Judith Tielemans
Judith Tielemans Reizen 24 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Van Portugese tegeltjes tot aan kioskterrassen: dit zijn de leukste highlights van Lissabon

Roep oude trammetjes, schilderachtige straten, gezellige terrassen en je komt uit op Lissabon. De Portugese hoofdstad is een geliefde bestemming voor zowel toeristen als digitale nomaden, die hier speciaal naar toe reizen voor de gezellige sfeer. Maar wat zijn nou de leukste highlights voor een bliksembezoek aan Lissabon? Metro somt ze voor je op.

Hieronder een aantal tips voor jouw citytrip naar Lissabon.

Bestel een pastel de nata bij een kioskcafé

Een van de leukste dingen aan Lissabon zijn de kioskterrasjes, die in iedere wijk opduiken. Rond de middag gaan de zogeheten ‘quiosques’ open en kun je genieten van een verkoelend drankje in de zon. Je vind ze vaak in een park, op een plein of langs de rivier. De kiosken vormen een echte ontmoetingsplek voor locals en de sfeer is hier altijd top. Hier vind je ook veel Portugese lekkernijen voor een klein prijsje, zoals de bekende pastel de natas.

Alzulejo, ook uit Holland

Tegeltjes, tegeltjes en nog meer tegeltjes: de ‘alzulejo’ domineren het Portugese straatbeeld. In het voormalige klooster van Madresfield Deus is een schat aan tegeltjes te bewonderen. Van Hollandse ambacht tot aan bijzondere exemplaren van duizenden jaren oud: het Museo Azulejo heeft ze allemaal in huis. Ook de extravagante kerk en de binnentuin in het klooster zijn de moeite waard om doorheen te lopen. En een leuk extraatje: het is gratis voor jou als Nederlander.

Bezoek een botanische tuin in Lissabon

Op zoek naar rust in de drukte van de stad? Breng een bezoekje aan Jardim Botânico in de hippe wijk Príncipe Real. Hier kun je voor een klein prijsje (3 euro) de mooiste planten zien, die normaal gesproken alleen groeien in Japan, Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland. Een heerlijke plek om te wandelen, te loeren naar de indrukwekkende schilderijen van kunststudenten of om te lezen op een bankje.

Tip: maak een uitstapje naar Sintra

Op 30 kilometer van Lissabon vind je het oude stadje Sintra, dat regelrecht uit een sprookjesboek lijkt te komen. Via een botanische tuin kom je in een heuvelachtig gebied, die jou meeneemt langs één van de vele paleizen, kastel en forten. Zelf heb ik het beroemde Penapaleis bezocht: een felgekleurd paleis gedateerd uit de 19e eeuw. Het kost tien euro om naar binnen te komen, inclusief een ticket voor het extravagante interieur van de oude bewoners. De architectuur is super bijzonder door de samensmelting van diverse bouwstijlen en het uitzicht stelt ook zeker niet teleur.

Struinen door het historische Alfama

Alfama is een karakteristieke wijk, die je niet mag overslaan bij een bezoek aan Lissabon. Deze historische plek kent veel kleine pleinen en smalle straatjes, waar de was aan de lijn hangt en de huizen van kleur verschillen. Het is een beetje toeristisch, maar blijft een goede tip om doorheen te struinen, dankzij de goede sfeer en gezellige cafeetjes. Onderweg kom je ook langs veel mooie uitzichtpunten over de stad, zoals Miradouro das Portas Do Sol of bij Miradouro da Santa Luzia.

Een goede dosis vitamine D in het najaar: tips in de Portugese kustplaats Costa da Caparica

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Van Portugese tegeltjes tot aan kioskterrassen: dit zijn de leukste highlights van Lissabon
Sluiten