen, witte rozen, gele rozen, oranje rozen. Menig influencers zou jaloers zijn op deze bloemendecoraties. En ik zou bijna denken dat Sam aandelen heeft bij de bloemenveiling. Ik denk dat er wel twintig bossen bloemen verspreid zijn in mijn kamer. Rozenblaadjes op mijn bed, rozen in vaasjes en zelfs mijn ‘kledingstoel’ is netjes opgeruimd en ligt vol met rozen. Sam pakt mijn hand en neemt me mee naar de keuken. De keukentafel, die normaal altijd vol ligt met brieven, oude kranten en vieze vaat, is netjes gedekt.

,,Sam, wat heb jij nou gedaan?”, roep ik verbaasd! Sam kijkt verschrikt op! ,,Eh is het to much? Vind je het niet mooi? Eerlijk zeggen hoor. Oh dit is veel te overdreven he?”


Views

600+

Wat als romantische vakantie eindigt in scheiding?

Wat als romantische vakantie eindigt in scheiding?

Foto: Pixabay

Foto van 'E.Westland'

19 JUL 2018

Het aantal aanvragen van scheidingen neemt in september flink toe. Waar de ene vakantie juist een boost geeft aan de relatie, lijkt de zomerstop voor andere stellen het begin van het einde. Hoe komt dat en hoe moet je daarna verder?

Ellen (24) kan erover meepraten. Nadat op een terras in zonnig Sevilla de vijfde fles wijn op tafel kwam maakte haar toenmalige vriend tussen neus en lippen een opmerking over zijn overmatige drugsgebruik tijdens zijn werk in het uitgaansleven. „Ik had al langer een onderbuikgevoel dat er iets niet klopte. Ik besefte dat dit het moest zijn.”

Zij en haar vriend hadden al redelijk wat wijn gedronken en hadden het er verder niet meer over. Later tijdens de vakantie kwam Ellen erop terug: hoe zat het nu precies? „We maakten duidelijke afspraken: ik vond het heus niet erg als hij af en toe op bijvoorbeeld een festival iets zou gebruiken, maar ik wilde wel dat hij het eerlijk tegen me zou vertellen. Ik vond het het vervelendst dat hij het voor me verzweeg.” Uiteindelijk bleek dat niet te gebeuren en liep de relatie tussen Ellen en haar vriend stuk.


Views

1k+

#51 'Levi heeft duidelijk een alcoholprobleem'

Tom ging als een volleerd hacker te werk. / Unsplash

Foto van 'Maud'

13 JUL 2018

Er is ingebroken bij Jessie, de beste vriendin van Maud. Hoewel de laptop van Jessie is blijven liggen, is wel haar Michael Kors tas gestolen, inclusief harde schijf waar onder andere de inmiddels beruchte sexvideo van Maud op staat. En dat terwijl Maud eindelijk weer op goede voet is met Sam, waar ze de afgelopen dagen een paar heftige sekspartijtjes mee heeft beleefd. Van Jelle hoort ze eigenlijk niks meer, maar dat is maar beter ook. Het enige wat Maud zeker weet is dat ze met Sam wil zijn. En dat ze Jessie wil helpen met het terugkrijgen van haar documenten op de harde schijf, aangezien er een mega project op staat waarmee Jessie waarschijnlijk nog door zou kunnen naar haar tweede jaar. Als ze samen bezig zijn in de Universiteitsbibliotheek om die documenten terug te krijgen, lopen ze opeens Tom tegen het lijf: de beste vriend van Levi.

,,Eh ja, we zochten iemand van ICT. Werk jij hier?” zeg ik perplex als Tom achter de pc kruipt die Jessie gebruikt heeft voor het maken van haar opdracht. ,,Jazeker, ik ben nogal goed met pc’s, doe er ook een opleiding in. Dan is dit best een fijn bijbaantje zo twee keer per week. Maar uiteindelijk is er weinig spannends te doen hoor. Hoogstens wat virussen verwijderen van mensen die stiekem of expres porno hebben opgezocht en zo’n dertig keer per dag proberen om documenten terug te krijgen van zeer gestreste studenten die per ongeluk hun hele paper hebben weggegooid ofzo”, verklaart hij met een pretbek.

Jessie lijkt zich te schamen en ook ik voel het schaamrood naar mijn kaken stijgen, maar meer omdat ik opeens oog in oog sta de beste vriend van Levi. Waar ik niks meer van vernomen heb sinds het hele incident op Koningdag en de ‘kijk mij eens de Kim Kardashian uithangen op het dakterras’-incident. En dat laatste zou ook hij wel eens iets van hebben kunnen meegekregen…


Views

3k+