Erik Jonk
Erik Jonk Reizen 1 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Nog meer irritatie over drukte Schiphol, nu van politici: ‘Directeur met pek en veren weg’

Na irritatie onder reizigers (uiteraard) en vakbond FNV, roert nu ook politiek Den Haag zich over de enorme drukte op Schiphol. Strekking: het kan zo niet langer, maar ja, hoe los je dat snel op?

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat noemt het „erg vervelend” voor de reizigers dat het weer zo druk is op Schiphol, maar denkt dat de problemen weleens hardnekkig kunnen blijken. „Personeelstekort is een probleem dat breder speelt dan alleen in de luchtvaart, en wat zich niet 1, 2, 3 laat oplossen”, laat hij weten.

Situatie Schiphol wordt in de gaten gehouden

Het ministerie houdt „de situatie in de gaten”, en staat in contact met Schiphol, geeft de bewindsman aan. „Goed dat Schiphol in gesprek gaat met luchtvaartmaatschappijen om te kijken naar oplossingen om drukte voor komende weken en voor de zomervakantie te beheersen. Ik hou hierbij een vinger aan de pols.”

De problemen op het vliegveld worden veroorzaakt doordat er te weinig mensen aan het werk zijn om de passagiersstroom aan te kunnen. Het vliegveld heeft daarom geprobeerd om vandaag te zorgen dat er 5800 mensen minder zouden vliegen, maar slaagde daar niet in. Intussen zijn de luchtvaartmaatschappijen geïrriteerd dat het vliegveld de reizigersstroom niet aankan. Brancheorganisatie IATA noemde de problemen eerder schandalig. Vakbond FNV houdt het hart vast als het aan de zomervakantie en de drukte op Schiphol denkt.

Wybren van Haga windt zich op

Tweede Kamerlid Wybren van Haga windt zich ook op over de problemen op het vliegveld. „Schiphol had de drukte kunnen verwachten, maar reageert apathisch en vraagt reisorganisaties om dit weekend boekingen te annuleren en voor komende week zelfs helemaal geen nieuwe boekingen aan te nemen”, zegt hij in een verklaring.

Van Haga noemt Schiphol-directeur Dick Benschop lamlendig. De politicus vindt dat die „met pek en veren” weg moet. Bovendien zou Harbers de verhoging van de zogenoemde havengelden die maatschappijen moeten betalen om dit jaar op Schiphol te mogen vliegen, moeten terugdraaien.

VVD’er ging zelf kijken

VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis heeft een kijkje genomen op het vliegveld, blijkt uit een tweet die hij vandaag verstuurde. Daar sprak hij naar eigen zeggen Nederlanders die in de rij stonden en bang waren dat ze hun vakantie zouden missen. „Vreselijke verhalen aangehoord”, stelt hij erover.

Hij noemt het niet uit te leggen dat het vliegveld in Lelystad nog niet in gebruik is genomen terwijl de luchthaven wel klaar is. Volgens hem zou dat vliegveld Schiphol kunnen ontlasten door vakantiegangers over te nemen.

Pieter Omtzigt over Schiphol

Zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt gaat niet mee in die redenering. Het vliegveld in Flevoland kan maar een fractie van het aantal passagiers van Schiphol aan en zou bovendien dezelfde personeelsproblemen hebben als Schiphol, merkt Omtzigt op. „Op de Dag van de Arbeid, 1 mei, kun je wellicht stilstaan bij het feit dat er mensen zijn die voor het minimumloon de koffers uit de vliegtuigen halen.” Ze kunnen daar volgens Omtzigt slecht van rondkomen.

Actuele informatie over Schiphol en eventuele drukte vind je hier.

Veel steun voor Özcan Akyol na bedreiging en verhuizing: ‘Wereld wordt gek’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nog meer irritatie over drukte Schiphol, nu van politici: ‘Directeur met pek en veren weg’
Sluiten