Judith Tielemans
Judith Tielemans Reizen 13 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom een deurstopper en fopportemonnee onmisbaar zijn voor solo reizen

Je rugzak inpakken, het regenachtige Nederland verlaten en nieuwe vrienden maken in een land hier ver vandaan. Het klinkt voor velen als een droom en voor sommigen misschien binnenkort wel de werkelijkheid. Maar als je ervoor kiest om daadwerkelijk solo te reizen, is het verstandig om wat extra maatregelen te treffen in je voorbereidingen. De Amerikaanse Kristin Addis is een boegbeeld voor veel solo-reizigers: de YouTuber reisde namelijk al naar meer dan 60 landen in haar eentje. In een video deelt ze een aantal belangrijke tips, die je móet weten voordat je alleen op reis gaat.

Eén van de items die Kristin je aanraadt om aan te schaffen is een draagbare deurstopper. Zeker als je een lange tijd alleen op reis bent en even geen zin hebt om een kamer te delen met anderen, komt er een moment waarop het fijn is om je eigen kamer te boeken. En juist op die momenten is een veiligheidsslot onmisbaar, vertelt Kristin. „Zo’n systeem stopt ongewenste gasten die je kamer binnen willen komen. Als je je ergens niet veilig voelt, kun je ook een alarm meenemen, dat je dan indrukt. Het alarm zal zo’n sterk geluid maken, dat het mensen direct afschrikt.”

Plan B met je betaalkaarten

Ook is het volgens Kristen belangrijk om een back-up betaalmethode te bedenken vóórdat je gaat solo reizen. Als één van je kaarten het niet doet of wordt ‘ingeslikt’ door de pinautomaat, heb je tenminste een plan B. Zo kun je een betrouwbaar contactpersoon linken aan je bankrekening, of je neemt verschillende pasjes mee. In haar video benadrukt de solo-reiziger dat het belangrijk is om je goed in te lezen voordat je gaat reizen. „Als je dat niet doet, kun je flink opgelicht worden”, vertelt Kristen. „Zo verkopen ze op het vliegveld op Bali simkaarten voor 45 dollar, wat echt ontzettend duur is voor Indonesië.”

In haar video benadrukt Kristen om altijd op je intuïtie te vertrouwen. Eén van de regels die zij met zichzelf afspreekt, is om nooit alleen over straat te gaan in de avond als dat niet goed voelt. In Nepal verbrak ze die regel één keer en toen ging het fout. „De elektriciteit was uitgevallen en ik had water nodig. In plaats van te wachten op iemand in het hostel, die met me mee zou kunnen lopen, ging ik alleen. Toen werd ik van achteren beetgepakt en beroofd. Het ging allemaal heel snel.”

Fopportemonnee bij solo reizen

Eén van de tips die Kristen daaruit gehaald heeft, is om een fopportemonnee in je buiktas te verstoppen. „Daar stop je gewoon wat kaarten in die niet veel waarde hebben, zoals een bibliotheekkaart of een pasje dat het niet meer doet. Ook doe je er wat munten in. Als het je dan toch gebeurt dat je wordt beroofd, dan geef je gewoon direct die portemonnee af. De rest van je waardevolle spullen stop je in je BH of schoenen”, tipt de YouTuber. Als laatste tipt Kristen om niet te veel op te vallen tussen de locals. „Laat je designerkleren thuis en kleed je gepast volgens de cultuur.”

3 redenen waarom skigebied Val Gardena in de zomer eigenlijk nog veel leuker is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom een deurstopper en fopportemonnee onmisbaar zijn voor solo reizen
Sluiten