Redactie Metro
Redactie Metro Reizen 3 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Aantal reizigers nationale luchthavens met 98 procent gedaald

Door de uitbraak van het coronavirus is het in april ongekend rustig geweest op de vijf nationale luchthavens. Een understatement nog. Op Schiphol waren er vorig jaar april ruim 6 miljoen reizigers, dit jaar nog geen 130.000.

Vliegtuigen vervoerden 134.000 passagiers, 98 procent minder dan in april 2019. Het vrachtvervoer daalde minder scherp. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de nieuwste cijfers.

Maatregelen

Het aantal vluchten nam sinds maart sterk af, omdat landen beperkende maatregelen voor de luchtvaart afkondigden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De vliegtuigen die wel vlogen, vervoerden ook nog eens minder passagiers. Zo reisden afgelopen april slechts 126.000 passagiers over Schiphol, tegen 6,1 miljoen een jaar eerder. Het aantal reizigers dat over Eindhoven vloog, daalde van 606.000 naar bijna 8000. De luchthavens bij Rotterdam, Maastricht en Groningen vervoerden helemaal geen passagiers meer.

Reizigers binnen Europa

Ruim de helft van de passagiers vloog naar een bestemming binnen Europa. De Verenigde Staten bleef de belangrijkste bestemming buiten Europa, al was het passagiersaantal een fractie van wat het een jaar eerder was. De Amerikaanse president Trump kondigde in maart een inreisverbod af voor Europeanen. Amerikanen konden nog wel terugvliegen naar hun thuisland.

Reizigers naar Caribisch gebied

Waar in maart 2019 nog 43,4 duizend passagiers van en naar de eilanden van Caribisch Nederland vlogen, waren dat in maart van dit jaar 25,4 duizend passagiers, een daling van 41 procent. In april 2020 vlogen minder dan 300 passagiers van en naar Caribisch Nederland.

Vrachtvervoer

Het effect van de coronamaatregelen op het vrachtvervoer is minder sterk. Het vrachtvervoer door de lucht vindt in Nederland voor ongeveer 90 procent plaats via Amsterdam Schiphol Airport en voor het overige deel via Maastricht Aachen Airport. Werd in april 2019 nog in totaal 138 duizend ton goederen door de lucht vervoerd, een jaar later was dit 103 duizend ton. De grootste daling vond plaats op Schiphol, van 126,7 duizend ton naar 93,3 duizend ton: 26,4 procent minder. Het vrachtvervoer op Maastricht daalde van 11,2 duizend ton naar 10,2 duizend ton: dit is 9,5 procent minder.

Het vervoer van goederen door de lucht gebeurt niet alleen via specifieke vrachtvluchten. Goederen worden ook vaak met passagiersvluchten vervoerd. In vergelijking met april 2019 is er op de vrachtvluchten in april van dit jaar 19 procent meer vracht vervoerd; het vrachtvervoer op passagiersvluchten daalde met 84 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aantal reizigers nationale luchthavens met 98 procent gedaald
Sluiten