Erik Jonk
Erik Jonk Reizen 25 okt 2021

Laatste kans! Maand lang gratis met de trein door Europa reizen

Wil je maximaal profiteren van een actie waarbij je dertig dagen gratis met de trein Europa kunt doorkruisen? Dan moet je snel in actie komen, want je hebt tot dinsdag 12.00 uur om je aan te melden.

Je moet dan wel tussen de 18 en 20 jaar jong zijn trouwens. Europese jongeren, geboren tussen 1 juli 2001 en 31 december 2003 kunnen een gratis treinpas aanvragen waarmee ze door heel Europa kunnen treinen. 2022 is namelijk het Jaar voor de Jeugd.

60.000 jongeren gratis met de trein

Metro schreef er eerder deze maand al over, maar hier dus de reminder voor een mooie kans.

De pas waarvoor je je kunt aanmelden werd in 2018 al ingevoerd door de Europese Commissie. De actie werd echter even stopgezet door de coronapandemie. In totaal komen zo’n 60.000 jongeren in aanmerking voor zo’n pas, maar die komen niet allemaal uit Nederland.

Jongeren hadden sinds 12 oktober de tijd om de treinpas aan te vragen. Ze mogen hier tussen maart 2022 en februari 2023 voor een periode van maximaal dertig dagen mee reizen.

Wat moet je doen?

De uitverkoren deelnemers, die bij aanmelding vragen over de EU moeten beantwoorden, kunnen vanaf maart gratis gebruik maken van de trein en zo ‘hun horizon verbreden en andere Europeanen ontmoeten’, aldus de Europese commissie.

Het zogeheten DiscoverEU-programma staat open voor EU-burgers. „De afgelopen achttien maanden hebben onze jongeren in een ware geest van solidariteit waardevolle tijd en bepalende momenten opgeofferd”, zegt vicevoorzitter Margaritis Schinas van de commissie. Daarmee verwijst de Griekse politicus naar de lockdowns en andere beperkingen tijdens de pandemie.

Schinas: „Daarom ben ik zo blij dat we meer treinpassen dan ooit kunnen aanbieden.” Hij belooft nog meer initiatieven voor het Jaar voor de Jeugd dat de commissie heeft uitgeroepen.

Belangstellenden kunnen zich zowel solo als in een groep met nog maximaal vier anderen aanmelden. In verband met de pandemie is de vertrekdatum voor een reis met de treinpas volgend jaar tot het laatste moment te wijzigen. De pas is populair, bleek in 2018. Voor – toen – 69.000 plekken meldden meer dan 300.000 jongeren zich aan. Ruim 2300 Nederlandse jongeren kregen toen een pas voor de gratis trein toebedeeld.

Wil je nog kans maken? Meld je via deze website dan aan.

Het leven als een digitale nomade: iedere dag op reis. Dit zijn de do’s and don’ts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Laatste kans! Maand lang gratis met de trein door Europa reizen
Sluiten