Sanne van Rij
Sanne van Rij Relaties & seks 18 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Knuffelen beïnvloedt ook hoe jíj naar jezelf kijkt

Over het ‘knuffelhormoon’ oxytocine is al een hoop geschreven: dit fijne stofje komt vrij na een flink potje knuffelen, seks of een leuk moment met vrienden of familie. Uit nieuw onderzoek blijkt dat oxytocine echter meer doet dan een liefdevol gevoel opleveren: het zou ook effect hebben op je zelfreflectie.

Acties en emoties

Het onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Social Cognitive and Affective Neuroscience, bevat experimenten die moeten aantonen hoe goed mensen hun eigen gedrag en kenmerken herkennen. Zo bleek dat de participanten die behandeld waren met oxytocine beter in staat waren om kenmerken van zichzelf te herkennen dan de rest. Ook zouden deelnemers die een oxytocine-behandeling waren ondergaan meer activiteit in de rechter prefrontale cortex hebben gehad toen ze aan zichzelf moesten denken. Dit is het deel van de hersens dat gezien wordt als een controlecentrum, die acties en emoties reguleert.

Knuffel je gek

Kortom: oxytocine kan de processen in onze hersens beïnvloeden, plus de manier waarop we naar onszelf of anderen kijken – vooral als het neerkomt op geheugen en die zelfreflectie. Wanneer je het ‘knuffelhormoon’ vaker ervaart, zou je dan ook zelfverzekerder kunnen worden. Knuffelen is dus niet alleen goed voor ‘bonding’ met een ander, maar ook voor de relatie met jezelf (en daar mag zo af en toe ook weleens aan gewerkt worden). Misschien in het vervolg die ‘free hugs’ op straat tóch maar eens aannemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.