Sofie Smulders
Sofie Smulders Relaties & seks 4 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Ook jonkies op de sofa van de relatietherapeut

Jullie hebben regelmatig ruzie, de sleur zit er al een tijdje in, in de slaapkamer is de spanning ver te zoeken. Het zijn stuk voor stuk tekenen dat het met je relatie niet helemaal op rolletjes loopt. Als je jong bent, denk je er wellicht niet zo snel aan, maar je zou ervoor kunnen kiezen om naar een relatietherapeut te gaan.

Jonge stellen zijn waarschijnlijk minder snel geneigd dergelijke hulp van buitenaf in te schakelen dan oudere stellen. Zeker wanneer je niet aan elkaar gebonden bent door bijvoorbeeld een huwelijk of nageslacht, is het gemakkelijker om ermee te stoppen als je er echt niet uitkomt. Maar wat nu als je ergens weet dat je wel met elkaar verder wilt, maar niet helemaal hoe?

Positief-constructief

„Baat het niet dan schaadt het niet" of „niet geschoten is altijd mis”. Met die instelling ziet relatietherapeut Blanca van den Brand jonge stellen naar haar praktijk aan het Italiaanse Comomeer komen.

Ze denkt ook dat dat komt door haar werkwijze. „Ik begeleid stellen ‘kort, bondig en concreet’. Ik begeleid hen op positief-constructieve wijze. Ik denk dat dit veel jongeren meer aanstaat dan een jaar lang in therapie te moeten bij een geitenwollensokken-therapeut in Almere op driehoog-achter.”

Ongeacht de vorm, Van den Brand ziet dat jonge stellen zich met precies dezelfde problemen melden als oudere stellen. Welke dat zijn? Een gebrek aan emotionele intimiteit, een ingedut seksleven en hoogoplopende ruzies, die geen duidelijke verklaring hebben en regelmatig terugkeren.

Veilie afstand

Wat Van den Brand betreft ontstaan deze patronen door de zogenaamde veilige afstand die partners van elkaar nemen. „Dit holt op lange termijn alles uit: de intimiteit, de seksualiteit en de communicatie. Ik zeg altijd: ‘liefhebben is lef hebben’. Vaak heb je ongekend veel lef nodig om bijvoorbeeld datgene te zeggen waarvan je juist bang bent om het te zeggen omdat het de ander pijn kan doen, verdriet kan bezorgen of kan teleurstellen.” Maar door het risico hierop te ontlopen, laten mensen de kans op een liefdevolle relatie liggen.

Communicatie is een belangrijk punt waar het op misgaat tussen geliefden die op wat voor manier dan ook geen aansluiting bij elkaar kunnen vinden. Een relatietherapeut kan helpen de partners elkaar weer te begrijpen door te fungeren als ondertitelaar. Van den Brand: „Mensen horen elkaar vaak niet (meer). Door vertaling en aanwezigheid van een therapeut leren ze elkaar weer te verstaan.”

„Ik kan het eerlijk gezegd ook echt iedereen aanraden”, aldus Van den Brand.  „Want ‘where ever you go, there you are’. Als je de lessen niet leert die verscholen zitten in de problemen waarmee je te maken krijgt, is de kans groot dat die zich zullen blijven aandienen. Ook als jullie besluiten uit elkaar te gaan en jullie vervolgens nieuwe relaties aangaan. Grote kans dat patronen zich herhalen.” Als beide partners bewuster zijn van zichzelf en van de ander is de kans van slagen in de liefde vele malen groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.