Erik Jonk
Erik Jonk Reizen 10 sep 2022
Leestijd: 6 minuten

De 10 populairste wolkenkrabbers ter wereld als je je op Instagram begeeft

Toen de eerste wolkenkrabbers in de 19de eeuw in Chicago en New York werden gebouwd, kon niemand vermoeden hoe de skyline van steden wereldwijd voorgoed zou veranderen. Hun succes is zo groot dat veel van deze ‘torens’ een topattractie zijn geworden, vooral als er een observatiedek is. En dat is te merken op Instagram.

Vorige week werd zelfs de Dag van de Wolkenkrabber gevierd. Saudi-Arabi├ź werkt aan een bijna absurd bouwplan die zelfs piramides in Egypte in de schaduw zal zetten. En ga zo maar door. Musement, het boekingsplatform voor activiteiten wereldwijd, heeft een ranglijst opgesteld van de meest ge├»nstagramde wolkenkrabbers ter wereld. De focus lag daarbij op de honderd hoogste wolkenkrabbers op onze aardbol. Het aantal vermeldingen op Instagram werd opgeteld en de twee populairste hashtags voor elk gebouw zijn geanalyseerd. Het resultaat? Een lijst van tien architectonische iconen die liefhebbers van hoogtes zullen bekoren.

Populaire wolkenkrabbers van Instagram-fotografen

1. Burj Khalifa (Dubai)

Met meer dan 6 miljoen vermeldingen op Instagram is de Burj Khalifa de absolute ‘winnaar’. Bovendien is het met zijn 828 meter nog steeds recordhouder voor het hoogste gebouw ter wereld. Na een multimediapresentatie over de merkwaardige details van de bouw, kunnen bezoekers met de hogesnelheidsliften naar At the Top op de 124ste en 125ste verdieping of naar At the Top Sky op de 148ste verdieping. Daar kun je je vergapen, 555 meter boven de zeespiegel, aan het onge├źvenaarde uitzicht over de woestijn en de Perzische Golf. Om het bezoek goed af te sluiten, gaat er niets boven thee of een cocktail in The Lounge, op verdiepingen 152, 153 en 154.

Wolkenkrabbers Dubai
De Burj Khalifa in Dubai. Foto: Pixabay

2. Empire State Building (New York)

Meer dan 4.200.000 berichten: dit symbool van de Big Apple was het eerste gebouw met meer dan 100 verdiepingen in de Verenigde Staten. Tussen 1931 en 1972 was het ook de hoogste wolkenkrabber ter wereld. Het Empire State Building, dat in een recordtijd van 410 dagen werd gebouwd, trekt elk jaar meer dan 4 miljoen bezoekers. Tegenwoordig is het 365 dagen per jaar geopend en het 360┬░ uitzicht over de stad vanuit de twee uitzichtpunten op de 86ste en 102e verdieping is zowel overdag als ‘s nachts indrukwekkend.

New York rijkste stad ter wereld 2022
Empire State Building in New York. Foto: Pixabay

3. Taipei 101 (Taiwan)

Meer dan 816.000 berichten. Dit gebouw, in de hoofdstad van Taiwan, doet denken aan een stengel van blauwe, glazen bamboe; een symbool van eeuwige kracht in de oosterse cultuur. Dit innovatieve gebouw heeft ‘s werelds grootste winddemper en anti-aardbevingssysteem dat bestaat uit een stalen bal van 660 ton. Taipei 101 is niet alleen beroemd om zijn strakke design en geavanceerde technologie, maar ook om zijn observatiedekken. Die zijn zowel binnen als buiten te vinden , op de 88ste, 89ste en 91ste verdieping. Voor een onvergetelijke ervaring is er een restaurant met Taiwanese keuken op de 86ste verdieping, de perfecte plek om het nachtelijke uitzicht te bewonderen.

Wolkenkrabbers Taipei 101 Taiwan
De Taipei 101 in Taiwan. Foto: Pixabay

4. One World Trade Center (New York)

Ook bekend als de Freedom Tower, het hoogste gebouw op het westelijk halfrond, met 797.000 berichten. Het maakt deel uit van het World Trade Center, het nieuwe complex dat na de tragische aanslagen van ‘9-11’ is gebouwd. De hoogte van 547 meter (1776 feet) is een knipoog naar het jaar waarin de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd ondertekend. Bezoekers kunnen met de Skypod-liften in slechts 47 seconden naar het uitkijkdek tussen de 100ste en 102e verdieping. Eenmaal daar is er niet alleen een geweldig uitzicht, maar zijn er ook interactieve tentoonstellingen die dieper ingaan op de geschiedenis van het gebouw en New York.

One World Trade Centre New York
One World Trade Centre in New York. Foto: Pixabay

5. Willis Tower (Chicago)

Meer dan 561.000 berichten. De Willis Tower, in het hart van Chicago, was na zijn voltooiing in 1973 25 jaar lang het hoogste gebouw ter wereld. Het enorme succes op sociale media is voor een groot deel te danken aan het Skydeck op de 103e verdieping, dat jaarlijks meer dan 1,7 miljoen bezoekers trekt. Alsof dat nog niet genoeg is, werd in 2009 The Ledge geopend, een glazen balkon dat een uniek uitzicht biedt op de Windy City vanaf meer dan 400 meter boven de grond. Op een heldere dag is het mogelijk om tot vier verschillende staten te zien: Michigan, Indiana, Illinois en Wisconsin.c

Tweede helft top 10 populairste wolkenkrabbers

6. Petronas Towers (Kuala Lumpur)

Meer dan 221.000 berichten hebben deze beroemde twin towers, een van de meest herkenbare symbolen van Kuala Lumpur in Maleisi├ź. De architect, C├ęsar Pelli, combineerde traditionele islamitische kunstmotieven met de meest innovatieve technologie. De twee torens zijn 170 meter hoog en worden verbonden door de 58,4 meter lange Skybridge. De parel aan de kroon is ongetwijfeld de uitzichtplek op de 86ste verdieping, vanwaar je het stadsgezicht van 370 meter boven de grond kunt bewonderen. Hier kun je ook meer te weten komen over de geschiedenis van de torens via de digitale displays en tentoonstellingen.

wolkenkrabbers Petronas Towers
Petronas Towers in Kuala Lumpur. Foto: Pixabay

7. Lotte World Tower (Seoul)

Meer dan 110.000 berichten. In de hoofdstad van Zuid-Korea staat deze wolkenkrabber, die LEED-goud gecertificeerd is als een van de meest milieuvriendelijke gebouwen. De moderne esthetiek is geïnspireerd op Koreaans porselein en kalligrafie. Binnenin herbergt het woningen, kantoren, een zevensterrenhotel, een aquarium en veel meer. Een van de populairste attracties van de Lotte World Tower is Seoul Sky, dat met 478 meter hoogte het hoogste observatiedek met glazen vloer ter wereld is (tot nu toe).

Lotte World Tower Seoul
Lotte World Tower in Seoul. Foto: Pixabay

8. Shanghai Tower (Shanghai)

Met zijn hoogte van 632 meter is dit gebouw in het district Pudong het hoogste van China en goed voor 104.000 berichten. De glazen gevel die geleidelijk draait, is een hit op Instagram. Een ander sterk punt is ongetwijfeld de Top of Shanghai Observatory, de spectaculaire uitzichtlocatie op de 118e verdieping, met een 360┬░ uitzicht. Bovendien is het een belevenis op zich om met een van de snelste liften ter wereld naar dit hoge punt te gaan.

wolkenkrabbers Shanghai Tower
De Chinese Shanghai Tower. Foto: Pixabay

9. 30 Hudson Yards (New York)

De populariteit van dit gebouw op nummer 30 Hudson Yards, ten westen van Midtown Manhattan, is grotendeels te danken aan The Edge, de ongelooflijke uitkijkplek die in coronamaand maart 2020 werd geopend. Het is het hoogste openluchtterras op het westelijk halfrond, goed voor ruim 74.000 berichten en hangt 335 meter boven de zeespiegel. Van hieruit kunnen bezoekers enkele van de meest iconische attracties van de Big Apple bewonderen, waaronder Central Park en het Vrijheidsbeeld. Mensen met lef zullen de stad graag aan hun voeten zien liggen door over het glazen deel van het observatiedek te lopen.

10. One Vanderbilt (New York)

Hoewel het pas twee jaar geleden is geopend, heeft One Vanderbilt nu al een welverdiende plaats in de top 10 en 59.000 berichten. Met zijn hoogte van 427 meter is het een van de nieuwste wolkenkrabbers in de skyline van New York. Van uitzicht kun je genieten tussen de 91ste en 93ste verdieping is een van de populairste attracties van de stad geworden. Naast het adembenemende uitzicht verklaart de combinatie van kunst en technologie het succes. Wie geen last heeft van hoogtevrees kan in een van de twee transparante glazen kubussen, 325 meter boven Madison Avenue, een unieke ervaring beleven en genieten van een meeslepend avontuur, ontworpen door Kenzo Digital.

wolkenkrabbers One Vanderbilt New York
De One Vanderbilt-wolkenkrabber in New York. Foto: Flickr

Doe er je voordeel mee als je op reis gaat en iets bijzonders – op hoogte – wilt ervaren. Meer inspiratieverhalen over reizen nodig? Hier vind je alle Metro-artikelen die daar over gaan.

3 redenen waarom skigebied Val Gardena in de zomer eigenlijk nog veel leuker is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox ­čîÉ

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De 10 populairste wolkenkrabbers ter wereld als je je op Instagram begeeft
Sluiten