Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Reizen 17 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit moet je weten over St. Patricks Day

Waar Nederland oranje kleurt tijdens Koningsdag, kleurt Ierland groen tijdens de nationale feestdag St. Patrick’s Day. Op zaterdag 17 maart kleurt Ierland groen! Deze nationale Ierse feestdag wordt steeds populairder in de rest van Nederland. Wil je meer weten over St. Patrick’s Day? Lees dan even verder, want we hebben de leukste facts voor op je een rij gezet.

Saint Patrick

De nationale feestdag van Ierland is vernoemd naar Saint Patrick, de beschermheilige van het land. St. Patrick werd waarschijnlijk in de vierde eeuw geboren in Schotland. In zijn tienerjaren werd hij ontvoerd en als slaaf verkocht in Ierland. Na een paar jaren in gevangenschap, wist hij te ontsnappen en ging in de leer om priester te worden. In deze rol had hij de taak om het christendom verder te verspreiden in Ierland.

Eigenlijk geen groen maar blauw

Eigenlijk waren de originele kleuren van St. Patrick blauw, pas nadat hij nauw werd geassocieerd met de Ierse onafhankelijkheidsbeweging, werden de kleuren veranderd in groen. Dus als je echt deze man wilt herinneren dan draag je ook een stukje blauw

Viering in de VS

In Amerika wonen veel Ieren en zij vieren deze dag dan ook groots. Enkele van de grootste en eerste optochten vonden plaats in New York. In 1762 gingen in de Big Apple naar verluidt 250.000 mensen de straat op om te vieren.

De oorsprong van het klavertje

Het klavertje vier is het symbool van Ierland. Het was oorspronkelijk een hulpmiddel dat St. Patrick mensen gebruikte om het concept van de Heilige Drie-eenheid te onderwijzen, waarbij elk blaadje verschillende aspecten van de heilige geest vertegenwoordigde.

Originele naam

In de tijd van Patrick was het erg normaal voor een priester om zijn naam te veranderen op het moment dat ze worden ingewijd. Voordat St. Patrick een priester werd, heette hij eigenlijk Maewyn Succat. Als Maewyn dus geen priester was geworden, dan hadden we zaterdag 17 maart Maewyns dag kunnen vieren!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.