Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Reizen 20 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Op reis zonder auto? Dit zijn de landen met het beste openbaar vervoer in Europa

Wil je graag op vakantie, maar heb je op je plaats van bestemming geen auto? Misschien omdat je geen auto wil huren, of omdat je de brandstofprijzen momenteel te duur vindt. Wat de reden ook is, reizen met de trein in een voor jou onbekend land kan best leuk zijn. We tippen de de landen waar het openbaar vervoer op en top geregeld is.

Hieronder vind je een lijstje met landen waar je optimaal gebruik kunt maken van het openbaar vervoer. Scheelt jou wat zoekwerk. En goed om te weten: er zijn best wat opties.

Op reis zonder auto: landen met het beste openbaar vervoer

Om treinreizigers een zo goed mogelijke reis te kunnen bieden, is de prestatie-index Rail Performance Index in het leven geroepen. De index evalueert de intensiteit van het gebruik (reizigers- en vrachtverkeer), de kwaliteit van de dienstverlening (onder andere stiptheid) en de veiligheid van sporen in Europa. Zo kunnen prestaties van spoorwegsystemen vergeleken worden.

Uit een onderzoek dat Boston Consulting Group (BCG) heeft gedaan naar prestaties op basis van het Rail Performance Index van spoorwegen in vierentwintig verschillende Europese landen, komt een fijne lijst van landen waar het openbaar vervoer goed is. En, spoiler alert, daarbij komt Zwitersland het beste uit de verf.

Zwitserland

Dit land staat mede bekend om mooie en adembenemende treinreizen. Zo is de Zwitserse Glacier Express misschien wel de bekendste spoorlijn van Europa. De bijna 8 uur durende rit leidt je door smalle valleien en hoge bergpassen. Het BCG zegt over het Zwitserse spoornetwerk dat het een ‘uitstekende’ gebruiksintensiteit heeft. Het land krijgt ook een goede beoordeling voor de kwaliteit van de dienstverlening en een zeer goede beoordeling voor de veiligheid. Dat kan dus bijna niet misgaan. En een nog mooier extraatje: in bijvoorbeeld Genève is het openbaar vervoer gratis voor toeristen.

Denemarken

Een ander hoog scorend land qua treinnetwerk is Denemarken. Het Deense spoorbedrijf DSB heeft, volgens Interrail, een dicht netwerk van treindiensten die bijvoorbeeld de steden Kopenhagen, Arhus, Alborg en nog veel meer van Denemarken met elkaar verbinden. Vanaf Kopenhagen kun je bijvoorbeeld makkelijk doorreizen naar buurland Zweden. Al scoort dat land minder hoog op de RPI. Dat komt door een slechte beoordeling voor de kwaliteit van dienstverlening, vooral vanwege de lagere punctualiteit dan andere landen die hoger scoren. Als je in Zweden dus niet wil treinen, kun je er wél goed hiken.

Oostenrijk

Iets hoger op de lijst dan Zweden staat Oostenrijk, wat ook buiten het wintersportseizoen de moeite waard is om te bezoeken. Bijvoorbeeld dus met het openbaar vervoer. Oostenrijk krijgt een uitstekende beoordeling voor gebruiksintensiteit, zowel voor passagiers als voor vracht. Het land krijgt ook een goede beoordeling voor de kwaliteit van de dienstverlening. De plaatjes spreken voor zich.

Duitsland

We sluiten dit lijstje van Europees openbaar vervoer af met Duitsland. Onze oosterburen scoren goed qua openbaar vervoer. Volgens ANWB is het Duitse ov goed geregeld (en goedkoop!). Zo heeft Berlijn bijvoorbeeld een uitgebreid netwerk van metro’s, trams en bussen.

Déze stad is de meest geliefde Nederlandse stad voor een stedentrip (nee, niet Amsterdam)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Op reis zonder auto? Dit zijn de landen met het beste openbaar vervoer in Europa
Sluiten