Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 15 mei 2020

Hoe is het nu op ‘s werelds meest afgelegen bewoonde eiland?

Je kunt er nu natuurlijk niet naartoe, maar ook zonder een pandemie is dit vulkanische stipje in de Atlantische Oceaan schier onbereikbaar. Tristan de Cunha is ‘s werelds meest afgelegen bewoonde eiland. Hoe is het daar in tijden van corona?

Op zo’n 2000 kilometer ten westen van Kaapstad ligt de archipel Tristan da Cunha, waarvan het gelijknamige eiland als enige bewoond is. Negen keer per jaar kun je het meeste afgelegen bewoonde eiland op aarde bezoeken met een vissersboot. Dan kun je er wekenlang vogels en walvissen spotten en als je héél ervaren bent, kun je er ook surfen. Daar is het ook wel mee gezegd wat betreft toerisme.

‘s Werelds meest afgelegen eiland in tijden van corona

De laatste jaren stopt er ook drie keer per jaar een cruiseschip, waardoor de ‘populatie’ dan tijdelijk meer dan vertienvoudigd wordt. Maar de eilandraad heeft op maandag 9 maart besloten deze schepen voorlopig niet meer toe te laten.

(Afbeelding: Google Maps)

Begin maart werd ‘s werelds meest afgelegen bewoonde eiland getroffen door een griepepidemie, vermoedelijk overgekomen van de laatste boot die het eiland bezocht. Hierdoor was het kleinschalige zorgstelsel van Tristan de Cunha al overbelast. Denk er maar niet aan wat er gebeurt als de bevolking wordt getroffen door het coronavirus. „We nemen de pandemie hier erg serieus”, aldus de overheid in een statement op de overheidswebsite. „Op het eiland woont een onevenredig groot aantal ouderen, onder wie veel mensen een onderliggende luchtaandoening hebben, waardoor ze tot de risicogroep behoren.”

Het leven op Tristan de Cunha

Volgens de laatste cijfers leven er zo’n 260 mensen op Tristan de Cunha en die wonen allemaal in Edinburgh-of-the-Seven-Seas. Deze plaats ligt aan de noordkant, het enige gedeelte van het eiland dat enigszins vlak is. De bewoners vormen een hechte gemeenschap die bestaat uit negen families met de familienamen Glass, Swain, Green, Rogers, Hagan, Collins, Squibb, Repetto en Lavarello. Mocht je hier woonplannen hebben, dan moet je van iedere volwassene op het eiland toestemming hebben.

Edinburgh-of-the-Seven-Seas (Afbeelding: WikiMedia)

De gezinnen op ‘s werelds meest afgelegen bewoonde eiland bezitten een gelijke hoeveelheid land. Hetzelfde geldt voor het vee, in de vorm van twee runderen en zeven schapen per gezin. De inkomsten zijn voor iedere volwassene gelijk. Er is één politieagent als ordehandhaver, maar deze vervult ook andere taken op het eiland. De inwoners leven voor een groot deel zelfvoorzienend. Op de graslanden heeft het vee alle ruimte om te grazen en op de akkervelden worden groenten en aardappelen verbouwd. Ook is er voldoende vis.

Zorg

Medicijnen moeten natuurlijk wel van het vaste land komen. Die komen een paar keer per jaar mee via een vissersboot vanuit Zuid-Afrika, samen met post, boodschappen en eventuele bezoekers. Dat het zorgstelsel waarschijnlijk niet tegen het coronavirus bestand is, bleek wel uit een longvirusinfectie in 2007 waardoor veel bewoners van Tristan de Cunha werden geveld. Dit haalde het nieuws, nadat een arts om hulp had gevraagd wegens een tekort aan medicijnen.

Het nieuwe ziekenhuis (Afbeelding: tristandc.com)

‘s Werelds meest afgelegen eiland heeft sinds 1942 een ziekenhuis. Op 9 juni 2017 werd het nieuw gebouwde en uitgebreide Camogli Healthcare Centre in gebruik genomen. Een paar lokale verpleegkundigen staan hier twee internationale artsen/doktoren bij. Het ziekenhuis bestaat uit een wachtruimte, een kamer voor spoedeisende hulp, spreekkamers, operatiekamer, röntgenkamer en kamers voor gebitsbehandeling. De uitrusting bestaat uit twee draagbare röntgenapparaten en een nood-trolley met een ECG-apparaat en defibrillator. Goed geregeld voor zo’n kleine bevolking, maar het coronavirus zou natuurlijk desastreus zijn. „Het verbod op inkomende reizigers geldt tot nader orde. Bemanningen van schepen in nood moeten van te voren contact opnemen met het eiland”, aldus de overheid.

Vogels, walvissen en een extreem ruige zee

Tristan de Cunha is niet zo maar het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld. Met een extreem ruige zee, dito weersomstandigheden en een grotendeels 600 meter hoge rotskust is het vulkanische eiland schier onbereikbaar. Maar áls je er eenmaal bent, ervaar je een manier van leven zoals dat nergens anders ter wereld voorkomt. En je hebt dan wekenlang de tijd (tenzij je via een cruiseschip komt) om de meest bijzondere vogels, walvissen en andere dieren te spotten.

(afbeelding: WikiMedia / Michael Clarke)

Op het afgelegen eiland vind je belangrijke kolonies zeevogels, waarvan sommige alleen op Tristan de Cunha broeden. Rond het eiland zwemmen de meest uiteenlopende soorten walvissen en dolfijnen, waaronder orka’s en potvissen. Om dit allemaal te ervaren, moet je het ervoor over hebben om vijf tot acht dagen zonder comfort mee te reizen op een vissersboot. Of nog erger: meevaren op een cruiseschip. Maar laat de bewoners, mens en dier, voorlopig maar even met rust.

Lees hier meer over de geschiedenis van het eiland. Bekijk ook de documentaireserie van VPRO uit 1997.

Check ook: Wetenschappers onderzoeken of mensen corona-nepnieuws geloven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoe is het nu op ‘s werelds meest afgelegen bewoonde eiland?
Sluiten