Redactie Metro
Redactie Metro Reizen 20 jun 2017

Millennial wil de wereld zien ondanks geldproblemen

Ondanks steeds hoger oplopende schulden, een vrij duur dagelijks leven en het gebrek aan een goede baan, wil de millennial maar één ding: de wereld rondreizen. Het liefst worden zij daarvoor betaald, maar dat lijkt slechts weggelegd voor the lucky few.

Dat iemand als hij of zij later groot is digital nomad wil worden, zul je niet in je vriendenboekjes van vroeger terugvinden. Toch lijkt de wereld rondreizen en daar geld mee verdienen hét droomberoep van millennials te zijn. En het blijft niet alleen bij dromen: duizenden mensen over de hele wereld verdienen hun geld door te bloggen of vloggen over hun reizen. De Russische Murad Osmann wist meer dan 4.6 miljoen volgers te verzamelen met de welbekende foto’s waarop hij de hand van Natalia Zakharova – nu zijn vrouw – vasthoudt op exotische locaties. Of neem Kate McCulley, beter bekend als @adventurouskate, die gevolgd wordt door duizenden mensen die net zoals zij willen zijn. Maar niet iedereen heeft de luxe om een week naar Bali af te reizen om deel te nemen aan een yoga-retraite.

Slechts betaalde generatie ooit

Sterker nog, in een recent uitgekomen video van het satirische kanaal “College Humor” wordt gesteld dat reizen slechts is weggelegd voor mensen met een bovengemiddeld salaris. Helaas voor de millennials zijn zij volgens de statistieken de slechts betaalde generatie ooit. Uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research blijkt dat veel millennials nog bij hun ouders wonen omdat zij geen (goedbetaalde) baan kunnen vinden. Ook in Nederland wonen jongeren, mede dankzij de afschaffing van de studiefinanciering, langer thuis. Ander Amerikaans onderzoek wijst daarnaast uit dat studenten steeds dieper in de schulden komen te zitten.

Toch laten millennials zich daardoor niet tegen houden: zo goed en zo kwaad als het gaat reizen zij de wereld rond. Een aantal van hen is het zelfs gelukt om op deze manier te leven – en reken maar dat ze dat vaak genoeg duidelijk maken via social media.

„Ervaringen worden veel meer gewaardeerd dan tastbare spullen”, legt Joan Kuhl van de organisatie Why Millennials Matter uit aan Metro World. „Met dank aan social media worden jongeren niet meer beperkt door hun eigen leven, zelfs al bevinden ze zich in een andere financiële situatie dan hun ouders. Ze weten dat hun leven niet zo zal zijn als het leven van de bekende Instagrammers, maar door het internet voelen ze zich wel meer verbonden en hebben ze meer relaties. Daar komt nog eens bij dat ze enorm innovatief zijn op het gebied van accommodaties en manieren om van de ene naar de andere plek te reizen, veel meer dan hun ouders ooit waren.”

Andere manieren van leven

De problemen waar de generatie tegen aanloopt, hebben andere manieren van reizen populair gemaakt. Neem bijvoorbeeld Airbnb, dat de mogelijkheid biedt om een huis te delen in plaats van te betalen voor een duur hotel. Uit een recente studie blijkt dat 86 procent van de millennials het liefst reisbestemmingen ontdekt zoals een local, als het even kan in een groep die in hetzelfde goedkope hostel verblijft.

Kuhl: „Een huis kopen en trouwen zijn dingen die onmogelijk zijn voor de hedendaagse millennial, die het moet doen met een onderbetaalde baan. Daarom willen ze hun leven met andere dingen indelen. In feite nemen ze de verantwoordelijkheid voor de kosten van het zien van de wereld.”

Vier nieuwe manieren om te reizen

Hoewel de studieschuld en de krappe arbeidsmarkt het de millennial niet makkelijk maken, zijn er gelukkig ook veel nieuwe ideeën die reizen mogelijk maken. Zelfs voor de blutte millennial.

1. Care houses
Veel reizigers laten anderen overnachten in huis zodat zij voor hun huisdieren of planten kunnen zorgen. De populairste websites waarop je dit soort huizen kunt vinden, zijn: TrustedHouseSitters, MindMyHouse and House Carers. In Nederland kun je terecht bij Huisoppas en Huizenoppassite.

2. Een huis delen
Je kunt een kamer in je eigen huis verhuren via Airbnb. Maar je kunt ook – a la The Holiday – wisselen van huis. De grootste website die deze dienst aanbiedt is House Exchange.

3. Vervoer delen
Een ticket voor de trein of een taxirit kan flink in de kosten lopen. Via een dienst als BlaBlaCar bespaar je geld op je rit en heb je ook nog eens kans op het ontmoeten van interessante mensen.

4. Social media als plek om vrienden te ontmoeten
Social media heeft meer te bieden dan alleen mooie plaatjes op Instagram. Via Couchsurfing en verschillende Facebookgroepen heb je zo nieuwe vrienden en blijf je op de hoogte van accomodaties, toeristische highlights en alle andere dingen die belangrijk kunnen zijn tijdens je reis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Millennial wil de wereld zien ondanks geldproblemen
Sluiten