Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Reizen 11 jan 2019 / 13:25 uur

Ga jij op detoxtrip, microvakantie of een werkreis?

Weet jij al hoe je dit jaar vakantie gaat vieren? Vruchtbaarheidsvakanties, stedentrips naar B-steden, micro-vakanties, surfsafari’s en werkvakanties worden steeds populairder. De komende jaren zullen we alleen maar meer gaan reizen. ,,We proberen het massatoerisme te ontwijken, gaan op reis voor zelfontplooiingen, werken aan ons lichamelijke of mentale gezondheid, of kiezen voor een bijzondere reis zoals een jodelvakantie, stilte-retraite of werkvakantie,” zegt reis trendwatcher Tessa aan de Stegge als we haar spreken op de Vakantiebeurs in Utrecht.

Nederlanders vinden vakanties nog steeds erg belangrijk. Reisorganisatie TUI deed onderzoek en 89% van de ondervraagden gaat dit jaar een vakantie boeken, 48% plant om vaker dan één keer te gaan.

Hoe vaak ga jij per jaar op vakantie? Foto: Pexels

Paradox van het reizen

In 2018 kwam aan het licht dat reizen vooral veel positieve effecten heeft voor onszelf. ,,We worden er gelukkig, het is een viering van het leven en een pleister op de wond van het leven,” vertelt Tessa. Maar het is inmiddels ook aardig goed binnengedrongen dat dat vele reizen bepaalde effecten heeft op de natuur, cultuur en het milieu. ,,Gelukkig is er een bepaalde groep mensen die bewuster gaat nadenken over hun voetafdruk op de aarde.”

Wil je iets doen aan de CO2-uitstoot? Ga dan eens op reis met de trein. Foto: Pexels

‘Fix-trips’ en zelfoptimalisatie

Wellness reizen zitten in de lift en mensen gaan vaker op reis om afstand te nemen van hun ‘problemen thuis’. Tessa legt uit dat mensen op reis gaan om aan hun mentale of fysieke gezondheid te werken. ,,Op sommige plekken worden er zelfs zogeheten ‘vruchtbaarheidsreizen’ georganiseerd, voor stellen die proberen zwanger te raken,” laat Tessa weten. Ben je overspannen? Dan kun je op yogareis, een stilteretraite in een klooster boeken of even tot jezelf komen op een berg in Marokko. Wil je afvallen? Wat dacht je van een bootcamp of detox-vakantie? Maarten van den Krimpen (28) deed twee jaar geleden een stilteretraite in een klooster in Thailand. ,,Ik mocht elf dagen niet praten en sliep op een betonnen bed met een houten kussen. We mochten geen afleiding hebben: geen boeken, geen films en geen muziek.” Waarom hij dat deed? ,,Het was het begin van mijn reis door Thailand. Het leek mij een bijzondere ervaring. Ik kan veel piekeren en wilde een totale rust ervaren.”

Wellness vakanties worden steeds populairder. Foto: Pexels

Workations & ‘Bleasure-trips’

Werken op vakantie? Jazeker. De ‘workation’ of ‘bleasure trip’ (business & pleasure) wordt de laatste jaren vaker geboekt. Want waarom zou je in Nederland blijven als je ook met je laptop vanaf een tropisch strand kunt werken? Het doel van zo’n werkvakantie is samenwerken, netwerken en inspireren in een andere cultuur en omgeving. Ondernemers en digitale Nomads Suzanne van Duijn en Chantal Schram werkte allebei al geregeld in het buitenland en hebben sinds kort hun eigen bedrijfje opgezet waarbij ze ‘werk-vakanties’ organiseren. ,,De grenzen tussen werk en vakantie vervagen. Mensen willen niet op vakantie om te werken, maar ze willen juist wat vakantie tijdens hun werk. Zo’n werk-vakantie is dan handig omdat je je kunt focussen op een project, maar tussendoor heb je tijd voor strand, cultuur en andere leuke dingen,” laat Suzanne ons weten vanaf haar werkadres in Thailand. Kitty Loduvica Payne (33) ging vorig jaar twee weken naar Californië om een boek te vertalen. ,,Waarom zou je moeilijk doen in koffietentjes als je ook ergens bovenop een berg of aan het zwembad kunt werken? Voor mij heeft het heel goed gewerkt, ik heb mijn vertaalopdracht afgerond en ben ook nog begonnen aan het schrijven van mijn eigen boek.”

Micro-vakantie en micro-adventures

Verre en lange reizen zijn nog altijd populair, maar ook een korte mini-vakantie is in opkomst. Om een beetje op te laden hoef je echt niet ver of lang weg te gaan, een micro-vakantie van een of twee nachten kan wonderen doen. Is een micro-vakantie niet gewoon hetzelfde als een weekendje weg? Ja, een beetje wel maar bij een micro-vakantie draait het vooral om tot rust komen en geen afleiding in de vorm van telefoon of sociale media. Naaste de micro-vakantie heb je ook de micro-adventure: een korte outdoor trip waarbij je een sportieve activiteit onderneemt of gaat wildkamperen. Kamperen in een tent of caravan blijft een trend, maar wil je het echt goed aanpakken? Kies dan voor een bijzondere accomodatie als een boomhutten, iglo of een chalet in de bergen.

De komende jaren slapen we vaker in bijzondere accomodaties. Foto: Pexels

‘B-steden’

Bij een stedentrip denk je al snel aan Parijs, Londen, Rome of Barcelona. Maar hoe zit het met steden die net iets minder populair zijn, oftewel de zogenaamde ‘B-steden’. Dit zijn steden die vaak in de populariteit lijstje ontbreken, maar alsnog ontzettend leuk zijn om te bezoeken. Tessa legt uit dat we een steeds grotere weerstand tegen overtoerisme en we laten ons soms een beetje gek maken door de highlights en bucketlist dingen. ,,Mensen gaan naar Rome om de Trevi fontein of het Colosseum te zien, maar als je geïnteresseerd bent in de Oudheid kun je ook naar heel veel andere Italiaanse steden. Verona heeft ook een heel mooi Colosseum. In Oost-Europa heb je ook heel veel mooie steden die vaak over het hoofd worden gezien, zoals Ljubljana de hoofdstad van Slovenië.”

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië. Foto: Colourbox

Zo hou je rekening met je voetafdruk op aarde

  • Reduceer je CO2: kies voor een directe vlucht of reis met de trein.

  • Probeer zoveel mogelijk lokaal te reizen. ,,Slaap bij mensen thuis en kies voor een lokale gids. Zo kun je met jouw vakantiegeld kleine lokale ondernemers steunen,” zegt trendwatcher Tessa.

  • In veel landen kun je geen water uit de kraan drinken, waardoor je genoodzaakt bent om vele plastic flesjes met water te kopen. ,,In veel landen heb je ook watervul punten. Met de Refill app kun je waterpunten vinden om je fles bij te vullen.

  • Pas dan op met het bezoeken van weeshuizen en opvanghuizen voor dieren. Denk goed na voor als je zoiets gaat doen als welpjes knuffelen, vaak worden de dieren niet zo goed behandeld. Wil je iets goed doen voor het vakantieland? Pak geen tas en help om het strand op te ruimen. Simpel en effectief.

We gaan steeds vaker op vakantie naar verre bestemmingen zoals Panama of Puerto Rico. Foto: Panama, Lisa Vermeij

Top 10 beste bestemmingen in 2019 namens The New York Times

1. Puerto Rico

2. Hampi, India

3. Santa Barbara, Californië

4. Panama

5. München, Duitsland

6. Eilat, Israël

7. Setouchi Islands, Japan

8. Aalborg, Denemarken

9. De Azoren, Portugal

10. Ontario Ice Caves, Canada

Leuk weetje: Ook onze eigen Waddeneilanden zijn door de Amerikaanse krant verkozen als beste reisbestemming in 2019. The New York Times heeft de ‘Frisian Island’ op plek dertig gezet. De West-Friese waddeneilanden delen deze plaats met de Duitse en Deense eilanden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Ga jij op detoxtrip, microvakantie of een werkreis?
Sluiten