Maartje Hensen
Maartje Hensen Reizen 14 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Valentijnsdag in een zee van rode lotusbloemen

Als je nou echt een keer een romantische Valentijns verrassing wil organiseren, dan hoort daar een vliegticket naar Thailand bij. Wij hebben namelijk het meest romantische uitje ter wereld gevonden: een boottochtje op het Rode lotusmeer in Noord-Thailand.

Lotusbloemen

Van december tot en met februari kun je op het zoetwatermeer Nong Han Kumphawapi varen door een zee van rode lotusbloemen. Alhoewel rood… het is eerder roze te noemen.

Het is een adembenemend gezicht om de lotussen open te zien klappen met zonsopkomst en je in een sprookje te wanen. “De Indische waterlelies” van de Efteling is er niks bij. Naast lotusbloemen zijn er ook een aantal eilandjes te bewonderen waar Boeddhabeelden, pagodes en andere heiligdommen te vinden zijn.

Geen toeristen

Weinig Westerse toeristen bezoeken deze unieke plek, een verbazingwekkend idee: Nederlanders zitten normaal overal. Het meer wordt veelal door Thaise toeristen bezocht, maar het is geen drukte te noemen. Wij varen het meer op met maar vijf andere bootjes, waarbij er hoogstens twee toeristen in de boot zitten. Dat het zo rustig is zou kunnen komen omdat het nier op de gewoonlijke Thailand-route ligt, maar het is een omweg zeker waard.

Het zou ook kunnen liggen aan de relatief korte periode om dit spektakel te aanschouwen. Enkel van december tot mid-februari bloeien de lotussen. Dit maakt het de perfecte attractie voor bijzondere feestdagen. Een roze kerst klinkt beter dan de grauwe in Nederland! Maar natuurlijk is Valentijnsdag de beste tijd om het meer te bezoeken. Niet alleen om het roze, maar waar de bloem symbool voor staat!

Gooi die rozen maar weg

Lotusbloemen hebben in elke cultuur een symbolische betekenis. Laten we de belangrijkste even op een rijtje zetten, en uitleggen waarom het een perfectere bloem is voor Valentijnsdag. Gooi die bos rozen dus maar weg!

Oude Egyptenaren geloofden dat de lotus een wedergeboorte symboliseert. Dus als je relatie weer een frisse start kan gebruiken: symboliseer het met een lotusbloem!

In het Boeddhisme wordt een lotusbloem aan zuiverheid en verlichting gekoppeld. Een lotus is puur en trouw. Het lotuseffect is de zelf-zuivering van de bloem. Alhoewel de bloem groeit in moerassige wateren, er blijft nooit water en modder aan de bloem plakken: het zuivert zichzelf doordat de bladeren viezigheid afstoten. Een lotus is dus een perfect symbool voor de relatie die modder weet af te stoten en de zuiverheid weet te houden!

In het Hindoeïsme staat de bloem voor welvaart, vrede, eeuwigheid, schoonheid en vruchtbaarheid. Dus staat er op Valentijnsdag een aanzoek op de planning: verwerk een lotus in het plan!

Chinezen geloven ze dat de lotusbloem de vrouwelijkheid in alle dingen representeert, samen met vrede, volmaaktheid en lieflijkheid van de geest. Dit past bij de mythologie van de Grieken en Romeinen, waarbij de lotus bij Afrodite (of Venus), de godin van de liefde en vruchtbaarheid hoort. De perfect ode aan je vriendin of vrouw!

De rode lotusbloem in het specifiek wordt geassocieerd met liefde en hartstocht, maar ook met groei, trouw en vriendschap. Kortom: boek dat vliegticket naar Thailand alvast voor volgend jaar! En verruil je boeket met rozen dit jaar om voor een mooie lotusbloem.

Over de Reismeisjes

Als jonge – net afgestudeerde – twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor ‘nu’ te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto’s te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en zuidoost Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen en de beste plekken om te bezoeken. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.