Redactie Metro
Redactie Metro Reizen 4 okt 2021

Negatief reisadvies levert de overheid een rechtszaak op

De reisadviezen die het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft, zijn volgens tientallen reisorganisaties onjuist. De organisaties stappen daarom naar de rechter.

Ben je dubbel gevaccineerd, dan nog kan het zijn dat de overheid kleurcode oranje aangeeft voor landen buiten de EU. Oneerlijk, zeggen reisorganisaties. Volgens hen zijn de risico’s in dat soort landen laag. In totaal zorgen 72 bedrijven ervoor dat de Staat later deze week een dagvaarding kan verwachten.

Reisadvies verre landen vaak oranje

Vooral kleine en middelgrote reisbureaus die zijn gespecialiseerd op reizen naar specifieke landen of gebieden doen mee met de rechtszaak.

Dat verre reizen door de overheid worden ontmoedigt, zorgt volgens hen voor grote schade binnen de sector. Vaccinaties werken ook buiten de EU, is een argument. Ook benoemen de organisaties dat de quarantaineplicht buiten de EU sowieso al is geschrapt voor gevaccineerde reizigers. Ook als je terugkomt uit Engeland is een quarantaine niet meer nodig.

Testen voor reizen gaan vanaf vandaag weer geld kosten

Betrouwbare reisadviezen

Het doel van de rechtszaak is betrouwbare reisadviezen krijgen. Daarin moet onder meer worden meegenomen dat het grootste deel van Nederland is gevaccineerd. Het huidige reisadvies is volgens de aanklagers gedateerd: het gaat nog uit van een tijd zonder vaccins. Landen die veilig zijn, moeten hoe dan ook groen of geel reisadvies krijgen voor gevaccineerden, vinden de organisaties.

Er wordt volgens de reisaanbieders door het ministerie wel gewerkt aan een plan, maar dat wordt mogelijk pas in november uitgewerkt. En dat is veel te laat, zeggen ze. „Wat Nederlandse reizigers van het demissionaire kabinet verwachten is per direct actuele, eerlijke en betrouwbare reisadviezen”, zegt Joshua van Eijndhoven van reisbureau Voja Travel, woordvoerder namens de 72 reisorganisaties. „Betrouwbare reisadvisering betekent natuurlijk dat er rekening mee wordt gehouden dat je gevaccineerd bent.”

‘Omstandigheden kunnen snel verslechteren’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat de oranje reisadviezen voor veel landen buiten Europa er niet voor niets zijn. „We hebben eerder bijvoorbeeld gezien dat mensen in oranje gebieden te maken kunnen krijgen met omstandigheden die snel verslechteren. En met plotselinge lokale maatregelen zoals quarantaine”, legt een woordvoerster uit.

Ze zegt te begrijpen dat mensen graag weer naar verre bestemmingen willen. Maar dat zou dan wel verantwoord moeten zijn. „Voor de reiziger zelf en ook vanuit het belang van de Nederlandse volksgezondheid.” De overheid werkt wel aan een zogenoemd toekomstbestendig coronareisbeleid. Daarbij zijn meerdere ministeries betrokken. „Op dit moment kunnen we nog niet zeggen wat de wijzigingen exact zullen inhouden. Ook niet wanneer deze wijzigingen zullen worden doorgevoerd.”

Reizen naar Amerika mag bijna weer, tickets als warme broodjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Negatief reisadvies levert de overheid een rechtszaak op
Sluiten