Judith Tielemans
Judith Tielemans Reizen 18 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Het leven als een digitale nomade: iedere dag op reis. Dit zijn de do’s and don’ts

Misschien heb je ze weleens digitaal voorbij zien komen: een reisblogger met laptop op schoot bij een Volkswagenbusje met uitkijk over een strakblauwe zee. Deze reizigers noemen zichzelf digitale nomaden en hun leven ziet er adembenemend uit. Maar is deze levensstijl wel zo ideaal als Instagrammers beogen? Onze redacteur Judith vertrok naar de Portugese zon en zocht het voor je uit.

Na jarenlang thuiswerken leek het mij geweldig om mijn schrijvende werkzaamheden te combineren met een reisje naar Portugal: hét paradijs voor digital nomads. Als freelance journalist kan ik in principe overal werken, zolang ik maar toegang heb tot het internet. Mijn vriend gaat ook mee: dat is wel zo gezellig. Hij is werkzaam in de e-commerce wereld en is net zo reislustig als ik. Eerst nemen we vijf dagen vakantie en dan gaan we aan de slag.

Week 1: Lissabon

digital nomad digitale nomade

Als we aankomen in de Portugese hoofdstad, lopen we een rondje door de stad. Al snel zie ik een pand van Spaces voorbij komen: een co-working kantoor voor ondernemers, die je ook in Nederland vindt. En een snelle speurtocht op Google leert me dat er keuze is uit tientallen soortgelijke concepten. Zo kun je voor ongeveer 15 euro per dag plaatsnemen aan een bureau in de stad. Een goede tip als je wilt profiteren van snelle wifi en lekkere koffie. Wij hebben ervoor gekozen om tijdens deze vakantie vooral veel te werken in onze accommodatie, omdat we dat wel lekker rustig vinden. Als we aan het werk zijn in ‘ons’ appartement kunnen we bovendien eten pakken wanneer we willen en hoeven we alleen rekening te houden met elkaar. In de avond genieten we van een wandeling door de stad en op vrije dagen gaan we naar musea, drinken we wijn en gaan we uiteten. Toch verlangen we al snel naar de zee.

Week 2: Ericeira

co-working space, Ericeira, surf vida, portugal digital nomads

In Ericeira, een kustplaats ten zuiden van Lissabon, verblijven we in Surf Vida. Deze plek is het beste te omschrijven als een soort hostel voor volwassenen, waar mensen werken in plaats van feesten en waar de bar plaats heeft gemaakt voor een co-working space. Als digitale nomade zit je hier wel goed: we ontmoeten verschillende mensen die al maandenlang in het buitenland wonen en werken. De sfeer is geweldig en de co-working space leidt tot productieve dagen. Als we niet achter de laptop zitten, zijn we bij de zee, waar mijn vriend surft en ik boeken lees. Ik klim voor het eerst in mijn leven op rotsen tijdens een cursus boulderen, in de avond gaan we uiteten met onze nieuwe vrienden en in het weekend dansen we op house beats in een strandclub. Life is good.

Week 3: Lagos

Na een week vertrekken we richting het zuiden, waar ons een heerlijke accommodatie wacht. De wifi-verbinding blijkt geweldig: zelfs bij het zwembad kun je razendsnel browsen. Een echte werkplek ontbreekt, maar in de schaduw kan ik prima uit de voeten. Ik wissel van plekjes en tussendoor neem ik een frisse duik. Ook dat blijkt goed te werken voor de productiviteit: ik voel me energieker – en inmiddels bruiner – dan ooit. Zeker na een spectaculaire kanotocht langs de rotsachtige kust bij Ponte de Piedade kan ik mijn geluk niet op.

Na drie weken te hebben geleefd als digitale nomade, voel ik me energiek, opgewekt en gelukkig. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik dit iedereen aanraad met een flexibel beroep. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kan houden. Die tips deel ik graag met jou.

Tips and tricks voor jou als aankomende digitale nomade

  • Kies een plek uit met een soortgelijke tijdzone als Nederland
    Wie werkt voor een Nederlandse opdrachtgever, doet er goed aan om te kiezen voor een soortgelijke tijdzone. Portugal heeft maar één uur tijdsverschil met Nederland en dat is prima te doen. Tip: zet je afspraken volgens de juiste ‘UTC’ in je agenda, want anders kan het zo misgaan met dat uur tijdsverschil (ik spreek uit ervaring).
  • Zoek een goede werkplek met sterke WIFI
    Hoewel je tegenwoordig bijna overal internet hebt, is het wel verstandig om van te voren te checken hoe goed de verbinding is op locatie. Eén van de tips die ik jou zou aanraden is om je Airbnb host bijvoorbeeld te vragen een speedtest uit te voeren, die jou precies aangeeft hoe sterk de wifi-verbinding zal zijn. Vooral handig als je regelmatig in een overleg moet videobellen. Als je niet bij je accommodatie wilt werken, kun je natuurlijk altijd een co-working space opzoeken. In Ericeira, Lagos en Lissabon schieten die als paddenstoelen uit de grond.
  • Overweeg om langer op één plek te blijven
    Wij hebben ervoor gekozen om tijdens deze reis veel te zien van Portugal, maar eigenlijk is het qua kosten slimmer om wat langer op één plek te blijven. Je zou dan ook kunnen overwegen om je eigen woning onder te verhuren. Bovendien ontvang je vaak korting bij accomodaties als je er een aantal weken verblijft. Behalve dat het goedkoper is, heb je dan ook meer tijd om een omgeving echt te verkennen. Langer blijven betekent ook dat je niet meer zoveel je koffer in en uit moet pakken en dat je jezelf sneller thuisvoelt.

Kun je nog meer tips gebruiken? Metro scheef eerder over alles dat je moet weten als je een tijd in het buitenland wilt werken.

Australiërs mogen na 1,5 jaar weer naar het buitenland: ‘Tijd om Australiërs hun leven terug te geven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het leven als een digitale nomade: iedere dag op reis. Dit zijn de do’s and don’ts
Sluiten