Maartje Hensen
Maartje Hensen Reizen 18 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

9 tips voor een gezonde relatie op reis

Op Instagram krijgen we vaak te horen dat onze relatie #couplegoals is en velen vragen zich af hoe het kan dat we het zo leuk hebben samen. We zijn inmiddels 411 dagen op reis en zijn al die tijd 24/7 samen geweest. Onze relatie is alleen maar sterker geworden, maar dat betekent niet dat het altijd gezellig was. Met hoogte- en dieptepunten hebben wij ontdekt wat “het geheim” is van een gezonde relatie op reis. Spoiler alert: het is geen geheim en het is niet altijd makkelijk.

Voordat je weggaat

Het is altijd goed om samen een doel te hebben en een toekomstvisie. Voordat we op reis gingen was simpelweg “de reis” ons doel. We werkten ongelofelijk veel om met zoveel mogelijk geld op reis te gaan. In onze spaarobsessie gaven we onze relatie niet helemaal de aandacht die deze nodig had…

Tip #1 Verwachting bespreken

Zorg dat je de reis ook inhoudelijk doorspreekt en vertel allebei hoe je het voor je ziet. Tijdens onze eerste maand hebben wij een aantal woordenwisselingen gehad over het feit dat ik wilde bloggen en Roxanne die puur wilde genieten – het liefst zonder technologie. We hadden er nooit bij stilgestaan, dat we beide een andere manier van reizen voor ogen hadden!

Tip #2 Bespreek het budget

De meeste relaties sneuvelen tijdens vakanties of reizen door geldzaken. Toen we aan onze reis begonnen, vond ik het tijd om te genieten van ons spaargeld, terwijl Roxanne ongelofelijk krenterig was. Het idee hierachter was geweldig: we konden dan langer wegblijven. En hebben we geen strak budget, maar hebben we wel een bepaald uitgavenpatroon ontwikkeld.

Tijdens de reis

Natuurlijk is het belangrijk om een gezonde relatie te hebben als je weggaat. Een reis komt een slechte relatie niet ten goede. Een reis maakt of kraakt een relatie. Als je thuis geen goed team bent, dan ben je dat op reis al helemaal niet.

Tip #3 Accepteer, respecteer & steun elkaar

Dit is het allerbelangrijkste voor een gezonde relatie. Tijdens het reizen moet je een team zijn en elkaars sterke en zwakke punten kennen. Iedereen heeft irritante gewoontes: so what? Bespreek het, maar probeer het niet te veranderen. Leer ermee omgaan. Ik ben bijvoorbeeld heel slecht in praktische organisatie. Roxanne is hierin weer een held, dus die pakt de tassen in, boekt vluchten en houdt mij aan mijn deadlines. Dat geeft mij de ruimte om te schrijven, video’s te maken en foto’s te bewerken.

Tip #4 Compromissen sluiten

In een relatie is het geven en nemen. Je kunt in een relatie niet egoïstisch zijn, want je bent niet alleen. Ik ben bijvoorbeeld gek op koffie, maar met ons budget is het niet handig om vier cappuccino’s te drinken in een goede koffietent. Het compromis dat we hebben gesloten: ik mag één “lekkere” koffie per dag en als ik meer wil is het oploskoffie.

Tip #5 Geef elkaar de ruimte

Wij hebben tijdens onze reis nog nooit iets apart van elkaar gedaan, maar we geven elkaar wel de ruimte om te doen wat we willen/nodig hebben. Als ik bijvoorbeeld op de computer werk, doet Roxanne de boodschappen. Ik mag dan weer uitslapen als Roxanne vroeg opstaat om alles op Instagram bij te werken.

Tip #6 Leer omgaan met stress

Stress hoort bij reizen, punt. Je mist wel eens een bus, trein of vliegtuig. Soms kan je je hotel niet vinden, word je beroofd of er gebeurt iets anders onverwachts. Op zulke momenten kan het wel eens gebeuren dat je in paniekmodus schiet en het afreageert op de ander. Juist in zo’n situatie is het belangrijk je hoofd koel te houden – of een van beide – en het op te lossen.

Tip #7 Let op je energie

Reizen is vermoeiend en soms eet je niet genoeg en slaat de chagrijnigheid toe. Voorkom dit zoveel mogelijk! En wanneer het niet te voorkomen is: wees geduldig met elkaar en verzin een oplossing. Wij doen middagdutjes in parken en hebben bijna altijd een snackje in onze tas zitten.

Tip #8 Wees romantisch

Zorg voor speciale momenten tijdens je reis. Wij kunnen al genieten van samen een film kijken of een spelletje spelen. Maar een keertje extra speciaal uit eten, een picknick op het strand, of een andere romantische verrassing is extra bijzonder en houdt de romantiek levend!

Tip #9 Heb plezier!

Wij kunnen gelukkig heel veel lachen met elkaar. Het is heerlijk om in een ander land ongegeneerd over iedereen te kunnen praten, onderonsjes te hebben en ook van “verrassingen” de lol in te zien. Sta ook stil bij alle gave dingen die je al samen hebt gedaan en wees dankbaar!

Over de Reismeisjes

Als jonge – net afgestudeerde – twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor ‘nu’ te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto’s te maken. Een jaar lang hebben we door Azië gereisd en nu is het tijd voor het volgende avontuur: het continent Amerika. In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen en de beste plekken om te bezoeken. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.