Judith Tielemans
Judith Tielemans Reizen 18 feb 2022

Aperitivo’s en zon in Trentino: culinair op wintersportvakantie

Helderblauwe luchten, perfect geprepareerde pistes en lekkere wijnen. Het klinkt bijna te mooi om waard te zijn, maar het Italiaanse wintersportgebied Val di Sole (‘Dal van de Zon’) bevat alle ingrediënten voor dit sprookje. En ook niet onbelangrijk: het gebied in Trentino biedt een prachtig uitzicht over de Dolomieten.

Dat de liefde voor eten in het bloed van de Italiaanse bevolking zit, bewijst ook dit gebied in het noorden van het land. Als we aankomen in het hart van de Italiaanse Alpen worden mijn reisgenoten en ik overspoeld met de lekkerste aperitivo’s. Diverse kazen, olijven, mini pizzaatjes en bruschetta’s lachen ons tegemoet. En dan moet het avondeten nog beginnen.

‘De Italiaan luncht 365 dagen per jaar’

Toch is er één maaltijd die het wint van alle anderen: de lunch. „De Italiaan luncht altijd, 365 dagen per jaar”, laat ik me vertellen door Alberto Penasa van toeristenbureau Visit Val di Sole. „Het is de belangrijkste maaltijd van de dag.” Als mijn reisgenoot opbiecht dat haar middageten bestaat uit een boterham met kaas, kan Penasa zijn lach niet onderdrukken. Dat kan beter!

En inderdaad: een schamele boterham haalt het niet bij de lokale gerechten die we hier voorgeschoteld krijgen. Zo proef ik voor het eerst verse gnocchi met spinazie uit Trentino (strangolapreti) en kan een glaasje bubbels van het mousserende wijnmerk Ferrari niet ontbreken. Fun fact: Max Verstappen schiet na na een overwinning een fles van hetzelfde merk de lucht in.

Een warm drankje dat ik regelmatig voorbij zie komen op een zonnig terras, is de bombardino: een mengsel van advocaat en een royale scheut rum of brandy. Hoewel de Italianen wel van een drankje houden, kent Trentino geen luidruchtige après-ski-cultuur. De nadruk ligt meer op culinair genieten. Dat onderstreept ook Judith Holtslag uit Maassluis. In 1991 vertrok de Nederlandse ondernemer naar Trentino om te werken in een hotel. In eerste instantie voor een korte periode, maar dat verliep anders. „Ik ontmoette mijn partner en ben nooit meer weggegaan”, vertelt Holtslag.

Fietsen over de besneeuwde bergtoppen van Trentino

„Toen ik hier net kwam wonen zag ik bijna geen skihuts op de pistes. Die zijn er nu steeds meer. Maar mensen staan hier nog steeds niet te hossen. De gemiddelde Italiaan skiet en drinkt gezellig, maar gaat om 17.00 ook weer terug naar de accommodatie.”

Ook in de zomer is de zonnige regio in Noord-Italië een populaire bestemming. Natuurliefhebbers en avonturiers zijn hier aan het juiste adres: de regio bestaat namelijk uit bijna driehonderd meren en 8.000 kilometer aan fietsroutes. Wie meer van wandelen houdt, kan kiezen uit 5000 kilometer aan gemarkeerde routes door het berglandschap.

In de winter is er ook een hoop te doen. Fietsen over de besneeuwde bergen is een van de vele voorbeelden. Dit doe je natuurlijk niet op een normale fiets, maar een met dikke banden. Mocht je het fatbiken eens willen uitproberen, dan raad ik je aan om voor een e-bike te gaan. En geen zorgen: ook dan zal je nog hard moeten werken om de stijle bergen te trotseren.

wintersport fatbiken

Beginnende skiërs kunnen het beste uitwijken naar Pinzolo. Hier vind je een grote oefenweide en een hoop blauwe pistes. Wie op zoek is naar meer uitdaging, neemt met gemak de skilift naar Folgarida-Marilleva en Madonna di Campiglio. Eén ding is zeker: skiën met uitzicht over de Dolomieten is absoluut spectaculair te noemen.

Een wandeling met sneeuwschoenen kun je het beste in de avond doen, bijvoorbeeld om naar het restaurant te komen. Alleen al voor de heldere sterrenhemel zou je dit eens moeten uitproberen.  Overnachten in een iglo behoort ook tot de mogelijkheden. Of bezoek eens een spa. Een uitstapje naar Trento, de hoofdstad van de regio, is ook de moeite waard. Maar probeer vooral al het lekkers dat het culinaire wintersportgebied te bieden heeft.

wintersport trentino iglo overnachting

Meer van Metro’s reisverhalen lezen? Kijk dan eens hier.

Eindelijk weer op wintersport: dit skigebied komt als beste uit de test

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aperitivo’s en zon in Trentino: culinair op wintersportvakantie
Sluiten