Pim Pauwels
Pim Pauwels Reizen 22 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Steeds vaker turbulentie: zo blijf je kalm tijdens hobbelige vlucht

Geen goed nieuws voor mensen met vliegangst: vliegtuigen krijgen in de toekomst steeds vaker te maken met turbulentie, zo ontdekten wetenschappers. Toch zijn er verschillende manieren hoe je over die angst kunt stappen en kalm kunt blijven op een hobbelige vlucht.

En die manieren komen ook van pas voor de meest doorgewinterde reizigers die een beetje angstig kunnen worden als het vliegtuig op en neer beweegt.

Passagiers krijgen vaker te maken met turbulentie tijdens vlucht

Turbulentie wordt veroorzaakt door veranderingen in de luchtstroom, maar kan tijdens een vlucht knap vervelend zijn. Het kan niet alleen je vliegangst vergroten, maar het is ook erg ongemakkelijk. Dat geschud is niet echt prettig als je een drankje op je gammele tafeltje hebt staan. Zeker niet als het om een hete koffie of thee gaat.

Het lijkt erop dat we er steeds meer rekening moeten houden met hobbelige vluchten. Want volgens de wetenschap wordt het aantal gevallen van turbulentie er niet minder op. Uit onderzoek blijkt dat tussen 1979 en 2020 de turbulentie met 55 procent is toegenomen. In de toekomst zal dat aantal alleen maar toenemen. Eerder legde Metro al uit waar dat door komt.

Zo blijf je kalm tijdens turbulentie

Maar hoe ga je met turbulentie om? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om minder te vliegen, of met het zweet op je voorhoofd op een vlucht te stappen. Maar er zijn ook manieren om er, als je angstig bent voor hobbelige vluchten, iets aan te doen. The New York Times zette daarom deze week 5 belangrijke tips op een rijtje.

1. Zet zaken in perspectief

Turbulentie op een vlucht? Dat is geen reden voor bezorgdheid. „Vliegtuigen zijn zo ontworpen dat ze de impact van turbulentie kunnen weerstaan”, zegt pilotenvakbond Air Line Pilots Association tegen de Amerikaanse krant.

Daarnaast blijkt dat vliegen nog nooit zo veilig is geweest als je het aantal overlijdens op een vlucht afzet tegen het aantal vluchten. „Die kans is te klein om te berekenen”, zegt een Amerikaanse veiligheidsorganisatie. Bovendien is het laatste overlijden door turbulentie bij een luchtvaartmaatschappij meer dan 25 jaar geleden.

2. Geen alcohol tijdens vlucht

Je zou zeggen: drink er een wijntje of biertje op om je angst wat te onderdrukken. Maar dat is dus géén goed idee, zegt de Amerikaanse arts Uma Naidoo. „Wat je eet en drinkt heeft invloed op angstgevoelens en hoe je je voelt. Te veel alcohol kan juist misselijkheid veroorzaken, zeker als je door turbulentie extra heen en weer wordt geschud.

3. Haal diep adem

Wie angstig is, heeft vaak een hoge hartslag en is kortademig. Om dat wat onder controle te krijgen, kan het helpen om een ademhalingsoefening te doen. Een voorbeeld daarvan is de zogenoemde 4-4-8-ademhaling, waarbij je in vier tellen diep inademt, vier tellen je adem vasthoudt en in 8 seconden uitblaast. Deze oefening kun je meerdere keren herhalen.

4. In therapie?

Wie hardnekkigere vliegangst heeft, kan er ook goed aan doen om in therapie te gaan. Daarin worden specifieke angsten onder ogen gebracht om ze te ervaren. Dat betekent bijvoorbeeld dat deelnemers via virtual reality worden blootgesteld aan situatie op een vlucht waarin veel turbulentie voorkomt. Maar in plaats van doemscenario’s in hun hoofd te halen, wordt geleerd om er andere gedachten bij te hebben. „Zie het als golfbewegingen op zee.”

5. Zitplek en ontspannende activiteiten voor en tijdens vlucht

Soms komt turbulentie onverwacht. Dan kan een goede voorbereiding helpen. Zo scheelt het al een hoop als je je veiligheidsgordel om hebt (ook als het lichtje bij je stoel niet brandt). Daardoor zit je steviger in je stoel en word je minder op en neer geschud, zegt een stewardess.

Ook kan de zitplek in het vliegtuig verschil maken. Passagiers die bij het raam zitten hebben minder kans om geraakt te worden door projectielen, zoals koffers die uit bagagebakken vallen. Bovendien hebben passagiers die aan de voorkant van het vliegtuig of bij de vleugels zitten minder last van turbulentie dan mensen die achteraan zitten. „Al maakt het bij hevige turbulentie niet uit waar je zit”, zegt een stewardess tegen de Amerikaanse krant.

Ook kun je voorafgaand aan de vlucht activiteiten doen die je ontspannen, zoals het bekijken van een natuurfilm, het spelen van een spelletje, rustgevende muziek luisteren of een kruiswoordpuzzel doen.

Vliegtuigpersoneel onthult welk eten en drinken zij aan boord vermijden: ‘Dit nemen we nooit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.