Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Reizen 12 apr 2021

Proefvakantie naar Rhodos gaat van start: één reiziger mag niet mee

Ein-de-lijk weer op vakantie, bijna 200 mensen mogen zich gelukkig prijzen. Zij gaan namelijk vandaag op proefvakantie, naar Rhodos. Behalve een van de ‘uitverkorenen’ dan. Die persoon testte positief op het coronavirus en mag dus niet mee. Iemand anders, die nu vast een gat in de lucht springt, neemt de plek in.

Alle overige ingelote reizigers, in totaal 189, testten wel negatief. Hen staat dus een lekkere vakantie te wachten, met hopelijk een beetje zon. Het vliegtuig vertrekt om 13.00 uur.

Er zitten wel een paar voorwaarden aan de vakantie, zo mogen de deelnemers het vakantieresort op het Griekse eiland niet verlaten. Ook zijn er, buiten de Nederlanders, geen andere gasten aanwezig. Als ze terug zijn, moeten ze in quarantaine, tijdens de vakantie vullen ze enquêtes in en twee wetenschappers analyseren hun gedrag. De reizigers betalen zelf hun verblijf, de tests komen voor rekening van Sunweb. In totaal kost de vakantie 399 euro.

‘Schat aan informatie’

Nederland is het eerste land met zo’n proefvakantie, en dus zijn de ogen in binnen- en buitenland gericht op de vakantiegangers. De all-inclusive vakantie moet volgens de directeur van reisorganisatie Sunweb, Mattijs ten Brink, „een schat aan informatie” opleveren voor de reisbranche over hoe we binnenkort weer veilig vakantie kunnen vieren in coronatijd.

Beppie Brander (56) en haar dochter Celina Brander (20), vanmiddag klaar voor vertrek bij de incheckbalie van Transavia op Schiphol, hebben zin in hun vakantie. Ze werden niet zomaar uitgekozen om mee te gaan, daar hebben ze flink wat moeite voor gedaan. Zo logden ze met maar liefst vier computers in om zich aan te melden, overduidelijk met succes.

Celina loopt online stage en gaat overdag aan het werk vanuit het resort. „Met een cocktailtje en eten erbij, en daarna lekker relaxen.” Volgens Beppie zal de vakantie wel anders zijn dan normaal. „Normaal huren we een auto en verkennen we het land, nu wordt het meer een relaxvakantie.”

De pilotvakantie moet volgens de directeurs van Transavia en Sunweb informatie geven over hoe we coronaveilig vakantie kunnen vieren aankomende zomer. „Wij willen weten hoe we onze communicatie en acties kunnen verbeteren om de reis zo veilig en voor de toeristen zo prettig mogelijk te maken”, legt De Nooijer uit.

Proefvakantie naar Rhodos

Voor de proefvakantie naar het (hopelijk zonnige) eiland waren 25.000 aanmeldingen en die kwamen zo goed als allemaal tegelijk. De site kon het dan ook even niet aan. Dat je niet van het resort af mag was voor sommigen een no-go, maar andere mensen vinden het juist wel lekker. Geen stress over welk uitje te kiezen – de boottocht of toch weer de jeepsafari – en ook geen angst om de weg kwijt te raken en in je steenkolen-Grieks, of -Engels, de weg moeten vragen aan een local.

De weersverwachting van de komende week op Rhodos.

Als je niet een van de gelukkigen bent, maar wel héél graag op vakantie wilt, heb je geluk. Er komen namelijk nog meer proefreizen aan, maar dan voor auto-, cruise-, trein- en/of busvakanties. Voor deze vliegvakantie naar Rhodos had de overheid een aantal voorwaarden opgesteld, dus de kans bestaat dat die ook bij de overige proefvakanties van toepassing zijn.

Je moet tussen de 18 en 70 jaar zijn, en niet tot een risicogroep behoren. Wil je geselecteerd worden, dan doe je er goed aan het inschrijfformulier zo snel mogelijk in te vullen. Bij de Rhodos-proefvakantie kregen sommige mensen het formulier echter niet direct te zien, dus selecteerde een onafhankelijke notaris uiteindelijk de kleine groep reizigers.

Het negatieve reisadvies van de overheid loopt tot 15 mei. Reisorganisaties hopen daarna weer vakanties te kunnen verzorgen.

Zaak Haagse steker uren vertraagd: zijn vervoer stond bij verkeerde gevangenis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Proefvakantie naar Rhodos gaat van start: één reiziger mag niet mee
Sluiten