Redactie Metro
Redactie Metro Reizen 9 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Minister Kuipers wil af van coronareispas voor jongeren

Als het aan Ernst Kuipers, de minister van Volksgezondheid, ligt, hoeven jongeren niet meer hun coronareispas te gebruiken. Dat gaat dan om jongeren tot 18 jaar, die reizen naar andere EU-landen. Zij zouden gewoon vrij moeten kunnen reizen. Kuipers gaat zich daar hard voor maken.

Als het niet lukt om die regel in heel Europa af te schaffen, blijft de keuze aan individuele landen. Zij kunnen dan zelf zulke regels versoepelen, benadrukte Kuipers. „We gaan niet over de Covid-regels in andere EU-landen.” Dat stelde hij vandaag in een Kamerdebat over verlenging van het digitaal corona certificaat (dcc). In Nederland staat dit dcc bekend als de QR-code via de CoronaCheck.

Begin februari voerde het kabinet nog een nieuwe regel in rond de coronareispas: je moet binnen negen maanden een booster nemen, anders is ‘ie niet meer geldig.

Kuipers: ‘Coronareispas voor jongeren moet afgeschaft’

Maar dat is niet het enige dat Kuipers wil versoepelen. Zo overweegt het kabinet de coronareispas voor EU-burgers die naar Nederland reizen niet meer verplicht te stellen. Daarnaast wil hij op den duur ook af van de verplichte coronareispas voor mensen boven de 18 jaar. „Als de covid-situatie zo gunstig blijft als zij nu is, wil ik me ook daar voor inzetten.”

Het kabinet heeft het Oubreak Management Team (OMT) advies gevraagd over het vragen van de coronareispas aan EU-burgers. Volgende week neemt het kabinet mede op basis van dat advies een besluit.

Verlenging tot juli 2023

De Europese Commissie wil de coronareispas echter verlengen tot 1 jui 2023, en daar gaat Kuipers in mee. Wel moeten de 27 lidstaten en het Europees Parlement nog instemmen met dit voorstel. De covid-ontwikkelingen zijn momenteel „gunstig”, zei Kuipers. Maar de reispas helemaal afschaffen, daar is het op het moment te vroeg voor. Als het aantal coronabesmettingen weer gaat stijgen, is het goed om de pas weer direct te kunnen inzetten in plaats van via een spoedprocedure de inreisvoorwaarden weer te repareren. „Met een verlenging kunnen we Nederlanders blijven faciliteren in de EU te reizen.”

Een deel van de Kamer ziet niets in verlenging van het digitaal corona certificaat, dat op 1 juli afloopt. Morgen dient een aantal Kamerleden moties in om de pas af te schaffen. Dit doen zij tijdens een tweeminutendebat.

Genieten geblazen: heerlijk lenteweer op komst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Minister Kuipers wil af van coronareispas voor jongeren
Sluiten