Erik Jonk
Erik Jonk Reizen 8 okt 2022
Leestijd: 5 minuten

Zoek je een verrassende fietsvakantie? Denk eens aan het totaal onverwachte Cork…

Denk je alle plekken voor een mooie fietsvakantie al eens te hebben gezien? Of wil je eindelijk eens op fietsvakantie, maar dan wel meteen in een verrassend gebied? Cork is de tip. Daar in het zuiden van Ierland wordt namelijk vol ingezet om van Cork een ‘echt fietsstad’ te maken. Metro stapte snel op.

Wie weet zoek je nog een last minute voor tijdens de herfstvakantie. Vliegticket boeken, instappen (je bent er als het op Schiphol een beetje meezit zo, want Cork heeft een vliegveld), fiets huren en gaan met die banaan. En anders is het misschien een mooie tip om te onthouden voor volgend voorjaar. Houd dan 17 maart in het achterhoofd. Dat is de datum voor de nationale feestdag van Ierland, St. Patrick’s Day. Metro was in de week in de – na Dublin – grootste stad van Ierland om St. Patrick’s Day mee te maken. Om andere toeristische attracties als de Titanic Experience te bezoeken. En om te fietsen…

Fietsvakantie in Cork? Hoe dan?

Eerlijk gezegd  had de Metro-verslaggever een hoop van het 200.000 zielen tellende Cork verwacht, denk aan regen en Guiness-bier. De Ieren weten echter zeker dat het zuiden van hun land minder vaak regent dan in Nederland. En Guiness? Ja, dat was er natuurlijk wel. Maar dat er in Cork volop gefietst wordt: nee, nooit aan gedacht. Sterker, je kunt er zelfs speciale fietsvakanties boeken.

Dat eerder genoemde huren van een fiets blijkt trouwens simpeler dan gedacht. Eenmaal aangekomen in de stad zie je meteen overval fietsen staan. „’Daar en daar’ staat een tweewieler van TFI Bike Rental voor drie dagen voor je klaar. Dit is je code”, stuurt Orla Burke namens Tourism Ireland. Het blijkt dat je niet naar een ‘fietsverhuurzaak’ hoeft te gaan. Veel plekken in Cork blijken verzamelparkeerplaatsen voor de huurfietsen: 330 stuks op 36 verschillende parkeerstations – zo worden ze genoemd – om precies te zijn. Je toetst een code in en hup, zadel even stellen en trappen maar. Voor wie ooit in Cork is en even snel ergens naar toe moet of kan fietsen: het eerste halfuur is gratis.

fietsvakantie Cork
Lekker door Cork… fietsen. Foto: Tourism Ireland

Routes tijdens een fietsvakantie bij de Ieren

Online of bij de ‘Ierse VVV’ is te vinden waar je in Cork allemaal goed kunt fietsen. Handig om te weten: ten noorden van de River Lee, die werkelijk dwars door de stad heen loopt, kun je maar beter een mountainbike of goed geoefende fietsbenen hebben. Wie er vanuit gaat dat Ierland zo plat als een dubbeltje is, komt in dat stadsdeel namelijk bedrogen uit. Je zit meteen op het niveau Cauberg in Zuid-Limburg. Omhoog lopen is hier al een hele bedoening (nou ja, vindt de verslaggever dan).

Metro leerde Cork per fiets kennen door twee uurtjes te touren met de eerder genoemde Orla Burke, Tom Hennessy en Kevin Long (je ziet ze hierboven). De drie maken deel uit van The Cork Cycling Campaing. In hun enthousiasme is geen seconde toneel te bespeuren. Zij – en hun campagneteam – willen absoluut een gezonde stad, waarin de fiets pakken eerder een gewoonte dan een uitzondering is. In Cork wordt aan dat streven sinds 2015 gewerkt.

Wel een beetje opletten geblazen

Zie de verslaggever en de Ieren eens gaan hierboven… Het moet gezegd: bijzonder om te zien dat een stad waarin je het niet verwacht zoveel fietspaden liggen. En waarin je naast wandelen dus ook prima voor een fietsvakantie terecht kunt (in de omgeving van Cork, zo richting de kust, is het namelijk adembenemend mooi om de trappers rond te draaien). Je moet wel een beetje opletten, want niet elke automobilist is berekend op veel fietsers.

Burke, Hennessy en Long wijzen daar ook op. „Ik woon in Amsterdam…”, geef ik als reactie. Het duurt twee tellen, maar dan moet het Ierse trio hard lachen. „Oh ja natuurlijk. Moet je ons nou horen.” Ze vertellen vol overgave dat hun werk nog lang niet klaar is. Maar: „Het duurt nog even, maar als je in het jaar 2042 nou eens terugkomt, dan weet je niet wat je ziet.” 2042… staat genoteerd.

Cork fietsen kasteel
Het verste punt van de gemaakte fietstocht: Blackrock Castle. Foto: Metro

Fotogeniek kasteel

Dat jaartal is een beetje gekkigheid, want Cork Cycling Campaign zit voorlopig natuurlijk niet stil. En er mag ook wel wat gebeuren, blijkt als de 20 minuten lang de stad uit rijden richting – je ziet ‘m hierboven – het nogal fotogenieke Blackrock Castle. De weg richting het kasteel – met prachtig uitzicht over het water – zit namelijk vol met scheuren. Werk aan de winkel, zo vinden ook de drie medefietsers. Maar alles op z’n tijd in een land dat niet bekend staat als fietsland.

„Zo zie je nog eens wat, anders dan de auto”, Long. „Fietsen is een geweldige manier om je te verplaatsen. Het is snel, zuinig, duurzaam, gezond en leuk. Het is waarschijnlijk de meest effectieve manier om je persoonlijke energieverbruik en klimaatimpact te verminderen.”

Fietsers en voetgangers horen in een centrum

Orla Burke: „Onze visie is dat Cork een geweldige fietsstad wordt, met veel meer mensen die de fiets als vervoermiddel gebruiken. Fietsers en voetgangers horen thuis in een centrum van een leefbare stad, geen gemotoriseerd verkeer. We streven ernaar omdat in onze prachtige stad, maar ook het omliggende graafschap voor elkaar te krijgen.”

fietsvakantie Cork
In het Wildlife Park bij Cork is een fietsroute uitgestippeld. Foto: Tourism Ireland

Na een mooie route is het tijd voor een afscheid. Tom Hennessy vraagt of hun fietsmaat voor een dag genoten heeft. Dat is zeker het geval, al weet Hennessy dat hij het aan een Nederlander vraagt. Hij haast zich dan ook om te zeggen: „We hopen dat je in elk geval ziet dat we goed bezig zijn. Ik weet namelijk ook wel dat we op jouw Amsterdam nog een halve eeuw achterliggen.”

Filmrecensie Misfit: Stefania nu het gezicht van Nederlands grootste filmexport-succes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zoek je een verrassende fietsvakantie? Denk eens aan het totaal onverwachte Cork…
Sluiten