Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Reizen 20 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

Een goede dosis vitamine D in het najaar: tips in de Portugese kustplaats Costa da Caparica

Heb je nog even een flinke portie vitamine D en een goudbruin tintje nodig om dit najaar echt goed door te komen? Dan is de Portugese badplaats Costa da Caparica beslist een aanrader. Dit zijn vijf activiteiten die je kunt ondernemen in de zonovergoten kuststad. Een vakantie in Portugal is namelijk ook in het najaar zeker niet mis.

De herfst heeft weer ongenadig toegeslagen in Nederland en de zomer is nog heel ver weg. Wie de kans heeft om er toch even tussenuit te knijpen en toe is aan zon, zee en strand, vindt zijn heil ongetwijfeld in Costa da Caparica, een klein stadje aan de warme Portugese kust, gelegen in de gemeente Almada. In de maanden oktober en november is het nog steeds lekker warm, tot wel dertig graden, en de verblijfkosten zijn uiteraard een stuk lager dan tijdens het hoogseizoen. Bovendien is het lekker rustig rondom het zwembad in je hotel. Hieronder vind je vijf reistips voor Costa da Caparica.

Vakantie in Portugal: vijf tips in kustplaats Costa da Caparica

1. Ruim 25 kilometer aan strand

Als er één ding is waar Costa da Caparica bekend om staat, dan is het wel het lang uitgestrekte strand. En niet één strand, maar meerdere verschillende stranden, verdeeld over een ruim 25 kilometer lange zandvlakte grenzend aan de Atlantische Oceaan. Vooral gedurende de zomermaanden trekken de stranden van Costa da Caparica veel toeristen. Wie buiten het hoogseizoen om naar het vakantieoord afreist, vindt echter genoeg plek om languit in het mulle zand tot rust te komen. Je honger en dorst worden gestild in een van de talloze strandtentjes. Of je nu in de stemming bent voor oesters en champagne of simpelweg een frietje met een blikje cola. ’s Avonds zijn er feestjes in enkele strandclubs. Twee hiervan waren onlangs nog het toneel van de eerste Portugese editie van het toonaangevende Marokkaanse MOGA Festival, met klinkende namen uit de housescene.

strandtent
Bij verschillende strandtenten kun je een dansje wagen.

2. Leer surfen

Het is zo waanzinnig stoer wanneer je iemand bovenop een surfplank de metershoge golven ziet trotseren, maar je moet wel het weer mee hebben. De weersomstandigheden in Nederland zijn niet vaak ideaal, al is het alleen al vanwege de kou of de regen. Dat is in Portugal wel anders. Er zijn diverse bedrijven in Costa da Caparica die zowel surfgear verhuren als surflessen aanbieden. Een doorgewinterde surfer kan in Costa da Caparica zijn favoriete sport beoefenen in de gloed van de zomerzon en als je een newbie bent, krijg je eerst de basislessen uitgelegd op het strand, nadat je jezelf in een wetsuit hebt gehesen. Om je heen zul je tientallen beginners verwoede pogingen zien doen om een Lord of The Board te worden. Zijn de wilde zeegolven echter niks voor jou, dan kun je ook een potje golfen in Costa da Caparica. Zo heb je toch nog een actieve vakantie in Portugal.

surfen, vakantie in Portugal, tips
Volg een surflesje en master the waves.

3. Ga het klooster in

Even genoeg van het gouden strand en de kristalblauwe zee met zijn vele surfers? Dan is het Convent dos Capuchos een heerlijke plek om bij te komen. Het zestiende-eeuwse Kapucijnenklooster bevindt zich aan de rand van het bewoonde gedeelte van Costa da Caparica en is omgeven door natuur. Het hagelwitte bouwwerk uit 1550 heeft een serene rust en is vanbinnen gedecoreerd met tegeltableaus die wat doen denken aan Delfts blauw aardewerk. De tegels beelden het eenvoudige leven van de minderbroeders uit het klooster uit. Een kleine aan St. Franciscus geweide kapel op het binnenplein is geheel bekleed met schelpen. Je kunt er struinen door de kloostertuin en uitkijken over een deel van de stad.

klooster, Portugal
Kom tot rust in het klooster.

Tips voor een vakantie in Portugal

4. Wandeling langs de gouden bergkliffen

Wanneer je toch op bezoek bent in het Convent dos Capuchos, dan is het slechts enkele minuten wandelen naar een uitkijkpunt over geheel Costa da Caparica. Daar kun je de kenmerkende, haast goudkleurige bergkliffen van dichtbij bewonderen, die zo’n tien miljoen jaar geleden zijn ontstaan tijdens een verschuiving van de tectonische platen. De rotsformaties steken fier boven de stad uit en zijn ook vanaf zee te zien. Het uitkijkpunt is op zichzelf niet zo bijzonder, al is het een uitstekend startpunt voor een flinke wandeling. Rondom de imponerende bergkliffen kun je ronddolen op meanderende zandpaadjes tussen de kleurrijke velden en groene boomgaarden, met enkel het geluid van voorbij vliegende vogels en het verstilde ruisen van de zee op de achtergrond. Daarnaast is de zonsondergang in Costa da Caparica prachtig, zowel vanaf de heuvels als op het strand.

wandeling, bergen
Bekijk imposante bergkliffen tijdens een wandeling.

5. Het is vlakbij Lissabon

Een van de grootste voordelen van Costa da Caparica, naast de vier punten die hierboven zijn uitgelicht, is dat het op een steenworp afstand ligt van Lissabon. Je rijdt simpelweg de brug over, langs een kleinere kopie van het Christusbeeld uit Rio de Janeiro, en je bent in de historische Portugese hoofdstad. Houdt er wel rekening mee dat het verkeer in en rondom Lissabon bijzonder druk is, maar je reist goedkoop heen en weer via Uber. Wat je ook gaat doen in Lissabon, ga zeker een avond het oude centrum in, waarin pittoreske kleine restaurantjes en barretjes tegen de heuvels aangebouwd zijn. Het is een must voor wie een liefhebber is van visgerechten, een goede port en van de Braziliaanse keuken, die hier alom vertegenwoordigd is. Her en der klinkt vanaf de pleintjes innemende fadomuziek, die je ‘saudade’ laat voelen wanneer je weer huiswaarts keert.

lange stranden
Er zijn meer dan genoeg uitgerekte stranden in Portugal.

Metro‘s Judith was onlangs ook in Portugal, als digital nomad. Zij geeft je tips voor wanneer je een aantal maanden in het buitenland wil werken.

Herfstvakantie: 8 leuke overnachtingen voor het hele gezin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Een goede dosis vitamine D in het najaar: tips in de Portugese kustplaats Costa da Caparica
Sluiten