Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Reizen 13 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zet je wéér schrap voor lange rijen op Schiphol: ‘Ik heb te doen met mensen die gaan vliegen’

Wie dacht dat de Schiphol-ellende nu wel voorbij zou zijn, heeft het goed mis. Reizigers mogen zich schrap zetten voor alweer erg lange rijen op de luchthaven. Het is een optelsom van factoren: de herfstvakantie, het personeelstekort én corona.

Vanaf zaterdag wordt er drukte verwacht op Schiphol, terwijl de personeelstekorten volgens vakbond FNV nog lang niet zijn opgelost. „Ik heb te doen met mensen die ervoor hebben gekozen te gaan vliegen. Ik verwacht veel gespannen reizigers die lang moeten wachten”, zegt FNV-campagneleider Joost van Doesburg.

Afgelopen maandag al ‘overdreven lange rijen’ op Schiphol

Dat het coronavirus weer oplaait, helpt ook niet mee: het zit er dik in dat dit zorgt voor extra ziekteverzuim en dus uitval van personeel. „Het verzuim is al maanden lang heel erg hoog door de hoge werkdruk. Beveiligers komen veel in aanraking met reizigers, dus daar komt corona nu nog bij. Het worden zware dagen voor het personeel op Schiphol”, vertelt Van Doesburg.

Hij zag afgelopen maandag alweer overdreven lange rijen, en die gaan we volgens hem weer zien. „Er gaan rijen ontstaan zoals op een hele drukke maandag en misschien nog erger en dat dan een paar dagen achter elkaar. Dat wordt uren in de wachtrij. Ik adviseer iedereen om zo lang mogelijk van te voren op de luchthaven te zijn.”

Je mag van Schiphol vier uur van tevoren in de vertrekhal zijn, maar zo vroeg is volgens de luchthaven niet altijd nodig. Een woordvoerder bevestigt dat in de herfstvakantie meer reizigers komen en er op ‘piekmomenten’ rijen zijn. Een verwachting geven is volgens hem lastig, omdat de drukte per dag en moment verschilt. „We zetten alle beschikbare capaciteit in, maar reizigers moeten zeker rekening houden met rijen voor de beveiligingscontrole. En ook andere partijen zoals bagage-afhandelaars hebben te weinig personeel, dus reizigers moeten zich goed voorbereiden.”

Eerder werden de maximumaantallen passagiers aan banden gelegd. Volgens Schiphol is hierin rekening gehouden met de drukte van de herfstvakantie en met ziekteverzuim. „Dat gaat ons helpen bij het behapbaar houden van de rijen. Maar als de coronabesmettingen in het land toenemen, zullen we dat uiteindelijk ook zien op de luchthaven.”

Wanneer begint de herfstvakantie?

Aanstaande zaterdag begint de herfstvakantie voor regio noord, zuid volgt een weekje later. Voor wie ‘gewoon’ in Nederland blijft (en dus de lange rijen mooi ontloopt), gaf Metro een aantal tips voor uitjes in de herfstvakantie.

Tips voor een uitje in de herfstvakantie: van robotdag tot 51 meter hoge klimduin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zet je wéér schrap voor lange rijen op Schiphol: ‘Ik heb te doen met mensen die gaan vliegen’
Sluiten