Erik Jonk
Erik Jonk Reizen 29 jun 2021

Gratis coronatest voor iedereen die wil gaan reizen (ook bij terugkeer)

Alle Nederlanders die willen reizen, kunnen vanaf morgen een afspraak maken voor een gratis coronatest. Het gaat om toeristen die nog niet volledig gevaccineerd zijn. Het kabinet doet een dringende oproep om bij terugkeer een zelftest te doen. Moet je die kopen? Nee, die valt binnenkort bij wijze van spreken op de mat. Je krijgt hem in elk geval, maar Hugo de Jonge weet nog niet precies hoe.

Een negatieve uitslag van de coronatest kan als bewijs gedownload worden in de CoronaCheck-app. Je kunt dan zonder zorgen op reis. Er zijn twee testen mogelijk, een PCR-test of antigeen-test, de zogeheten sneltest. Welke test iemand nodig heeft hangt af van het land van bestemming. Ook maakt het uit met welk vervoermiddel je reist.

Gratis coronatest tot eind augustus

Iedereen die vanuit Nederland naar het buitenland reist kan zich na de afspraak vanaf donderdag tot en met 31 augustus gratis laten testen.

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge roept iedereen dringend op zich ook te laten testen op het coronavirus na terugkeer van vakantie. Om dat te stimuleren wil het demissionaire kabinet eenmalig zelftesten huis aan huis gaan verspreiden. Voordat zij naar hun werk of school gaan, moeten mensen zich vooral laten testen, zei hij vandaag na het coronaoverleg van het kabinet.

Jongeren vormen volgens De Jonge de grootste risicogroep. Zij kunnen zich bij de GGD’en laten testen. „Voor jongeren leggen we de rode loper uit, ga naar de GGD als je terugkomt van vakantie, laat je testen.” Anderen kunnen een zelftest afnemen voordat ze teruggaan naar kantoor na hun vakantie. De minister maakte vorige week al bekend dat hij eenmalig zelftesten beschikbaar wil stellen, maar dat nog niet duidelijk is hoe de verspreiding georganiseerd zal worden. Dat wordt nog uitgezocht, aldus De Jonge.

‘Coronatest na vakantie in Nederland kan geen kwaad’

De oproep is in principe bedoeld voor mensen die in het buitenland zijn geweest. Maar het kan ook geen kwaad als mensen hun vakantie in Nederland hebben doorgebracht, meldt een woordvoerster van De Jonges departement. Het gaat ook om mensen die al zijn gevaccineerd of corona hebben gehad. Ook zij kunnen het virus overbrengen, maar in hoeverre dat het geval is, is nog niet precies duidelijk. Zelftesten zijn ook te koop in veel winkels. Ze kosten een paar euro per stuk.

Mensen die terugkeren uit een zeer hoog risicogebied moeten nog wel in quarantaine. Voor hen geldt een wettelijke quarantaineplicht van tien dagen of de helft daarvan als zij op de vijfde dag negatief worden getest op corona. Overtreding van deze isolatieregel wordt beboet met 339 euro.

Bugs Corona-Checkapp opgelost

Mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus en daarom maar één vaccinatie hebben gehad, kunnen nu ook een vaccinatiebewijs aanmaken in de CoronaCheck-app. Het technische probleem waardoor dat de afgelopen dagen niet mogelijk was is opgelost, meldt De Jonge.

„Daarmee zijn eigenlijk alle grote bugs in de app opgelost”, zegt De Jonge. Mensen melden zich af en toe nog wel met „kleine dingetjes” bij de helpdesk. Maar al met al werkt de app „behoorlijk vlekkeloos”, vindt de minister. Inmiddels hebben zo’n 2,5 miljoen mensen een QR-code aangemaakt waarmee zij kunnen aantonen dat zij beschermd zijn tegen het virus. „Dat is ongelofelijk veel.”

De Jonge gaat ervan uit dat de app straks ook werkt voor mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn en zich daarom moeten laten testen voordat zij bijvoorbeeld op vakantie gaan. Zij kunnen als gezegd vanaf morgen met een negatieve testuitslag een QR-code aanmaken in de CoronaCheck-app. De Jonge: „Dat zou gewoon echt goed moeten gaan.”

Wil je meer weten over reizen naar en het buitenland en wat daar allemaal aan vast zit? Klik dan hier.

Gezondheidsraad is er uit: Kinderen vanaf 12 jaar uitnodigen voor vaccinatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gratis coronatest voor iedereen die wil gaan reizen (ook bij terugkeer)
Sluiten