Maartje Hensen
Maartje Hensen Reizen 17 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Ayutthaya in een dag: dit mag je niet missen

De voormalige hoofdstad van het Thaise rijk Siam is vandaag de dag een ruïnestad. 400 jaar lang was het een glansrijk imperium, maar toen de Birmezen het land binnenvielen in 1767, was het afgelopen. Ze plunderden en vernielden de stad en van de honderden tempels en paleizen bleven enkel resten over.

Gelukkig zijn de ruïnes onderhouden om als reiziger te kunnen bewonderen. Het leukst is om een fiets te huren (lekker Hollands) en het UNESCO Werelderfgoed te verkennen. Bekijk lange rijen Boeddhabeelden, een Boeddhahoofd in een boom, oude tempelmuren, ingegraveerde hoge torens of de vele stoepa’s die nog over zijn.

Maar wat zijn de hoogtepunten van deze stad? Er zijn tientallen tempels te vinden, welke richting je ook op gaat. Wij zochten voor je uit welke de moeite waard zijn en zijn makkelijk te bezoeken op een dag! Dit is onze top 6:

Wat Phra Mahathat

De allerbekendste tempel van Ayutthaya – ook wel het klooster van de grote relikwie – maar niet door de tempel zelf. Er bevindt zich een prachtig boeddhahoofd in een net zo mooie bodhiboom. Het is wel een beetje een ‘mona lisa’, het is figuurlijk groots, maar in het echt valt de grootte een beetje tegen.

Wat Lokayasutharam

Hier ligt een enorme liggende Boeddha, Phra Buddha Sai Yat, van wel 40 meter lang en 8 meter hoog. Meestal omwikkeld in een oranje gewaad, met het gezicht richting het westen en tenen die allemaal even lang zijn!

Wat Yai Chai Mongkhon

Het „grootse klooster van de gunstige overwinning” bevindt zich zuidoostelijk van de stad Ayutthaya. De monniken die deze tempel bewoonden waren getraind in het voormalige Ceylon (Sri Lanka) en hield zich voornamelijk bezig met meditatie. De tempel is tegenwoordig voornamelijk bekend door de rij Boeddhabeelden, waarin as is verwerkt van overledenen.

Wat Phra Si Sanphet

Dit was de allerheiligste tempel binnen het terrein van het koninklijk paleis van Ayutthaya. Het was de mooiste tempel van de stad en werd uitsluitend bewoond door koninklijke familie, er woonden geen monniken. De tempel diende ook als model voor Wat Phra Kaeo in Bangkok. De drie stoepa’s die je kunt bezichtigen, zijn compleet gerestaureerd; de tempel was in de fik gezet en totaal vernield.

Wat Chaiwatthanaram

Ten westen van de stad is deze tempel te vinden. Hij ligt aan een rivier en het mooiste overzicht van de tempel is vanaf de overkant! De tempel is geheel symmetrisch gebouwd en is het mooiste tijdens zonsopkomst of -ondergang. In Nederland is deze tempel bekender geworden in 2007, door een uitzending van Wie is de Mol?

Wat Phu Khao Thong

Het ‘klooster van de gouden berg’ bevindt zich 2 kilometer ten noordwesten van de stad. Het is een prachtige (onlangs opnieuw geverfde) hagelwitte stoepa gebouwd in 1395 in opdracht van koning Ramesuan. Dit was onze favoriet, helemaal omdat er bijna niemand was!

Over de Reismeisjes

Als jonge – net afgestudeerde – twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor ‘nu’ te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto’s te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en Zuidoost-Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen en de beste plekken om te bezoeken. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ayutthaya in een dag: dit mag je niet missen
Sluiten