Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Reizen 9 sep 2021

De 8 mooiste monumenten om te bezoeken tijdens Open Monumentendag

Aankomend weekend is het weer zover: op 11 en 12 september openen de mooiste monumenten van ons land gratis hun deuren voor het publiek tijdens Open Monumentendag. Van eeuwenoude kastelen tot adembenemende landgoederen: er is veel te zien en te doen.

Daarom hebben wij onze favorieten alvast op een rij gezet. Deze bekende en minder bekende monumenten zijn zéker een bezoekje waard.

1. Landgoed Bosch en Vaart

Waan je in een Engelse kostuumfilm op dit prachtige landgoed met historische villa uit 1881, traditionele Engelse landschapstuin, koetshuis, kas en vijver. De kleurrijke tuin staat vol bloemen en planten en is een heerlijke plek om rustig rond te dwalen. Het landgoed ligt in gemeente Vries in de provincie Drenthe en is open voor bezoekers tussen 11.00 en 17.00 uur.

Adres: Groningerstraat 32, Vries, Groningen
Meer informatie

2. Wandeling over Limburgse heuvels

Tijdens een wandeling op de Sint-Pietersberg in Maastricht is genoeg te zien. Met name de mergelgroeve, die je kunt bekijken vanaf het uitkijkplatform, is een prachtig verschijnsel. Maar tijdens de Open Monumentendagen krijg je ook de kans om een uniek kijkje te nemen bij de bijzondere woningen die op de heuvel staan. Onderweg vertellen gidsen je het bijzondere verhaal.

Adres: Luikerweg 80, Maastricht
Meer informatie

3. Kasteel Nijenrode

Eigenlijk zijn alle kastelen die je kunt bezoeken tijdens Open Monumentendagen een bezoekje waard, maar Kasteel Nijenrode behoort tot een van de grootste. Het bosrijke landgoed is bijna 60 hectare groot en het kasteel, dat tegenwoordig als universiteit fungeert, werd al in 1260 gebouwd. Wandel aankomend weekend door het Koetshuis, de Oude Eetzaal, de Vestibule, de Ridderzaal en de rozentuin.

Adres: Straatweg 25, Breukelen
Meer informatie

4. Toren beklimmen van de Onze Lieve Vrouwe Kerk

De zestig meter hoge toren van de Grote Kerk van Breda, ook wel de Onze Lieve Vrouwe Kerk genoemd, heeft een adembenemend uitzicht over de stad. Beklim de 300 treden onder leiding van de Klokkenluidersgilde en hoor onderweg het verhaal over de kerk en toren.

Adres: Kerkplein 2, Breda
Meer informatie

5. Landgoed Oude Buisse Heide

Niemand minder dan Vincent van Gogh haalde zijn inspiratie uit het magische landschap van Oude Buisse Heide. Op het landgoed staan monumentale landhuisjes en boerderijen, eeuwenoude bomen, akkers en theekoepels. En bij deze Open Monumentendag kun je een kijkje nemen in Het Atelier. Dit gebouw werd in 1918 ontworpen als zomerverblijf voor kunstenaarspaar Richard en Henriette Roland Holst. Het stel vond er rust, maar ontving er ook veel vrienden, waaronder bekende kunstenaars en politici.

Adres: Roosendaalsebaan 15, Achtmaal
Meer informatie

6. Weeshuys in Breda

Dit weeshuis werd in 1602 gesticht voor protestantse weeskinderen. Protestantse kinderen kwamen namelijk vaak bij katholieke gezinnen terecht, en dat was natuurlijk niet de bedoeling. Het pand heeft rijkversierde interieurs met decoratieve plafonds, goudleren behang en indrukwekkende wandschilderingen.

Adres: Kloosterplein 6, Breda
Meer informatie

7. Het Markiezenhof

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom is het oudste en grootste stadspaleis van Nederland. In de 15e eeuw woonden hier de rijke heren en markiezen, nu is het te bezoeken als museum. Het heeft vele galerijen, zalen, kamers, tuinen, torens en binnenplaatsen om je ogen bij uit te kijken.

Adres: Steenbergsestraat 8, Bergen op Zoom
Meer informatie

8. Hortus Botanicus Leiden

De Hortus Botanicus werd in de 16e eeuw aangelegd voor de studenten geneeskunde aan de Universiteit Leiden, zodat zij altijd toegang hadden tot geneeskrachtige kruiden en planten. De enige voorwaarde was dat deze tuin toegankelijk moest zijn voor het publiek. Dat is het vandaag de dag nog steeds: je kunt de drukke stad ontvluchten en hier tot rust komen tussen de eeuwenoude bomen, tropische planten en exotische kassen.

Adres: Rapenburg 73, Leiden
Meer informatie

Maar er is natuurlijk nog veel meer te zien en te doen tijdens Open Monumentendag 2021. Bekijk hier de lijst met alle monumenten en activiteiten.

Tips: dit zijn de 5 mooiste fietsroutes van Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
De 8 mooiste monumenten om te bezoeken tijdens Open Monumentendag
Sluiten