Redactie Metro
Redactie Metro Reizen 6 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Scheelt weer gedoe: vloeistoffen en elektronica mogen op Schiphol in tas blijven

Goed nieuws voor reizigers op Schiphol die geen zin hebben in ‘gedoe’ bij de controle. Verpakkingen met vloeistoffen, hun telefoon en andere elektronica kunnen gewoon blijven waar ze zitten.

Misschien herken je het wel: je staat in de rij bij de veiligheidscontrole en drinkt heel snel nog je waterflesje leeg. Ineens bedenk je dat je je lenzenvloeistof en je desinfecterende gel nog ergens in je tas hebt zitten, maar waar ook alweer? En waar liggen die plastic zakjes waar je het in moet doen? Zijn die er eigenlijk wel? Stress alom, en dan dan zit je nog niet eens in het vliegtuig. Maar er gloort wat licht aan het einde van de Schipholtunnel.

Passagiers Schiphol

Passagiers die via luchthaven Schiphol reizen hoeven bij de veiligheidscontrole namelijk niet meer hun vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen. De luchthaven is namelijk helemaal overgegaan op CT-scans om de bagage van reizigers te controleren. Het had wel wat voeten in aarde en heeft dan ook een aantal jaar geduurd voordat alles rond was.

CT-scans handbagage

De afgelopen jaren is volgens Schiphol hard gewerkt aan het vervangen van de röntgenapparaten. De eerste testen met de nieuwe scans dateren alweer uit 2015. Voor de zomer van dit jaar is de vernieuwde Vertrekhal 1 nu helemaal operationeel met 21 veiligheidspoorten voorzien van CT-scans. Met de scans kunnen veiligheidsmedewerkers de bagage die ze controleren op hun scherm in 3D te bekijken en zelfs tot 360 graden draaien.

Vloeistoffen in ruimbagage

Overigens blijft het advies aan reizigers om vloeistoffen en gels zoveel mogelijk in de ruimbagage te vervoeren. In de handbagage geldt nog altijd dat verpakkingen van maximaal 100 ml zijn toegestaan. Deze moeten worden vervoerd in een welbekend literzakje, dus die zul je nog wel voor vertrek moeten vinden. Verpakkingen groter dan 100 ml mogen alleen mee als ze bij de check goedgekeurd worden door de CT-scan en de beveiligingsmedewerker.

Optreden Tino Martin dreunt nog flink door op Twitter: ‘Hij had last van 14 Corona!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Scheelt weer gedoe: vloeistoffen en elektronica mogen op Schiphol in tas blijven
Sluiten