Maartje Hensen
Maartje Hensen Reizen 21 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Chinees nieuwjaar in Vietnam

Goede voornemens voor het nieuwe jaar niet kunnen naleven? Geen probleem, want volgens de maankalender begint het nieuwe jaar deze week pas echt! Afgelopen week vierde heel Azië het “Chinese” nieuwjaar. Het is dus niet alleen maar Chinees, en wij vierde de jaarwisseling dan ook in Vietnam, waar het Tet wordt genoemd.

Het is een viering van het nieuwe jaar, een viering van het voorjaar en de viering van een nieuwe maan. Tet is het grootste feest in Vietnam en mensen nemen er niet alleen oudejaarsdag en nieuwjaarsdag voor: de viering duurt soms wel tien dagen lang!

Ter voorbereiding van Tet maken alle Vietnamezen hun huizen schoon. Schoonmaken tijdens de viering van het nieuwe jaar is taboe, omdat je daarmee het geluk ook wegveegt uit je huis. Verering van voorouders is ook een groot onderdeel van oud & nieuw, omdat familie centraal staat. Graven van familieleden worden schoongemaakt en er wordt van alles ritueel verbrand ter zuivering, maar ook ter verering van voorouders.

Huizen worden versiert met allerlei verschillende bloemen en er worden overal fruitschalen neergezet. Deze symboliseren vruchtbaarheid en worden neergezet in de hoop dat het komende jaar vruchtbaar wordt voor de familie. Ook wordt er “lucky money” geschonken, alles om zoveel mogelijk geluk te krijgen in het nieuwe jaar.

Tet is een familiefeest en wordt in besloten kringen gevierd. Vooraf wordt er dagenlang gekookt. Ze hebben een speciaal nieuwjaarsgerecht: Bahn Chung, kleefrijst taart met bonen of varkensvlees. Dit wordt een dag lang gestoomd en daarna ofwel geofferd aan voorouders of opgegeten met het nieuwe jaar.

De jaarwisseling zelf wordt gevierd met een boel feestelijkheden, waaronder vuurwerk. Er wordt zoveel mogelijk lawaai gemaakt en overal zie je Lan-beelden (de kruising tussen leeuw en draak): alles om slechte geesten te verjagen.

Het is voor de Vietnamezen belangrijk om zo zuiver mogelijk het nieuwe jaar in te gaan en zoveel mogelijk geluk te ontvangen. Na de jaarwisseling geloven ze dan ook dat de eerste persoon die je huis binnenstapt de toon zet voor jouw nieuwe jaar. Het is dus het beste om een succesvol persoon met een goede moraal uit te nodigen om als eerste binnen te stappen in je huis. Uit voorzorg dat er misschien iemand met een minder zuivere geest als eerste binnenstapt, gaan huiseigenaren vaak vlak voor nieuwjaar de deur uit en stappen daarna zelf als eerste binnen.

Het brengt ook goed geluk om je winkel te openen in het nieuwe jaar en traditie is dat je eerste klant ook meteen wat koopt. Veel winkels sluiten dus officieel voor oud & nieuw en heropenen in het nieuwe jaar. Soms zijn de winkels en restaurants gesloten voor een hele week, wat als toerist soms lastig kan zijn!

Op de eerste dag van het nieuwe jaar staat het gezin centraal, de tweede dag vrienden en de derde dag leraren. Vietnamezen bezoeken tijdens Tet ook veel tempels, doneren veel en laten hun toekomst voorspellen. Kortom: een groots feest! Als toerist ontzettend leuk om een keer mee te maken, maar hou wel rekening met hogere prijzen, overvolle bussen en gesloten winkels/restaurants voor soms wel een hele week. Maar een gave ervaring is het zeker!

Over de Reismeisjes

Als jonge – net afgestudeerde – twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor ‘nu’ te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto’s te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en zuidoost Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen en de beste plekken om te bezoeken. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.