Maartje Hensen
Maartje Hensen Reizen 10 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Authentiek Cambodja: Battambang

Eerlijk is eerlijk, Cambodja is nou niet een heel gezellig land. Hoe kan het ook anders, met zo’n gruwelijke recente geschiedenis. Over het algemeen vonden we de mensen niet zo vriendelijk als de Thaise buren en het eten was ook niet zo rijk van smaak. Maar we laten ons niet tegenhouden en vinden een parel van Cambodja: Battambang.

Natuurlijk waren we verliefd op Angkor Wat, maar Battambang verrast ons onverwachts. De mensen zijn ineens een stuk aardiger (lees: geen opdringerige verkopers) en we vinden een viertal interessante bezienswaardigheden. Rondom Battambang dan, dus huren we weer een scootertje en sjezen er een dag op los!

De bamboetrein

Stipt op nummer één staat de bamboetrein. Helaas was er een groot deel afgezet voor onderhoud, maar dat mocht de pret niet drukken! Het ritje van normaal gesproken 15 minuten heen- en weer was ingekort tot 5 minuten in totaal, maar we mochten wel een tweede keer gratis! Het is op zichzelf al een hilarische attractie wat enkel in leven wordt gehouden voor toeristen. Op een soort bamboe-plank race je over een oude treinrails. Het is maar een richting, dus als er tegenliggers zijn moet het wagentje met de minste mensen afstappen en de ‘trein’ van de rails getild worden. Het is vooral heel erg grappig om te doen!

Phnom Sampeau

Naast moordvelden door heel Cambodja, vind je in Battambang de moord grotten. Kippenvel gegarandeerd. Tijdens een bezoek aan het land kom je echter niet onder de hartverscheurende geschiedenis uit. Het is schrikwekkend kort geleden dat er mensen werden vermoord tijdens het bewind van de Rode Khmer. In Battambang werden mensen levend de grotten in gegooid en overleden direct of stierven een hongerdood. Tegenwoordig leidt er een trap naar beneden, waar de schedels te bezichtigen zijn en een man je een armbandje verkoopt. Een aparte sfeer hangt er zeker.

Vleermuis grotten

Vanaf dezelfde berg waar de moord grotten zich bevinden, is er bij zonsondergang een natuurlijk spektakel te bewonderen. Er vliegen dagelijks duizenden, misschien zelfs miljoenen, vleermuizen tegelijkertijd de grot uit. Ze vormen een stroom die in de richting van het dorp vliegt. Dit uitvliegen duurt tot wel 40 minuten! Ze gaan op jacht naar eten en keren pas terug rond drie uur ’s nachts. Het is een fantastisch beeld om te zien.

Wat Ek Phnom

Je waant je in de tempelstad Angkor Wat als je Wat Ek Phnom bezoekt. De weg vanaf Battambang loopt kronkelend langs de rivier en kleine dorpjes en is al een hoogtepunt op zich. Dan doemt er een grootse boeddha up en vindt je de vervallen tempel. Het is er veel rustiger dan bij Angkor en je kan dan ook optimaal genieten van je bezoek!

Over de Reismeisjes

Als jonge – net afgestudeerde – twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor ‘nu’ te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto’s te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en zuidoost Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Authentiek Cambodja: Battambang
Sluiten