Daisy Heyer
Daisy Heyer | LinkedIn Reizen 24 sep 2017 / 12:05 uur

Thanks mam: wanderlust genetisch bepaald

Kun je met wanderlust (de drang om te reizen) geboren worden? Het is een vraag die veel mensen zichzelf waarschijnlijk stellen als ze voor de zoveelste keer in een hotelkamer ergens in een wereldstad zitten en dolgelukkig zijn.

Het antwoord: men denkt van wél. De drang om te reizen komt volgens onderzoek voort uit het ‘wanderlust-gen’, beter bekend als DRD4-7R. DRD4 heeft invloed op je dopamine-aanmaak en heeft daarmee weer effect op je motivatie en gedrag. De versie met 7R komt volgens wetenschappers bij 20 procent van de mensen voor en vertoont een link met een gevoel van rusteloosheid en nieuwsgierigheid.

Deze vorm van rusteloosheid zorgt er volgens wetenschappers voor dat mensen die dit gen hebben meer risico nemen. Dat kan dus zomaar betekenen dat het ontdekken van nieuwe of ander soort plekken op deze wereld bij jou in het bloed zit.

Dopamine

Even terug naar die aanmaak van dopamine: dat is een bekend stofje in je brein, dat regelmatig wordt aangeduid als een stofje waar je blij van wordt. Dat is niet helemaal juist, want het stofje zorgt er ook voor dat we worden aangespoord om nieuwe dingen te ontdekken, ook al vinden we het soms wellicht een beetje eng. In wezen schreeuwt het stofje ‘Dit is nieuw, doe het! Ik wil meer!’ Bioloog Dawn Maslar, van de Kaplan Universiteit, heeft een studie gedaan die volgens haar overtuigend aangeeft dat er een relatie is tussen dit gen en het aantal stempels dat men in hun paspoort heeft.

Die reisverslaving, daar kun je volgens Maslar dus eigenlijk helemaal niets aan doen. De aanmaak van dopamine wanneer je een nieuwe plek op de wereld ontdekt werkt namelijk verslavend. En dus wil je nog meer van de wereld zien om hetzelfde gevoel te ervaren. ,,En het blijkt dat mensen die veel reizen over het algemeen ook meer dopamine aanmaken”, legt ze uit op cntraveler.com.

Voorouders

Uit het onderzoek van Maslar blijkt ook dat het wanderlust-gen in grotere mate voorkomt in Zuid- en Noord-Amerika. Best logisch, want volgens de onderzoekers zijn dit de regio’s waar reizen in het verleden onwijs werd aangemoedigd. Het zijn culturen die ver afwijken van Afrika, waar in theorie de mens vandaan komt, en die dus vatbaar zijn voor het wanderlust-gen. In het verleden zijn hun voorouders namelijk ook niet vies geweest van een potje reizen.

Kortom: je wilt constant op vakantie? Daar kun je niets aan doen. Dus als je ouders weer eens zeuren over de hoeveelheid geld die jij in vakanties stopt, kun je hen gewoon de schuld geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Thanks mam: wanderlust genetisch bepaald
Sluiten