Maartje Hensen
Maartje Hensen Reizen 7 mrt 2018

Voor op de bucket list: lampionnenfestival in Taiwan

Honderden wensballonnen verlichten de donkere lucht. Binnen een paar seconden vliegen ze over ons heen. Op elke lampion staat een wens geschreven voor het nieuwe jaar. Zo vliegen er honderden wensen over ons heen die zich door de wind laten meevoeren. Het Pingxi lampionnenfestival in Taiwan is er eentje voor op de bucket list: het is een fantastisch spektakel!

Het Pingxi lampionnenfestival is onderdeel van een groter lichtfestival, gevierd door heel Taiwan. Het feesthart bevindt zich elk jaar in een andere provincie en dit jaar is het de beurt aan provincie Chiayi. Het festival vindt plaats ter afsluiting van de Chinese nieuwjaarsviering. Met lichtjes vieren ze het voorjaar en het lichter worden van de dagen. De viering duurt een week lang, waarbij er verlichte beelden tentoongesteld worden.

Het grote lichtkunstwerk te midden van het festivalterrein zet een hond centraal, omdat 2018 het jaar van de hond is. De kleinere beelden eromheen vertellen verhalen over historische figuren, dieren, of sluiten aan bij het thema van het jaar. Het lichtfestival is ook wel een overdracht van traditionele volksverhalen, vormgegeven in kunstwerken van licht.

Het Pingxi lampionnenfestival is maar een klein onderdeel van het grote lichtfestival in Taiwan, maar in onze ogen het meest spectaculaire. Het festival, waarbij honderden wensballonnen de lucht in worden gelaten, vindt plaats op de eerste dag van het lichtfestival. Dit is op de vijftiende dag van het Chinese nieuwe jaar.

Net zoals het Yi Peng festival in Thailand, vindt het Pingxi lampionnenfestival plaats tijdens volle maan. Gek genoeg vindt de grootse viering niet plaats in het plaatsje Pingxi, maar in Shifen – een treinstation voor Pingxi. Er is een speciaal festivalterrein met podium en om een goed plekje te bemachtigen zijn wij er drie uur van tevoren. Op weg van het treinstation naar het festivalterrein zien we al veel mensen wensballonnen oplaten, er wordt muziek gemaakt en er wordt overal eten verkocht.

Vanaf half zeven begint het echt magisch te worden: de ballonoplating gaat beginnen! Tussen half zeven en half negen zijn er acht rondes van ballonoplatingen. Het evenement is strak georganiseerd en het terrein wordt snel gevuld voor elke nieuwe ronde. Elke ronde heeft een eigen kleur wensballon. De kleuren staan voor geluk en welvaart (rood), liefde (roze), idealisme (paars), rijkdom (oranje), geluk op school (geel), gezondheid (wit), persoonlijke en professionele groei (groen) en wensvervulling (blauw).

We genieten twee uur lang van de wensballonnen die opstijgen en lachen om alle mislukkingen. Nog voor het opstijgen vat een groot aantal wensballonnen vlam. Het is een hele kunst om de lampion succesvol de lucht in te krijgen. De wensballon moet namelijk de goede temperatuur hebben om op te stijgen: heet, maar niet te heet. Ronde vier is een oprecht drama: de hele lading wensballonnen komt weer naar beneden vallen.

Sinds vorig jaar heeft Taiwan besloten dat er iets gedaan moet worden om de milieuvervuiling van de wensballonnen tegen te gaan. Normaliter verbranden de meeste lampionnen voordat ze landen of ontbinden op de grond door het natuurlijke materiaal. Maar voor de resten die niet ontbinden is er nu een recycle-programma van kracht. In de dagen na het festival gaat de lokale bevolking erop uit om de resten te verzamelen en verkopen het draadmodel van de wensballon weer door of hergebruiken het.

Mocht je na dit artikel zin hebben om ook naar het lampionnenfestival te gaan in Taiwan, maar wil je niet een jaar wachten? Er is ook een groots lampionnenfestival tijdens het medio herfstfestival. Deze valt dit jaar op 24 september!

Over de Reismeisjes

Als jonge – net afgestudeerde – twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor ‘nu’ te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto’s te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en zuidoost Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen en de beste plekken om te bezoeken. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Voor op de bucket list: lampionnenfestival in Taiwan
Sluiten