Esther van Dijk
Esther van Dijk Reizen 28 okt 2021

Kies voor een onvergetelijk avontuur: de 4 mooiste bestemmingen in de woestijn

De hitte overdag en de extreme kou ‘s nachts maken een woestijn niet de meest voor de hand liggende optie als vakantiebestemming. Toch is een woestijnreis een onvergetelijke ervaring vol avontuur. Veel mensen die op reis zijn geweest in de woestijn, kunnen namelijk niet anders dan ernaar terugkeren.

Tijdens een woestijnreis maak je bijzondere herinneringen, bijvoorbeeld een wandeltocht op een dromedaris of kameel met spectaculair uitzicht, gezellige avonden bij het vuur samen met je medereizigers en de prachtige sterrenhemel waar je ‘s nachts uren naar kunt kijken. In dit artikel lees je de vier mooiste woestijnbestemmingen ter wereld.

Jordanië: Wadi Rum

Eén van de mooiste woestijnbestemming ter wereld is de Wadi Rum-woestijn in Jordanië. Jordanië behoort tot het continent Azië en ligt centraal in het Midden-Oosten. Het land stroomt over van geschiedenis en culturele bezienswaardigheden, zoals Amman, Petra en de Dode Zee. Woestijn Wadi Rum is in tegenstelling tot vele andere woestijnen veel meer dan alleen een zandwoestijn. De woestijn heeft namelijk een ruig landschap en heeft niet voor niets de bijbaan ‘The Valley of the Moon’. In de woestijn kom je fascinerende rotstekeningen, inscripties en ruïnes tegen die gemaakt zijn door de oude bewoners, de Nebateërs.

Namibië

De oudste en tevens één van de droogste woestijnen ter wereld: de Namibië-woestijn. In deze woestijn valt per jaar gemiddeld 2mm tot 85mm regen per jaar. Om deze cijfers in verhouding te zetten: de gemiddelde regenval in Nederland is 873mm per jaar. De woestijn ligt aan de linkerzijde van het continent Afrika, in (de naam zegt het al) Namibië. De doodse stilte van het zand met de altijd voortdurende wind maakt dat de Namibië-woestijn aanvoelt als een pure oerkracht van ongekende schoonheid.

De meest bekende bezienswaardigheid van de woestijn is de Sossusvallei. Deze vallei bestaat uit de hoogste duinen ter wereld, die kunnen soms wel 300 meter hoog zijn. De duinen hebben een bijzondere rode kleur die ze danken aan de hoge concentratie ijzer in het zand. Vooral bij zonsondergang en zonsopgang is het een magisch spektakel.

Chili: Atacama Woestijn

De Atacama woestijn in Chili is officieel dé droogste woestijn ter wereld. Het regende er de afgelopen 100 jaar welgeteld één keer. De woestijn ligt in het noorden van Chili en is erg uniek. Het onaardse landschap komt mede door de grote vulkanen en de hoogste geiser ter wereld. De woestijn wordt hierdoor lokaal ‘Valle de la Luna’ genoemd oftewel ‘De Maanvallei’. In de Atacama woestijn zijn er plekken waar geen leven is vastgesteld. Geen bacteriën, helemaal niks. Zelfs de Noord- en Zuidpool hebben meer leven.

Het gebied is eenvoudig te bezoeken en er worden talloze excursies aangeboden. Een bezoek aan de grootste vulkaan (Ojos del Salando), een geoglief en de heetwaterbronnen (Puritama Hotsprings) kunnen zeker niet ontbreken wanneer je naar de Atacama woestijn gaat.

Saoedi-Arabië: Rub al-Kali

Eén van de grootste woestijnen ter wereld is de Rub al-Kali woestijn, ook wel ‘Het lege Kwartier’ genoemd. De woestijn is ongeveer zo groot als Frankrijk en ligt in het zuiden van Saoedi-Arabië, en rond de grenzen van Oman en Jemen. De duinen van de woestijn verplaatsen ongeveer 10 meter per jaar. Met een gids kun je diep de woestijn in om daar het echte ‘woestijnleven’ te ervaren. Een bezoek aan het legendarische oude koninkrijk Ubar is zeker de moeite waard. Ubar is een UNESCO-werelderfgoedplaats en is volgens de mythe opgeslokt door de woestijn. Het zonk letterlijk zonder sporen na te laten. De verlaten stad wordt hierdoor het legendarische Atlantis van Zand genoemd.

Blijf je liever in Europa, maar ben je toch op zoek naar een intercontinentaal gevoel? Lees hier 7 bestemmingen die intercontinentaal voelen, maar gewoon in Europa zijn.

Metro-panel: ‘Het is zorgwekkend dat we maandenlang moeten wachten op een nieuwe tablet, fiets of luidsprekers’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kies voor een onvergetelijk avontuur: de 4 mooiste bestemmingen in de woestijn
Sluiten