Thom Voogt
Thom Voogt Reizen 11 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Gaat de co-piloot van jouw vlucht vlak voor vertrek dood? Dan moet je gecompenseerd worden

De co-piloot van het vliegtuig dat jou naar je bestemming moet brengen, overlijdt kort voor vertrek. Het zal je maar gebeuren (en dat hoopt natuurlijk niemand). Passagiers moeten dan wel financieel gecompenseerd worden. De planning van de bemanning van een vlucht, ook in geval van onverwachte afwezigheid, ziekte of overlijden, hoort tot de normale bedrijfsvoering van de luchtvaartmaatschappij.

Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie vandaag.

Co-piloot dood aangetroffen

De Europese rechter sprak zich uit over een zaak die was aangespannen door een passagier van een vlucht van Stuttgart naar Lissabon op 17 juli 2019 door de Portugese maatschappij TAP. De 40-jarige co-piloot werd ‘s morgens, toen de crew van het hotel werd opgehaald, dood in zijn bed aangetroffen. De rest van de crew reageerde ontzettend geschrokken en meldde zich daarom ziek. Hierdoor moest de vlucht noodgedwongen geannuleerd worden.

Volgens de luchtvaartmaatschappij was er sprake van een buitengewone omstandigheid en is de luchtvaartmaatschappij niet aansprakelijk voor compensatie. Maar daar gaat het EU-hof niet in mee, ondanks de schokkende en niet vaak voorkomende gebeurtenis.

Verplichting bij annuleringen

Volgens Tom van Bokhoven, directeur van Vlucht-Vertraagd.nl dat passagiers helpt om compensatie en betaalde ticketkosten te claimen bij vertraagde en geannuleerde vluchten, gaat de uitspraak over hoe ver de operationele verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij reikt.

„Luchtvaartmaatschappijen voeren met enige regelmaat aan dat een vlucht vertraging heeft opgelopen of zelfs is geannuleerd als gevolg van problemen met hun crew”, zegt Van Bokhoven. „Ziekte of onvoldoende bemanning wordt maar al te vaak aangevoerd om onder verplichtingen uit te komen. Rechters gingen hierin mee.” De uitspraak zal volgens hem zeker impact hebben op de rechtspraak en versterkt de rechten van passagiers.

Heb jij trouwens vaak last van pijn in je oren tijdens het vliegen? Dat is niet het leukste begin van je vakantie. Er is nu een trucje waarmee je er voor kan zorgen dat jouw dit niet meer overkomt.

Niet voor iedereen genoeg: 1 op 5 Nederlanders ontevreden over hoeveelheid vakantiegeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.