Pim Pauwels
Pim Pauwels Reizen 16 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Amsterdam eindigt opvallend genoeg onderaan ranglijst voor stedentrips: dit is waarom

Onze eigenste hoofdstad Amsterdam is onderaan een ranglijst voor stedentrips geëindigd van de Britse krant The Telegraph. En dat heeft één belangrijke oorzaak. Volgens de krant is onze hoofdstad de duurste stad van Europa. Duurder dan Parijs, Venetië, Kopenhagen, Stockholm of zelfs Londen.

„Vergeet de dure Scandinavische bestemmingen”, schrijft de krant. „De duurste stad van Europa ligt niet waar je denkt, het is Amsterdam.” Amsterdammers zelf zijn er overigens niet heel rouwig om. „Hopelijk werkt dit soort nieuws beter dan die ‘stay away’-campagnes”, reageert iemand op Reddit.

Amsterdam drie keer zo duur als weekendje Lissabon

De krant wijst naar de jaarlijkse City Costs Barometer dat de prijzen van 35 populaire Europese bestemmingen vergelijkt. Het gaat dan om prijzen voor producten die reizigers kopen tijdens een weekendje weg. Denk aan bier, city cards, rondleidingen door de stad of een toegangskaart voor een museum. Ook worden de kosten voor de heen- en terugreis en de hotelovernachting meegenomen.

Amsterdam doet het wat dat betreft het slechtst (of het best, dat ligt er maar aan hoe je ernaar kijkt). De score van de hoofdstad komt uit op 727 pond (omgerekend zo’n 836 euro) voor een reis van twee dagen. Dat is een stuk meer dan traditioneel dure bestemmingen, zoals als Venetië (790 euro) en Kopenhagen (675 euro). Amsterdam is zelfs drie keer duurder dan een weekendje Lissabon, dat niet meer dan 258 euro hoeft te kosten.

Vooral wat betreft een hotelovernachting zijn toeristen gemiddeld genomen in geen enkele andere stad in Europa meer kwijt dan in Amsterdam.

Verblijf in stad is in korte tijd heel veel duurder geworden, ook voor toeristen

De schrijver van het artikel kwam zelf in aanraking met de hoge kosten in Amsterdam. „Toen ik er terugkwam na een verblijf in Spanje, wierp ik een sombere blik op de rekening nadat ik een broodje en kopje muntthee had besteld in een lokaal café. Het bedrag was hoger dan dat ik had betaald voor een driegangenmenu met wijn in Sevilla de dag ervoor.”

Dat Amsterdam zo duur is geworden voor toeristen, komt volgens de schrijver omdat de kosten voor Amsterdammers ook veel hoger zijn geworden. Dat heeft een ‘domino-effect’ gehad. „De hotelkosten in de stad zijn met bijna de helft gestegen in een jaar tijd en ook de kosten voor voedsel en transport zijn erg omhoog gegaan.”

‘Overal zijn de normen verhoogd en daarmee ook de prijzen’

Bovendien ‘verergert overtoerisme de boel’, staat in de krant. Vóór de coronapandemie, in 2019, ontving Amsterdam meer dan 20 miljoen overnachtende bezoekers. En dat voor een stad waar nog niet eens 1 miljoen mensen wonen. Na de coronajaren beginnen die cijfers weer dezelfde kant op te gaan. Zo zorgen de vele toeristen die de stad trekt alweer voor grote drukte.

„Tegelijkertijd heeft de stad beperkingen opgelegd aan het bouwen van nieuwe hotels, waardoor de toenemende vraag de prijzen nog verder opdrijft. Zoals dat in bijna elk aspect van het stadsleven gebeurt. De Nederlandse keuken bijvoorbeeld, ooit bekend om zijn saaiheid, barst nu van smaak en avontuur. Overal zijn de normen verhoogd en daarmee ook de prijzen.”

Overigens is dat ook positief, zo valt in de krant te lezen. Het is niet zo dat je Amsterdam niet meer moet bezoeken als toerist. Er wordt vooral aangeraden dat beter moet zoeken naar de budgetopties als je niet te veel geld kwijt wilt zijn. Al zijn die budgetopties volgens de Britse krant nog steeds te vinden in de stad.

CNN maakt top 10 beste ‘fietssteden’ ter wereld: deze Nederlandse stad staat erin (en nee: het is niet Amsterdam)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amsterdam eindigt opvallend genoeg onderaan ranglijst voor stedentrips: dit is waarom
Sluiten