Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Reizen 6 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

D-reizen gaat kopje onder: wat betekent dat voor jou?

Al flink lange tijd geen buitenlandse vakanties, dus zitten reisbureaus in zwaar weer. Zo ook D-reizen, dat vandaag failliet is verklaard. Er komt al te lang weinig tot geen geld binnen, en het voucherfonds laat te lang op zich wachten.

Topman Jan Henne De Dijn hoopt op een doorstart. „Zodat het bedrijf, in ieder geval deels, nog door kan en de werkgelegenheid kan worden behouden.” Hij nam de onderneming samen met zijn zakenpartner in december nog over van het Duitse reisconcern RT/Raiffeisen Touristik Group. „Wij zien zoveel potentie in D-rt dat we, helemaal met de komst van de voucherbank, deze stap met veel vertrouwen zetten”, zei Henne De Dijn toen. D-rt groep is het bedrijf achter D-reizen.

Geld van reizigers

Door corona zijn veel reizen geannuleerd. Mensen die reizen hadden geboekt, of al aanbetalingen hadden gedaan, willen logischerwijs hun geld terug. Juist daarom zouden reisorganisaties TUI en D-reizen vandaag tegenover elkaar staan in de rechtbank.

TUI wil namelijk dat D-reizen over de brug komt met de aanbetalingen van klanten. Die klanten kunnen dan weer bij TUI aankloppen als ze een voucher willen. Maar D-reizen weigert het geld te geven, ze hadden er namelijk al zelf vouchers voor uitgegeven. Volgens D-reizen worden die verkregen vouchers gedekt door het voucherfonds, maar TUI had daar twijfels bij. Het kort geding hierover gaat nu niet door.

D-reizen vreesde faillissement al

Er vond eerder al een kort geding plaats, waarbij D-reizen betrokken was. Toen lag de reisorganisatie in de clinch met de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Tijdens die zaak gaf de rechter aan dat het niet waarschijnlijk is dat de reisagent in dit soort gevallen een beroep op het voucherfonds zou kunnen doen. D-reizen organiseert niet zelf reizen, maar fungeert als bemiddelaar en zou er daarom nauwelijks voor in aanmerking komen.

Eind maart zei D-reizen al dat ze faillissement vreesden als de vouchers allemaal terug betaald zouden moeten worden zonder steun van het voucherfonds. Volgens Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) worden de vooruitbetaalde reisgelden van klanten gewoon terugbetaald als er geboekt is met een SGR-garantie. Momenteel wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een doorstart van D-reizen.

Voucherfonds

Reisorganisaties kunnen vanaf uiterlijk morgen een lening aanvragen bij het voucherfonds, meldt SGR. Vrijdag werd de Tweede Kamer ingelicht over goedkeuring van de Europese Commissie voor het voucherfonds. Het garantiefonds had al van verschillende reisorganisaties beoordeeld of ze in aanmerking komen om gebruik te maken van deze steun.

Als je geboekt hebt bij of via D-reizen met een SGR-garantie, krijg je of je geld terug of een voucher.

Aanmeldingen voor proefvakantie Rhodos kwamen met duizenden tegelijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
D-reizen gaat kopje onder: wat betekent dat voor jou?
Sluiten