Maartje Hensen
Maartje Hensen Reizen 2 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Oud & Nieuw in Bangkok met zelfgemaakte oliebollen

Het zit er weer op. De jaarwisseling! Het was weer een bijzondere. We vierden het namelijk voor het eerst van ons leven in Azië. En in Azië vieren ze het natuurlijk eigenlijk helemaal niet nu. Maar het zou Azië niet zijn als er geen feesten worden georganiseerd speciaal voor toeristen. Samen met vier vrienden zoeken wij uit waar het leukste feestje is in Bangkok. En helemaal leuk: we maken oliebollen! Zonder mix, helemaal echt. Of nou ja, echt…

In Thailand vieren ze het Westerse nieuwjaar vooral voor de toeristen. De viering van het Thaise nieuwjaar, Songkran is namelijk pas op 13 april. Dan is het feest. Wel drie dagen lang. Vol symbolische tradities van tempels bezoeken en offers tot aan grootse watergevechten. Leuk om in april voor terug te komen!

Het westerse nieuwjaar is echter een goed excuus voor een feestje en wanneer wij bij Asiatique aankomen, wemelt het van de lokale- en toeristen bevolking. Het is echt heel druk. We hadden gelezen dat deze plek langs de rivier de perfecte locatie was om te genieten van live-muziek en vuurwerk. We horen wel muziek, maar live is het niet en als de klok twaalf slaat horen we wel vuurwerk, maar blijkt het spektakel zich af te spelen achter de grote boom waar we naast staan. Gelukkig nieuwjaar!

Het nieuwe jaar wordt nog slechter wanneer we bij het afrekenen van ons biertje door de restaurant eigenaar van de trap worden geduwd. Er was spontaan een ‘special price’ die ze ons vergeten waren te vertellen en die we weigerden te betalen.

Maar goed, elk nadeel heb z’n voordeel: het jaar kan nu alleen nog maar beter worden!

Gelukkig hadden we een succesvollere oudjaarsavond! Aanvankelijk hadden we het idee oliebollen te maken met een oliebollenmix, maar die hadden we niet. Gelukkig blijkt het helemaal geen ramp om het zonder mix te maken. In een expat-supermarkt vinden we bijna alle ingrediënten: gist, melk, eieren, kaneel, boter, vanille, suiker, zout, bloem, rozijnen en bier. Het recept is voor 45 oliebollen, maar je misselijk eten hoort erbij toch?

Natuurlijk mislukt de hele eerste lading. De olie is te heet. Het beslag maken was overigens ook een kunst: we hebben geen garde of keukenmachine. Met een vork roeren we er lekker op los. De boter hadden we achteraf gezien toch beter even kunnen laten smelten in de magnetron. Nu hebben we klonters in het beslag.

Dan is het moment van waarheid aangebroken. We hebben een ‘test-team’ klaarstaan om de oliebollen te proeven. Onze vrienden Gretka (Slovaaks) & Nico (Duits), die een tijd in Maastricht hebben gewoond, en de Nederlandse Peggy & Lisa. Het eindoordeel? Ze zijn HEERLIJK! Op 1 januari hebben we nog een oliebollen-ontbijt, maar daarna zijn ze alle 36 OP! Misschien is het het gebrek aan vergelijkingsmateriaal, maar wij zijn trots. En een beetje misselijk. Maar dat hoort erbij.

Over de Reismeisjes

Als jonge – net afgestudeerde – twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor ‘nu’ te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto’s te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en zuidoost Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oud & Nieuw in Bangkok met zelfgemaakte oliebollen
Sluiten