Redactie Metro
Redactie Metro Reizen 28 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

Staatsbosbeheer gaat wildkamperen verbieden, ‘te veel overlast’

Staatsbosbeheer sluit met onmiddellijke ingang de zeventien plekken in ons land waar wildkamperen was toegestaan. Volgens de bos- en natuurbeheerder veroorzaken sommige gebruikers overlast.

Steeds vaker werd er vuur gebruikt, afval en toiletpapier achtergelaten, vernielingen aangebracht en langer en met meer mensen dan toegestaan overnacht. Toezicht en handhaving bleek door het grote oneigenlijke gebruik van de paalkampeerterreinen niet langer haalbaar, geeft Staatsbosbeheer als verklaring.

Wildkampeerterreinen hebben tientallen jaren bestaan

De wildkampeerplekken van Staatsbosbeheer heten ‘paalkampeerterreinen’, genoemd naar de paal in een bos of op een veld die aangeeft dat daar met maximaal drie tentjes gratis overnacht mag worden. De terreinen hebben geen voorzieningen.

Een foto van afval zoals plastic flesjes bij een uitgebrand kampvuur op gras.
Staatsbosbeheer gaat wildkamperen verbieden, omdat mensen te veel afval achterlaten en te veel bij elkaar zitten.

Kampeerders moeten zelf water meenemen en mogen alleen op een campingbrander iets koken. Trekkers mogen maximaal 72 uur op dezelfde plek blijven en moeten de natuur bij vertrek smetteloos achterlaten. De paalkampeerterreinen hebben volgens Staatsbosbeheer tientallen jaren bestaan.

Stichting Wild-Kamperen.nl baalt van het besluit van Staatsbosbeheer. „Het opdoeken van de locaties is een voorbarig besluit”, zegt Bas van der Voort, woordvoerder van de stichting. Volgens hem hóéft het niet zover te komen, omdat er genoeg mogelijkheden zijn om de overlast terug te dringen. „Door nu deze locaties direct te sluiten wordt geen recht gedaan aan de belangen van goedwillende recreanten”, vindt hij.

‘Erg vervelend’

„Het is erg vervelend voor recreanten die wel voor hun rust van de terreinen genoten, maar de overlast is te groot geworden”, geeft Staatsbosheer toe. Er blijven nog zo’n dertig wildkampeerplekken van andere beheerders in Nederland over. Je moet alleen wel even geduld hebben, want vanwege de coronamaatregelen zijn alle terreinen momenteel gesloten.

Kamperen in de achtertuin is uiteraard wel mogelijk. Daar maakten we eerder dit verhaal over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Staatsbosbeheer gaat wildkamperen verbieden, ‘te veel overlast’
Sluiten