Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Reizen 27 mrt 2017

Paradijselijk Panama

Combineer de hippe metropool Panama-Stad, met een bezoek aan de hagelwitte stranden van San Blas en wedden dat je verliefd wordt op dit land! Metro bezocht deze tropische bestemming. Wat mag je zeker niet missen?

Om je geheugen op te frissen, Panama ligt in Midden-Amerika en grenst aan Costa Rica en Colombia. Panama is bij veel mensen bekend van het Panamakanaal, maar het land heeft zoveel meer te bieden.

Upcoming Metropool: Panama-Stad

Een reis in Panama begint vaak in Panama-Stad, de hoofdstad is vooral bekend van het gigantische kanaal dat dwars door de stad loopt. Invloeden van de VS en Spanje zijn goed te zien in deze kosmopolitische stad. De skyline is gevuld met tientallen witte wolkenkrabbers en vormt daarmee een mooi contrast met het historische centrum Casco Viejo. Panama-stad zou je kunnen omschrijven als een mix tussen Miami en Barcelona, alleen dan een stuk rustiger. Normaal verwacht je van een hoofdstad veel chaos en drukte, maar in Panama heerst er een relaxt sfeertje.

Panama Stad

Je mag de stad niet verlaten zonder ceviche te hebben gegeten op de lokale vismarkt. Met ruim 20 stalletjes is de vismarkt de plek waar de locals komen om te genieten van verse vis. Ook voor de niet vis liefhebber is er genoeg keus, want hippe barretjes restaurants zijn er genoeg in Casco Viejo, de koloniale wijk in het hart van Panama-Stad. Zonder twijfel het mooiste gedeelte van de stad. Bij Tantola heb je een prachtig uitzicht over de stad en geniet je van goede tapas en op het dakterras van Gatto Blanco eet je de lekkerste pizza’s van Panama. Zin in een feestje? Ga dan naar Bits, deze rooftop bevindt zich op de 62e (!) verdieping van het Hard Rock Hotel. Een hotel in Casco Viejo is erg prijzig, kies daarom voor een hotel net buiten Casco Viejo.

Paradijselijk San Blas

Vanaf Panama-Stad reis je in 3 uur (auto+boot) naar San Blas. De San Blas eilanden zijn een archipel van meer dan 350 (waarvan er maar 40 bewoond zijn) eilanden aan de Caribische kust. Zorg dat je genoeg geheugen vrij hebt op je telefoon, zodat je de honderden kleine eilandjes, witte stranden, helderblauwe zee, wuivende palmbomen en zeesterren op de foto kunt zetten. San Blas wordt ook wel Kuna Yala genoemd en is in handen van de Kuna indianen. Zij hebben hun eigen wetten, verwacht daarom ook geen resorts of grote hotels op de San Blas. Slapen doe je in basic houten hutjes bij de Kuna indianen.

San Blas
San Blas

Surfen, snorkelen en feesten in Bocas del Toro.

Het is begrijpelijk dat je voor altijd op de San Blas eilanden wilt blijven, maar Panama heeft meer te bieden, zoals Bocas del Toro: de place-to-be voor surfers, maar ook als je niet kunt surfen is het een bezoek waard. Isla Colon is het hoofdeiland en als je s’ avonds door het stadje loopt is het onmogelijk om een feestje te missen. Vanaf Isla Colon reis je per boottaxi naar prachtige stranden zoals Red Frog Beach (Isla Bastimentos) of Starfish Beach (Bocas del Drago). Deze stranden zijn wat rustiger en hier moet je dan ook de tijd nemen om te wandelen in de jungle, kokosnoten te drinken op het strand of een boottocht te maken. Neem altijd je camera mee want onderweg kun je dolfijnen, apen, zeesterren, rode kikkers en luiaards zien. Absolute aanrader? Bambuda Lodge: een betaalbaar ecologisch resort op Isla Solarte. Vanaf de receptie kun je zo met een 60-meter lange glijbaan de zee in glijden.

Bamboda Lodge, Bocas del Toro
Bocas del Toro

Boquete: place-to-be voor koffieliefhebbers en avonturiers

Boquete is een bergachtig dorpje en staat vooral bekend om de rust, frisse lucht, watervallen en bijzondere koffieplantages. Tikkeltje saai? Nee hoor, want in Boquete kun je heel veel activiteiten ondernemen zoals trekkingen, raften, klimmen, ziplinen of quad rijden. Koffieliefhebbers zijn hier sowieso op hun plek, want de beste Panamese koffie komt uit deze streek. Je mag Boquete niet verlaten zonder de jungle te hebben gezien, maar ga wel altijd met een gids op pad.

Jungle
Hard Rock Hotel, Panama-Stad

Dit moet je weten over Panama

  • Panama heeft een tropisch klimaat en het is er altijd rond de 30 graden.
  • In het Spaanstalige Panama betaal je met Amerikaanse dollars, neem voldoende geld mee want de prijzen in Panama zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland
  • Panama is erg dun bevolkt er wonen zo’n 3,7 miljoen mensen in Panama, waarvan een kwart in de hoofdstad woont.
  • Pinnen met een Maestro kaart is bijna onmogelijk, neem een creditcard mee of een Mastercard/Visa
  • Net zoals in Nederland wordt er in Panama veel gebruik gemaakt van de Uber. Sneller en goedkoper dan een normale taxi.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Paradijselijk Panama
Sluiten