Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Reizen 5 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Net als in de film: 7x de vetste filmlocaties op Malta

Filmlocaties op Malta zijn er in overvloed, denk bijvoorbeeld aan het decor van Game of Thrones, World War Z, Troy, Gladiator, maar ook van bijvoorbeeld Popeye. Ook als je nog nooit op Malta bent geweest, is de kans groot dat je Malta wel voorbij hebt zien komen op je bioscoopscherm.

Door de ruige landschappen, prachtige stranden en karakteristieke straatjes is Malta het decor voor vele films. Waarschijnlijk ben je dus weleens door een bioscoopscherm virtueel naar Malta getransporteerd. Van het iconische Fort Ricasoli in Kalkara, het uitzicht op de haven van Valletta tot de Middeleeuwse poort in Mdina Gate. Herken jij deze filmlocaties?

Filmlocaties op Malta bezoeken

1. Popeye: breng een bezoek aan een echte filmset

In het noordwesten van Malta, vlakbij de kustplaats Mellieha, ligt Popeye Village, ook wel bekend als Sweethaven Village! Het kleurrijke dorp staat vol houten huisjes en is in de jaren 70 gebouwd als filmset voor de Hollywood-film Popeye, met Robin Williams in de hoofdrol. De filmset is nog volledig intact en tegenwoordig te bezoeken als themapark. Je stapt hier de wereld van Popeye binnen, bewonder het interieur, ga op de foto met Olivia of Popeye en vergeet niet om je spierballen te testen.

2. Game of Thrones – Mdina

De indrukwekkende poort van Mdina is te zien in de aflevering ‘Lord Snow’ (S01E03) als Catelyn en Ser Rodruk Cassel King’s Landing binnenrijden. Ook zijn er scènes opgenomen in de aflevering ‘The Wolf and the Lion’ (S01E05), als er op het Mesquita plein wordt gevochten tussen Jamie Lannister en Ned Stark. Ook wordt het plein gebruikt als toegang en balkon van het bordeel van Little Finger.

3. The Gladiator

De actiefilm uit 2000 met Russel Crowe in de hoofdrol heeft zelfs een Oscar binnengesleept. Hoewel het verhaal zich afspeelt in Rome, is Malta erin geslaagd om in te vallen als een perfecte stand-in. Deze iconische film heeft meerdere scènes die zijn gefilmd op Malta, van het magnifieke Fort Ricasoli in Kalkara tot de Valletta Ditch in Saint Michael’s Bastion, het prachtige uitzicht op de Grand Harbour in Valletta.

4.World War Z

Ja, ook wereldster Brad Pitt heeft door de straten van Valletta gerend. De spannende horror-actiefilm World War Z uit 2013 is voor een groot deel gefilmd in de Maltese hoofdstad. In de film zien we hoe Brad Pitt zijn best doet om de mensheid te redden van een zombie pandemie. De meest bloedstollende scènes in de film zijn opgenomen in Valletta. De stad dient als decor van wat eigenlijk Jeruzalem zou moeten zijn.

5.Troy

Van Rome, Jeruzalem naar het oude Griekenland. Malta is ingezet als stand-in voor het oude Griekenland voor de film Troy, met Orlando Bloom in de hoofdrol. De landschappen van Malta spelen de hoofdrol in de film. Fort Ricasoli in Kalkara werd gebruikt als ingang van de oude Trojaanse stad.

6. Assassins Creed

De actiefilm met Michael Fassbender en Marion Cotillard in de hoofdrol is gebaseerd op de gelijknamige videogame. Een grote meerderheid van de gevechtsscènes is opgenomen rond Malta. Door de rijke geschiedenis van Valletta slaagden de producenten erin om de hoofdstad van Malta om te toveren naar een 15e eeuws Spaans dorp, waarbij Valletta het slagveld is van de huurmoordenaars.

7. Jurassic World Dominion

In de nieuwste Jurassic Park-film achtervolgen dinosaurussen acteurs Chris Pratt en Bryce Dallas Howard over het beroemde St. George’s Square en door de prachtige straten van Valletta. De film is het spectaculaire einde van het Jurassic-tijdperk, waarin twee generaties acteurs voor het eerst samenkomen.

Waarom Malta?

Dat zit zo. Het mooie en authentieke Malta kan mede door de historische gebouwen gemakkelijk doorgaan voor een straat in het oude Egypte, Rome of Griekenland. Ook wonen er op Malta veel ervaren filmmakers, dit maakt het een stuk goedkoper en makkelijker om films op te nemen. Het scheelt producenten namelijk weer hoge kosten voor het overvliegen van een dure filmcrew.

Meer artikelen over reizen lees je hier.

6 redenen waarom jij echt een keer naar Japan wil gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.