Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Reizen 7 jul 2017

Laat je betoveren door Kefalonia

Prachtige natuur, fantastische stranden, pittoreske dorpjes en verrukkelijke wijn. Kefalonia, het grootste Griekse eiland in de Ionische Zee, heeft het allemaal. Verslaggever Marieke van der Voort beleefde er twee topweken en deelt haar avonturen graag.

Lassi

De tuin van taverna Kamaroules Stamatelatos in Lassi. / Marieke van der Voort
De tuin van taverna Kamaroules Stamatelatos in Lassi. / Marieke van der Voort

Lassi is een prima uitvalsbasis voor een vakantie op Kefalonia. De badplaats telt meerdere gezellige eettentjes, maar is vooral bekend vanwege de fantastische stranden. Makris Gialos is voor zonaanbidders een must. Voor 8 euro huur je de gezelligste hawaïparasols met luxe strandbedden. En terwijl je ligt te zonnen, voorzien de beach boys je van de heerlijkste cocktails. Wil je meer privacy en vind je een stevige klim van een paar minuten geen probleem? Dan is het prachtige Gradakiastrand een aanrader. Bezoek dan ook zeker taverna Kamaroules Stamatelatos, het restaurant met het mooiste uitzicht van heel Lassi. Als je hier niet tot rust komt, lukt het nergens.

De bekende vuurtoren die je tijdens een wandeltocht van Lassi naar Argostoli tegenkomt. / Colourbox
De bekende vuurtoren die je tijdens een wandeltocht van Lassi naar Argostoli tegenkomt. / Colourbox

Vanuit Lassi kun je een mooie wandeltocht maken naar Argostoli, de hoofdstad van Kefalonia. Je passeert onder meer de bekende vuurtoren (fraai bij zonsondergang!), hebt een fantastisch uitzicht over de zee en wandelt door een prachtig bos. Voor de route langs de kust (‘fanari road’) moet je wel zo’n anderhalf uur uittrekken. Heb je minder tijd of geen zin om lang te lopen? Een taxi van Lassi naar Argostoli kost tussen de 6 en 8 euro.

Argostoli

Een dikkopschildpad in de haven van Argostoli. / Marieke van der Voort
Een dikkopschildpad in de haven van Argostoli. / Marieke van der Voort

Tussen 10.00 en 12.00 uur kun je dagelijks je ogen uitkijken in de haven van Argostoli. Het wemelt er dan namelijk van de dikkopschildpadden, oftewel Caretta caretta. Ze komen af op de restjes die de vissers tijdens het schoonmaken van de vis in het water gooien. Vooral kinderen krijgen niet genoeg van de dieren die vlak langs de kade zwemmen. Na het schildpaddenspektakel is een wandeling over de loopbrug, naar de andere kant van de baai, de moeite waard. Ook kun je voor een paar euro met de veerboot naar Lixouri, na Argostoli de grootste stad van het eiland, bijvoorbeeld voor een lunch op het gezellige grote plein.

Fiskardo

Fiskardo is een schilderachtig vissersdorpje. / Marieke van der Voort
Fiskardo is een schilderachtig vissersdorpje. / Marieke van der Voort

Een bezoek aan het schilderachtige vissersplaatsje Fiskardo mag niet ontbreken als je naar Kefalonia gaat. Het dorp met de kleurrijke huisjes, helemaal in het noorden van het eiland, is autovrij. Als je door de smalle straatjes slentert of neerploft op een van de vele terrasjes aan het water, begrijp je waarom het volgens velen de mooiste plek van Kefalonia is. Fiskardo is bovendien een van de weinige plaatsen die nauwelijks is aangetast door de aardbevingen in 1953. Veel rijke mensen wonen in Fiskardo en beroemdheden als Madonna, Tom Cruise en Steven Spielberg hebben de plaats bezocht.

Assos

Assos. / Marieke van der Voort
Assos. / Marieke van der Voort

Makkelijk te bereiken is Assos niet, met een afdaling via talloze haarspeldbochten. Maar als je er eenmaal bent, is de beloning groot. Laat je verwonderen door de schoonheid van het pittoreske dorp met de Venetiaanse huizen, de prachtige baaien en het mooie strandje met de turquoise zee onder de bomen. Het Venetiaanse kasteel uit de 16e eeuw is ook de moeite waard.

Myrtos beach

Myrtos beach vanaf het panoramapunt. / Marieke van der Voort
Myrtos beach vanaf het panoramapunt. / Marieke van der Voort

Iets ten zuiden van Assos vind je het beroemdste strand van Kefalonia: Myrtos beach. Tussen steile kliffen ligt het parelwitte strand met de betoverende blauwe zee. Vooral van bovenaf, bij het panoramapunt, kun je waanzinnige foto’s nemen. Net als bij Assos daal je via de ene na de andere haarspeldbocht af om het strand te bereiken.

Drogarati-grot

Verslaggever Marieke van der Voort in de Drogarati-grot.
Verslaggever Marieke van der Voort in de Drogarati-grot.

De Drogarati-grot vormt een mooie afwisseling tijdens een vakantie vol zon, zee en strand. De grot bevindt zich op 3 kilometer van de stad Sami. De druipsteengrot, volgens geologen 150 miljoen jaar oud, ligt op 95 meter diepte en je gaat 120 treden af om naar binnen te gaan. De akoestiek is zo goed dat er zelfs concerten zijn gehouden. De beroemde operazangeres Maria Callas heeft er ook opgetreden.

Melissani

Het meer van Melissani. / Colourbox
Het meer van Melissani. / Colourbox

Ook het meer van Melissani ligt dicht bij Sami. Vanuit een roeibootje kun je het ondergrondse meer in de grot bewonderen. De bovenkant van de grot is deels ingestort, wat voor een prachtige lichtinval zorgt. Vanwege de kleur van het water hoor je veel ‘oehs’ en ‘ahs’. Tussen 12.00 en 15.00 uur is de kans op een sprookjesachtig kleurenspel het grootst.

Uitstapje Zakynthos

De Blauwe grotten van Zakynthos. / Marieke van der Voort
De Blauwe grotten van Zakynthos. / Marieke van der Voort

Vanuit Kefalonia kun je meerdere cruises maken. De Zantecruise, die naar het eiland Zakynthos gaat, is een aanrader. Je vaart onder meer naar de Blauwe grotten, waar je vooral door de kleuren in het water uren naar kunt kijken. Ook doe je Navagio beach aan, eveneens bekend als Shipwreck beach. Het indrukwekkende strand met het oude smokkelaarsschip, de steile rotswanden en het onwaarschijnlijk mooie water is alleen per boot bereikbaar. Houd wel rekening met grote drukte: in het voorseizoen meert het ene na het andere bootje al aan voor een stop.

Navagio beach, eveneens bekend als Shipwreck beach. / Colourbox
Navagio beach, eveneens bekend als Shipwreck beach. / Colourbox

Tip: ga voor de cruise die vanaf Skala vertrekt. Dan kun je bij terugkomst nog even heerlijk nagenieten op een van de lange stranden die het dorp rijk is of neerploffen bij een van de vele gezellige eettentjes.

Wijn

Robola, dé witte wijn van Kefalonia. / Marieke van der Voort
Robola, dé witte wijn van Kefalonia. / Marieke van der Voort

Robola is dé witte wijn van Kefalonia. Hij is iets duurder dan de huiswijn, maar dat proef je ook! Als hij bevalt, is het wellicht leuk om voor een proeverij te gaan bij een van de wijnhuizen op het eiland. De wijnmakers vertellen vaak vol trots over hun passie, terwijl jij lekker geniet met een hapje en een drankje.

Smullen

Als je van vlees houdt, is de Kefalonische meat pie een aanrader. / Marieke van der Voort
Als je van vlees houdt, is de Kefalonische meat pie een aanrader. / Marieke van der Voort

De Kefalonische meat pie is misschien wel de beroemdste specialiteit van het eiland en zeker eentje om later nog eens thuis uit te proberen. Het is een soort hartige taart, gevuld met vlees en rijst. Je krijgt hem in Griekenland onder meer met geitenvlees, varkensvlees en rund, maar kunt eindeloos variëren. In veel restaurants is-ie zowel ’s middags als ’s avonds te bestellen. Ben je meer een viseter? Kefalonia staat ook bekend om de lekkere zeebaars en dorade.Wil je tijdens je vakantie nog meer stranden zien? Dan zijn Xi (rood zand) en Petani beach (ook wel klein Myrtos genoemd), op het schiereiland Paliki, goede opties. Verder is het leuk om een kijkje te nemen bij Lourdas, in Lourdata.

Een moeder en dochter maken een strandwandeling op Xi beach. / Colourbox
Een moeder en dochter maken een strandwandeling op Xi beach. / Colourbox

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Laat je betoveren door Kefalonia
Sluiten